永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
講得出黎即係想其他人改去你個諗法,
唔係無lala講乜9
想人改未改lor,好平常, 又唔肯認,係就認左佢。

人生就係每個人興趣唔同,搞唔到你,佢開心未得lor
咁幾億人伊斯蘭日日祈禱,關你7事咩。
搞你即係想人改,從而你自己多左開心既野la
To be honest

邊有人鍾意同毒撚做朋友先。毒撚之所以係毒撚因為佢無朋友吧
一般人係點
我覺得我可以代言你朋友
因為我同你朋友差不多
99%你認為開心同有意義既野係佢眼中 = on9
只係世俗既價值觀同佢唔同
所以佢唔想表達出呢件事好ON9

「幾億人伊斯蘭日日祈禱」我都覺得佢地On9

我會暗底笑
收撚皮啦
佢想點咪點囉
使撚你幫佢可惜咩
你講嘢都成個毒撚咁喎
懶撚型咁唔知想點
呢個世界人生就係分幾樣問題:
1. 想要乜結果 (要乜)
2. 如何實際效果最大化 (乜方法)

有D人就係唔識諗未來長遠,淨係諗現在。冇計劃冇計數。
咁自然條友可以現在最大化,未來最少化。
另外果個係現在最少化,未來最大化。

當然overall我都未必認同條友,因為overall total expected value in life long 未必最大化。
仲係好有夢想嘅青春人
喺香港就現實啲啦傻撚
npc in real life
To be honest

毒撚都可以大把朋友 毒撚唔一定係無朋友
建議你出下街 大把毒撚都有另一半/朋友
我咁攞出黎講,都係覺得伊斯蘭、耶教、佛教等佢地on9

但其實答案都幾複雜,因為人生目的係Total人生overall開心最大化
佢地只係犠牲左時間,但免費得到開心。Why not
只係要我接受一D假既邏輯會令我唔開心,即係宗教對我是反回報,我先唔會選擇。
你個friend選擇另類自我約束/ 時間換金錢得到快樂,開心未得lor
我淨係知我一定唔鐘意同 d 諗野淨係識兩極化嘅人做朋友

唔多彩多姿就要俾你叫毒撚 痴撚線
你條五毛可悲啲

日日開膠po關心人哋點生活
自己就柒碌咁
我後生果陣同你個fd一樣,只係瘋狂搵錢,唔消費,28歲果年儲左百幾萬本金,為左就係買股票收息搵被動收入唔使再為搵錢煩惱。幾年前終於all in晒股票,點知轉個撚頭唔使一年d股票升左兩倍幾,息就費事收啦,賣晒d股票套現。而家三十頭,買左樓有部cla揸緊,得閒可以食下女。雖然生活都講唔上好,但我要好多謝我自己後生果陣咁辛苦左咁多年
買果D 野其實都唔係必需品
至少佢唔會窮先
關你撚事咩每個人都有自己嘅價值觀架啦,擔心自己好過啦
冇錢仲可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞