2023 NFL Season (1)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
好佩服咁多位ching college球員都咁熟
真心全部draft出黎嘅都唔識
其實冇話熟唔熟
睇得多NFL就會唔夠喉
開始睇吓FBS highlight 講緊126隊 10 個conference
而且戰術上都比NFL 多花臣

鍾意足球名校嘅可以睇Bama、Georgia、Clemson
睇過衝鋒21想J 大和猛嘅又可以睇下Notre Dame
如果係熟籃球多啲嘅話其實North Carolina、Duke 哩啲都唔錯
再唔係睇學術排名嘅話Stanford、Northwestern 哩啲都有得follow
補充多句
如果係撐香港運動員嘅
其實何詩蓓間Michigan 都係出名football program 嚟
老嘢Tom 都係Michigan 出身
d出名學校名都識嘅 但10個conference 真係唔知點追
所以真係完全唔識d球員 更加唔知佢地踢成點
LSU其實咩level 見好似好多勁人都LSU
OBJ Joey B Ja’marr Chase
出名啲嘅球員主要都會係Power 5 conference 出身
(ACC / SEC/ BIG TEN / PAC-12 / BIG XII)
例如你youtube 睇下SEC football game 已經會好多未來之星喺度搏殺
LSU而家仲係上游球隊
Joe Burrow果屆啲人畢晒業之後
起碼而家仲係全國Top 25 有碗賽打

不過當你同conference 有Bama/Georgia/Tennessee 哩啲學校果陣
其實輸兩場基本上果年唔會有得打National Championship
NFL都未認得晒,啲lineman db全部都唔識
如果純想拉多啲 NFL connection
你睇 SEC 基本上都夠
得閒睇埋 Big 10
除咗 SEC 同 Big 10 其他 Conference 輸兩場基本上唔洗入 playoff
呢兩個 Conference 就輸2場仲有價講
因為 Conference strength 個 playoff committee 會加分
之前成日俾人話佢地偏 SEC
但一到 playoff 真係好多時都大人打細路咁
唔到 committee 唔偏心
諗起TCU 比Georgia 炒到七個一皮
LSU 果年都炒Clemson
SEC 同BIG TEN真係霸權嚟
遲啲UCLA同USC 都會過檔BIG TEN
Committee 只會更加偏哩兩個Conference
arron rogers一轉隊就去睇new york knick
Eagles 一定係大贏家之一
佢地2024年仲揸住 Saints 個 Second Round Pick
走咗 Hargrave 除非重傷如果唔係一定有個 Third Round Compensatory Pick
即係頭3輪有4個 picks
呢啲真係頂級 GM 操作
Btw,lions啲操作我覺得唔差
啲人話太早揀Gibbs,
睇佢啲play,佢應該比bijan仲容易translate去NFL
我上面都講其實佢地順序調一調成個觀感好唔同
Gibbs 本身都有 late first round grade
揸住個18th pick 前面又無人要 RB
話唔係 reaching 講唔過去

不過佢地 Day 2 啲 pick value 計無得輸
Branch 係#45執到
Hooker 本身預 second round 結果又俾佢地 third round 揀到
講真當時估唔到trade走swift
而且2rd 係GB傻仔換走Branch 明明佢地secondary都缺人
#18揀Jack Campbell 我覺得太早 Iowa LB出品真係唔敢講得上係1st既料
不過我知係draft position 而且MLB今年都一般 唯有用住先
我又唔太意外
下年合約年,之前打落又未話好outstanding
Jack Campbell又真係太早,
依家見隊隊波decline 5th year班mlb,
Lion應該都揼心口
你知唔知我地packers draft day個時得返一個38歲嘅TE Lewis,仲要係FA到今時今日都仲未知佢肯唔肯續約,唔知佢會唔會又去埋JETS同埋我地係缺Safety多過CB
宜家對 MLB 要求實在太高
有 pass coverage 嘅好多都唔夠噸位同能力 shed block
夠噸位又 pass coverage 唔夠勁
Passing down 好多 coach 直接用 nickel package 算
Branch 咪今個 class best safety
我一直都當佢係CB,唔係Safety
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞