永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
樓豬你要個個跟你一樣先係最撚悶呀
冇錢的人先最可悲
但呢種朋友往往最多現金係手 雞都唔會叫下 好精打細算
唔好搞到人唔好要人幫就得,佢要死唔畀佢死咩
通常呢種諗法都係啲貪威識食既公屋窮撚思維
反正本身冇咩資源 不停自我催眠人生苦短
趁後生享樂

到最後人地50歲 有2000-3000萬 淨係收息已經涵蓋所有生活開支 得閒拎個零頭出黎屌下18歲ptgf 去旅行 揸跑車 成個退休生活周圍去旅行

你係後生可以玩啊 但係你現階段有咩本錢可以玩d咩出黎會覺得有咩優越感??食咗個3000蚊既omakase就覺得自己係人上人?覺得自己咁樣先係人生??
定係買隻鋼rolex都要整月供充大頭鬼感到自滿???
我同意你講法,亦都覺得錢重要。

但樓主朋友情況似係中意守財,興趣就係儲錢,生活上遇到問題,就算有錢都唔會洗錢去解決問題,如果遇到必要用錢情況,佢應該會覺得好肉痛。我感覺佢如果冇必要洗費,佢甚至會守財守到落棺材。

當然以上只係我猜測,可能樓主朋友係想儲埋啲錢,到退休時就可以安享晚年,甚至環遊世界都得。不過我又會諗,如果我好勤力好慳,儲到好多錢,想遲啲享受,但我突然死咗嘅話,就真係好悲哀。。。
係一個習慣
一般消費就唔會貪幾毫啦
起碼大牌子到LV 級別 8折 先覺得抵買
香港冇折 有時去歐遊先會買
平時睇都唔睇
to be honest 有冇人同毒撚做朋友我就唔知 你呢啲咁鬼八卦多事仲企圖干預人地人生、質疑人地價值嘅古怪八婆就肯定冇乜朋友
你覺得係,人地可能唔係呢

你又唔係佢

樓主出呢個post係想借他人把口
屌9呢啲「主流人」
雖然文筆之中隱藏得幾好
但你個名出賣左你
下次改咗名先出啦
係香港後生仔好難多姿多彩
賺錢=佢興趣
駛錢=你興趣
咁無話可唔可悲既 佢都係賺多個錢 話唔定第日有其他興趣呢
你睇正負評啦,呢個就係普遍社會價值觀,你話我都無用
到時有冇精力玩呀
老左叫ptgf 一係彈鐘一係加價
人地見你老野都唔想同你做啦
有邊個香港人唔可悲?
個個都係人礦
大家價值觀唔同姐,又唔係偷又唔係搶
唔同佢又要話你可悲咩
咁閣下有幾多壇生意咁犀利
跟風撚好痴線, 我記得中學時代又係咁, 一條仔鐘意一條女後, 跟住7個男仔都鐘意同一條女

長大後,E d人都成日好想要其他人認同。

笑撚死
You got the point .
Pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞