永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
咁呢d都係你/一般人認為係「好嘢」姐
個個人有興趣嘅嘢都唔同 如果佢做到自己想做嘅嘢先係最重要
人地賺夠日日渡假
唔覺,佢覺得開心就好,你無謂用自己把尺去度人地
況且,好多興趣都要用錢
不如簡簡單單錢就係興趣罷了,咁樣反而幾好
可能人地先苦後甜姐
咁喺香港真係唔抵
人又唔係人哋肚入面條蟲
你又點知人哋背後做乜諗乜
可能佢儲咁多錢成日屌明星仔呢
背後笑你洗錢用喺啲無謂消費到
佢都笑你錯過好多青春肉體好on9都唔定
每個人重視嘅嘢都唔同,把尺都唔同
你唔認同咪算囉
無啦啦話人on9做乜
可唔可悲唔係你決定,你鐘意既野唔代表人地鐘意,同樣地你唔鐘意既野亦唔代表人地都要唔鐘意。唔好用自己把尺去度人地既人生,咁樣唔make sense
用主流意見去量度去批評,都唔應該咩?

例如主流男人唔鍾意肥婆

我批評「肥婆不自愛」、「肥婆阻鳩住晒」、「肥婆好醜樣」唔通唔得?
我覺得更可悲既係

上網問網民 朋友既人生選擇係咪可悲既人更可悲

關你撚事咩人地人生取態係點
做自己覺得啱嘅野 唔洗理人點睇

話唔埋你四十已經釘咗蓋
唔認同「關你咩事」既論述

論壇本質就係討論一D唔關自己事既野
lm
唔會同E d人做朋友,悶到西
都有女係咁, 興趣係錢,價值觀相同咪得囉
明樓主既意思,係幾冇癮,但可能咁先岩佢
你憑咩覺得人地戇鳩?
人地可能個樂趣係見到錢,咁唔可以?

一定要做到你心目中個樣先係代表OK?
每個人係為自己而生,佢可以視錢係最大娛樂,你可以唔係
你嘅價值觀同佢唔同,點可以套用人哋身上,覺得人哋可悲浪費? 人哋可能好enjoy 好開心

唔好用自己把尺去量度人哋
呢個係主流Vs非主流

即係有肥婆覺得佢自己好靚,連登仔都會恥笑啦!
你就係你朋友?

自己開心就得 唔洗理人點睇
咁你個朋友自己開心咪得囉,定係你覺得佢唔係真正開心
人地屋企背景 可能有關係...可能有老母要養?

唯獨係 慳錢慳到唔拍拖 , 就有d 問題
應該係未遇岩人姐
但你興趣係日日mon住人講下佢有幾慘
啲毒撚真係好恐怖
其實好多香港人都係咁

資本社會下就只係為錢忙為錢煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞