永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
其實連登都開始左膠,唔搞到你就冇分高低唔可以討論
咁啲人同性戀搞gay都搞唔到連登仔,點解連登仔又要歧視同性戀呢
而家樓主都係表達下個人意見姐
佢開心就好,好似無咩問題
有乜問題?樓主厭世撚?
吧乜撚野
樓主係衰在用[是否可悲]來帶出個討論

未討論已經踏左人地一腳

如果佢用第種方式來表達
應該會有多d正常討論
反而覺得想搵多d 但發現自己冇能力可悲d
有得選擇既權利有幾可悲
唔覺呢啲叫可悲,想搵多啲錢但沒能力/沒辦法搵先叫可悲
有咩所謂又冇搵你笨
傳銷 人生課程 倫敦金 美容plan 健身paln個啲為賺多啲錢就可悲喇
你唔支持我唔同意我你就係死道友賭撚
雖然我講嘢無 point 不過屈咗人先我就威到仆街
唔重要,可以俾晒我
後生仔應該陽光、Outgoing、Charm、因為呢個係主流鍾意既類型。

最撚憎同依班圍威喂無咩營養
無得選擇先係可悲
咁事實上就係有人一生花盡心血 令人類文明進步
亦都有人一生庸庸碌碌 作為社會嘅一粒小齒輪
咁我請問邊個係岩邊個係錯 ?
當然我好尊重都好尊敬對社會有咁大貢獻嘅人
但係唔代表我作為一粒小齒輪 依仲生活方式就係有錯
或者根據你咁講俾你低級 而依一切嘅大前提係
唔好對身邊嘅人同事有任何負面影響 其實你做啲咩真係純粹個人自由選擇 邊度有分對或錯?
唔好同我講話咩咁殺人犯 或者返社會人格係咪又可以自由取向? 啱啱我講咗 大前提係唔好影響人
大佬呀 你周街屙屎咪影響到人囉
你喺你自己屋企 冇人理得你食屎添
你唔好影響到人邊個得閒理你?
講緊唔影響到人 =/= 無高低之分
屌緊唔係一句唔影響到人 就將件事就變得無討論價值
點解
咁我想問乜嘢係高乜嘢係低?
你可唔可以定義到俾我聽?
食茶餐廳係咪低? 食米芝蓮就高?
係咪請問係咪咁樣區分價值觀?
一切一切都係個人選擇嚟啫
你覺得興趣係賺錢,算高定低?
個世界個個爭入名校
用名牌 揸跑車 住洋樓養番狗
移民自由文明嘅國家
有無高低咪答咗你囉
無高低直頭無選擇添

是但你啦
你覺得無就無
你講緊既似係生活質素?
我認同生活質素有分高低
但係你岩岩講緊既係興趣呀嗎?
佢都無影響人 咪由佢囉
你會話後生應該要享受青春
但佢會話後生應該要搵錢 唔通老左先搵咩..
人人目標唔同
冇話高定低
呢個世界有人鍾意踢足球
有人鍾意打籃球
有人鍾意食西餐
有人鍾意食中餐
唔係樣樣野都分高低
你唯一可以分嘅
我覺得最多都只不過係嗰樣事物嘅質素
但係你唔能夠因為人哋嘅選擇覺得人哋就係低級
你就係高級
升小學見校長二選一
校長問你個仔平時興趣做乜
你個仔答鐘意睇TVB 獎門人
人地個仔答鐘意拉小提琴 吹單簧管
你係個校長會揀邊個細路呢
唔好呃自己啦
我想問吓入學試係人生嘅價值觀咩?
入學試要求嘅嘢同人生要求嘅嘢請問係咪一樣?
入學試當然要求成績好 要求多才多藝
但係喺呢個社會大學 我想問吓,我需要同邊個交代?
我最多要交代嘅人,都係我老竇老母再加埋我老婆
關任何人咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞