永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
因為外國唔使搵好多錢都有唔錯嘅基本生活
人生 老左有錢之後又做唔返年青時候想做既事
人生 年輕亂咁洗錢老左時候又好後悔年輕亂洗錢
咁點樣先最好?
自己選擇既 自己認為既就係最好
由你覺得將人消閒娛樂既興趣分高但低
已經錯撚哂

無錯
只要唔係傷害到人
我覺得興趣係無高低之分
睇王晶啲戲又好睇沙士比亞D劇都好
無話邊個高級D

樓主就係覺得所謂賺錢係低
咪俾人屌LOL
點知你就搵痾屎來比高低
例比錯誤

賺錢係高定低都唔敢答就知你咩事
你只係接受唔到人地唔認同你認為所謂高既興趣係高,低既興趣係低
同樓主一開始標題
己經表達左自己認為賺錢為上係錯係低級D一樣
你覺得你咁樣係理性討論?
你只係以己度人嘅on9撚

你可以唔認同人地嘅生活方式
但你憑咩睇唔起人
人地有目標有努力 關你撚事
當你貧窮冇錢嘅時候

是否可悲?
是。肯定。必然。無錯。
縮骨、算爆、老撚土
是不是可悲?
你講野 有錢邊有女唔鍾意
有錢有高潮阿
條女而家點?

日日都高潮?
將自己價值觀套落人哋度嘅你先係最戇鳩
我唔答係唔想愈講愈遠
講周街屙屎係想講「文化差異」
同依個例子一樣
劣就係劣 好就係好 唔係用差異啫包容下嚟掩飾
你覺得係好 就提出論點

其實你覺得無分高低咪無囉
上面我講咗個例子升小學例子㗎
校長會鐘意睇王晶定睇唐詩三百首嘅小朋友?
要包拗頸乜都得添
覺得屎係香 飯係臭實大有人在
唔通我又話嗅覺係好個人 無分高低

用「只係xx無分高低」嚟反駁就完全無point咁解 幾個人都係屌緊依樣嘢
一句放棄思考嘅說話

仲有樓主俾人屌唔係因為所謂興趣無分高低
而係好撚多人覺得搵錢依個興趣一啲都無問題
而且好好 好乎合依度多數人理念
呢d故事係假既
大把人50歲 搵到錢
中午食飯6 7 個靚模陪食
之後上房

咩大學生 會計師 律師 都有
有錢就得
可能為左儲錢之後買樓掛?

佢既人生選擇可能就係響香港供層樓

你既響香港既生活選擇,儲唔儲到首期先?
9知佢
我識有個男人住公屋冇家底,40歲都係冇事業,冇事業心.

外表唔差,溝通正常有女朋友,佢既目標就係搵份政府工放星期六,日。等佢可以同女朋友去上山下海.

重識一個男,住公屋做冷氣收現金,7日都好返工,佢覺得返工好似打機過關咁開心

不過冇生活完冇異性,有時間唔係返工就係跑步(操好d體能去返工)

兩個人都自覺生活得好好
搵幾多都唔滿足
係叫有事業心 上進心,定可悲呢?
我真係答唔到

生活係邊到都係一樣,因為係心態既問題
有人覺得搵夠,可以有衣食住行就滿足
姐係佢鐘意既生活方式,就係咁,佢過得好舒服

另一個人,佢就係鐘意錢,愈多愈好
望到自己既財富增值,佢就過得最舒服最滿足

大家都好滿足自己過緊既生活,
咁我想問,依兩種人係過得舒服定係可悲呢?
無人唔中意錢嘅,返工咁辛苦咪又係為錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞