老婆生完仔仲會唔會想扑佢? 自己生完仔仲會唔會想扑野?

698 回覆
79 Like 253 Dislike
我係絲打,啱啱做媽媽幾個月
我想講其實有時都唔係因為佢情緒或者性格問題,而係荷爾蒙嘅嘢真係控制唔到。
我啱啱生完嗰段時間係每晚都會莫名其妙覺得好悲傷,會狂喊,但好笑嘅係我會一路喊一路同老公講呢啲係荷爾蒙作祟,佢就會攬住我俾我喊,幾分鐘之後就會平復返。好彩老公嗰段時間體貼我所以之後冇變成長期抑鬱。

其實女性生完BB之後
催乳素會達到高峰令乳房產奶,但催乳素同時亦都會抑壓卵巢排卵同埋減低性慾。所以女性生完BB唔想有親密行為除咗因為攰同埋心情之外,荷爾蒙都係一個好大嘅因素。有啲姊妹真係生完BB嗰一年情緒會大上大落。由懷胎10個月到之後哺乳期幾乎兩年時間,女人個身體其實都唔屬於自己,完全比BB同荷爾蒙控制晒,講真係10分難受。

以後見到咁嘅情況你提醒自己其實唔關太太事,荷爾蒙嘅嘢佢自己都控制唔到,你就會冇咁難受。

我建議你可以每日幫佢做5分鐘按摩,多啲讚佢,日日話佢最靚,你好快就會發覺佢態度同情緒會變返好好多。
我以前成日都覺得老公好似一嚿木咁唔識浪漫,但反而係呢幾個月佢嘅體貼令我心存感激,感情會比以前更好。

希望你哋都可以順利過到呢段過渡期
我覺得對老公嘅愛會變咗好depends on 佢係湊小朋友上幫唔幫到手 或者育兒理念有冇好大分歧
你講得岩,荷蒙係好大影響, 所以作為老公都一直同自己講呢件事, 都完全明白。 不過道理上係明白同體諒, 但都會有唔開心既感覺, 一開始都不停同自己講體諒包容, 但時間耐左, 忍既情緒都真係會慢慢出現問題。

的確係需要讚多d同多d陪伴, 每晚臨訓前兩個人傾下計 幫老婆按摩一下, 氹下佢。

而相反老公想要既只係可能一句 辛苦晒老公, 多謝你, 就好滿足。

真係好靠雙方都付出, 同埋唔好計較付出多少。
你唔係愛佢先同佢結婚生仔既咩
做咩依家本末倒置左
你講得岩,荷蒙係好大影響, 所以作為老公都一直同自己講呢件事, 都完全明白。 不過道理上係明白同體諒, 但都會有唔開心既感覺, 一開始都不停同自己講體諒包容, 但時間耐左, 忍既情緒都真係會慢慢出現問題。

的確係需要讚多d同多d陪伴, 每晚臨訓前兩個人傾下計 幫老婆按摩一下, 氹下佢。

而相反老公想要既只係可能一句 辛苦晒老公, 多謝你, 就好滿足。

真係好靠雙方都付出, 同埋唔好計較付出多少。
個閪唔得咪多啲用手用口玩cosplay
大撚把野增加情趣啦
係,我只係想回應上面所講,有啲人結婚後老公變咗外人咁。
我身邊啲朋友好多都生咗小朋友,我眼睇就係真係有呢啲情況,生之感情好好,竹咗之後好多拗撬-----都係因為育兒-----而感情能夠保持得比較好的,都係個老公係育兒上參與好多同比較一致。
咁當然我只係睇身邊嘅朋友啦 未必代表到全部人
咁本身你係中意佢 愛佢 先同佢一齊結婚
咁點解生左仔之後會變哂?
的確現實係有好女人係咁 但唔代表依D女人無問題
有D極端D仲話要「做家務幫手凑仔換扑野」
真係笑撚左出黎
(我頂,喺連登答呢啲好需要勇氣)
我係絲打,岩岩做咗媽媽幾個月
身體變化都係果幾樣啦,身體會水腫,比以前肥咗啲,肚上面會有少少紋同鬆左D,胸而家哺乳期會大咗好多(希望以後唔好下垂)
講真每個女性應該呢段時間都會有身材焦慮,生完頭兩個月根本唔想比先生見到自己個身體,會好冇自信😞
但因為生之前其實已經同先生傾過呢個問題,所以佢一直都好有耐性,同埋會確保我已經準備好同埋身體恢復得差唔多先至再「開飯」。其實頭幾次就算用咗用和仔都唔一定順利,都係會覺得痛,好彩先生體貼,一直都係照顧我感受為先,唔舒服嘅就會停,攬住瞓覺過幾日再試。同埋佢會不停讚我靚,話肚上面啲文一啲都唔醜樣,只會令佢更加心痛,會幫我用精油按摩個肚同小腿。

講真我覺得自己都好好彩,我老公係呢段時間比我十足10嘅支持安慰,想像唔到如果遇着啲男人把口賤格笑/埋怨你身材走樣嘅話真係可能以後都冇自信喺佢面前除衫😢

另外生完之後性慾減低係絕對正常,因為催乳素會壓抑性慾同排卵,所以一般要等BB斷奶之後催乳素減低同其他女性荷爾蒙回復正常水平先至會增加返性慾。荷爾蒙嘅嘢就好難控制到㗎喇,男士們唯有體諒吓啦。

我覺得好多男士有問題係因為佢哋冇預先做功課
以為生完個BB一個月傷口好返就等如返返去以前嘅狀態
但係女人由懷孕到生完BB斷奶之前呢兩年時間其實根本好似撞咗邪咁,身體同荷爾蒙會不受自己控制,情緒大上大落好多時真係自己都唔想架。

坊間啲瘦身廣告成日吹到啲明星生完之後三個月就收返呢啲根本唔正常,令到好多女士有好多壓力。男士們如果想提升返同太太之間嘅親密關係,首要條件係你要無時無刻都鼓勵同支持你太太,令佢哋對自己有返自信心。

女人嘅「性」係源自於「愛」,你如果令佢覺得自己不被愛,佢又點會想同你有性?
先唔講性生活少左,教育下一代既話題一定會瘋狂鬧交
100%會影響感情,除非媽媽唔係CLS式緊張小朋友(我自己估超過7成媽媽係CLS式)
多謝絲打
所以真嘅, 希望樓上個幾個話女人點解大完肚會走樣嘅仆街唔好結婚生仔害人

少好多產後抑鬱
絲打講得好好打消咗我好多疑慮
多謝分享
煙民都係咁諗
而家嘅醫學, 唔會剩係靠個大肚婆個西壓一壓就令到個肺好d

一個bb出得世一次, 呢d研究一定有bias

想個b健康餵好d奶做多d運動曬多d太陽啦
我見有好多人妻生完都keep得返身材
份氣息重淫左
講真你睇咗大家嘅答覆都好明顯最大問題就係兩公婆對於生小朋友呢件事冇進行充分嘅溝通

唔係淨係錢同邊個湊咁簡單
係要有Team work 呢個概念
如果之後變成每日計較你湊左幾個鐘我左湊幾個鐘咁就死硬
男女個腦構造唔同,例如個BB喊,男人如果唔照顧小朋友,女人本能上就一定放唔低,會去睇住個BB。換句話講男人如果唔主動幫手女人就真係好似喪偶式育兒。

我記得當時我同先生不停強調就算我哋今日傾過,到咗真係有咗小朋友肯定都會有好多分歧,不過我希望大家都記得:
1,結婚同有小朋友最終目的都係希望兩個人可以有一個幸福嘅家庭,凡事都你讓一步我讓一步適可而止,要記住大家嘅目標係有和平幸福嘅家庭。
2,要提醒自己偶然要抽離爸爸媽媽嘅角色,BB大少少如果有屋企人可以間中幫忙照顧幾個鐘嘅話,最好安排一啲節目,拍下拖,認真扮靚化妝着得靚靚去食好嘢
3,記住每日多啲講「多謝」、「對唔住」、「我愛你」。呢三句話講得多,可以解決到九成問題。
4,最後私心覺得頭兩年男士係要大量一啲,要主動照顧太太嘅情緒,因為女人係成個過程中精神心理生理上承受嘅壓力絕對比男人大。

有研究小朋友頭兩年嘅父母關係如果相處融洽,小朋友以後成長過程,學習成績同人生成就都會高啲。其實想小朋友健康快樂成長唔係要洗幾多錢比佢哋去學乜嘢,最基本係要好好處理夫妻感情同家庭氛圍。

希望大家都可以享受做父母嘅樂趣
梗係有啦,教育同訓練子女成材係經年任務黎
咁大個人仲呷細路女醋
試過 個入口又緊又窄
都唔知係咪玩鳩個女仔
我入都覺得好唔自然

但係當然佢地覺得要剪都會同你剪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞