永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
以前我都會覺得追求金錢嘅人生好無意義,但之後發現who am I to judge,佢追求嘅生活係佢嘅事,得佢先知自己想要咩。
通常童年好缺錢先會咁,要搵返安全感
我有個表哥好崇尚品牌 排名
靠呢d野黎攞優越感 但其實成日問親戚借錢 仲要串串貢 態度唔好
相反有個同學仔 搵十萬一個月 都係應洗則洗 唔貪名牌 實用為主 待人友善
就係你呢啲臭鳩造爛市

我屌你老母臭化閪

港喱個社會風氣係咁,講到幾發達幾文明都仲係停留係錢個個level
無錯
只要當賺錢係興趣既一種
就明其實無咩問題
如果唔使人幫,唔會佔用到社會資源,咁都係嘅...
on撚鳩
諗法同你唔同就係可悲, 咁你都好唔尊重其他人
你以為你係邊個咁自我中心

人地生活過得開開心心又傷害唔到人, 關你撚事咩
樓主好煩,每人都有佢哋自己嘅選擇,人哋開心咪得,憑咩質疑人
同意,可能人地後生果陣冇你咁多姿多采,但係人地講緊可能一到中年五十幾歲可以提早退休

而你過左六十五歲法定退休年齡因為唔夠錢而仲尋求緊有份保安,或食環外判洗廁所倒垃圾黎做時,到時就知邊個贏
大家價值觀唔一樣,冇乜好講,人地幾十年嘅價值觀都唔會俾你一講就變
又發現一個爛賭嘅死道友
中學同學A:呢個女同學好正,你覺唔覺
我:唔覺(無波無羅,樣一般)
中學同學A:你係咪基嫁
我:

到畢左業返工
有個同事講周秀娜
又係幾乎一樣情況

有d人覺得某條女好正
好似一定要其他人都認同佢先得咁
你唔認同就會試圖攻擊你,笑你

心諗:你接受唔到個答案就咪撚問la

對應返樓主個問題
人地中意點生活有咩興趣
有幾中意搵錢
真係唔撚關你事
除非佢係同你住埋一齊,直接影響到你
通常呢啲人老左就一鋪比人清袋
否,佢開心就得
關你撚事
樓主惡撚過黨
真,通常都係比女昆
你咁樣諗野,咩鳩都唔使討論啦
識人都係咁,搵得唔少但個人都冇咩目標,諗住成世都係做同一份工,炒股票,唔結婚唔生仔,真正躺平目標就係銀行戶口個數字
但其實佢都會話搵咁多錢又點,問題係佢都唔知自己想點,咁起碼佢老左都可以請2個工人陪佢終老嘅
覺得好撚煩咋 自己好多識呢啲人,呢啲人凍飲都唔肯加,睇戲一定要睇早場或者等gimy睇翻版

禮物唔洗諗,買任何野都要去旋轉拍賣睇二手

租樓唔洗諗,買樓又會驚跌唔會買,一世住屋企

通常呢啲人就係冇安全感,要靠銀行數字
有啲野後生冇享受到,你老左點都搵唔番個種感覺

我強烈建議後生仔洗盡啲,盡情享受人生,留咁多錢根本冇意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞