Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
不過904望落去又真係白過316嘅,316耐咗我其實覺得會有少少黃,唔知係咪錯覺
應該係坑腐蝕好過 316
除非成日落海
904又唔會比316好好多
主要係拋完光亮麗d姐
要硬防花我覺得實用d
短時間分別應該唔大,攞幾年後就開始有分別

nplm
鈦花左係咪無得搞
我自己對比就冇乜分別
反而隻勞冇乜拋光位望落重舊d
一樣照打磨返
難啲囉

噴沙都有啲搞,不過又再難啲
我覺得係拉絲位先有分別,拋光位應該差唔多
配方唔同,就貴啲
雖然都係904L, 不過中間成份些微差別,我就信勞既gimmick, 因為眾所週知勞鋼係特別唔同
至於其他聲稱乜鋼物鋼,就睇牌子同實物質素
意思係返原廠
佢都係照用返部機同你磨平返 除非太深
我純粹認為唔應該推崇流四啫
Yes 啱先就係睇拉絲位
你先真係相對客氣果個
連你都發現有人係咁jer住我
其他人我都費事再覆
俾你係網上贏 so what
反正我玩得開心咪得

覆下你我點解覺得手上呢隻pagani›Seiko
其他平啲嘅石英pagani我冇玩 所以冇得比較

我自己手上面有兩隻精工sbtr系列
一隻Casio edifice嘅普通三針
citizen有隻普通non solar計時
gshock就未有睇中咩款 所以手上面冇
sbtr日本版 售價15000yen左右
果隻Casio三針500左右
citizen唔過千
斷估可以攞嚟橫向比較下掛

講錶殼 錶帶打磨 錶面 精工係贏 但係唔係贏好多
pagani果隻 條帶 個殼 錶面中規中矩
打磨嘅坑紋冇精工咁深
Citizen Casio就墊底因為條帶現實一攞上手
你就會feel到佢係not expensive
錶面LOGO得pagani 同Seiko係立體嘅
Casio同citizen係印上去
芯就冇得比啦

特別想提下pagani個螺絲鋼帶
完全冇滑牙 其他3隻全部係用pin的
佢個巴的係螺絲巴的 其他係就咁拉出嚟
然後pagani個扣明顯優勝其他三個
粒巴的又有個凹凸嘅自己LOGO
唔同Casio夠咁laser整上去
其他兩隻就完全冇LOGO
而錶面佢聲稱係藍寶石面 我冇支筆去verify佢係唔係
其他三隻就應該都係mineral glass

總之個整體感覺就係pagani攞上手就係唔同啲
我有時會俾我啲補習學生睇下我啲錶
上次我攞俾佢睇呢隻嘢佢都話feels different
呢個價位嘅錶我都唔少
呢隻攞上手真係呃得下人我先咁講
你可以唔認同我玩呢啲垃圾
但係你唔可以否定客觀事實囉
我都係係呢條路上面學緊嘢 咩都玩下咁
交流下自己意見都可以咁樣俾你jer
你鍾意點咪點囉
講致敬其實呢隻真係叫唔上
at least你第一眼都睇唔出佢係咩model
我都唔明佢jer咩

最後我都費事自己biased
特登攞呢4隻嘢俾老母睇邊隻做工最好
佢望咗一陣揀咗隻pagani出嚟
利申 我冇同佢講過呢4隻嘢幾錢
佢都唔識任何錶嘢

俾啲相大家睇下我又有冇鳩噏囉

見你咁好態度先講咁多
HiFi其實都係睇調音條友嘅功力
準聲嘅嘢唔係一定好聽
分分鐘係用啲唔靚嘅料反而有靚聲/啱聽嘅嘢
好似睇貴錶睇機芯都唔係睇佢準唔準時
睇佢structure有冇特別design
睇背脊打磨做得靚唔靚 錶面夠唔夠fine架姐
貴嘅唔係料 係中間用嘅心力同時間
啲相up完上嚟好L劣
有冇漏咗設計師嘅心力同時間?
差唔多啦
講真除咗而家啲好L貴嘅independent watch maker
有擺時間去諗啲靚嘅新design 果啲就會有
其他大brand有幾多真係
有stunning又靚既新design攞到出嚟
好多都係換下色同沿用舊design
最緊要自己鐘意
買玩具係氹自己開心唔係要人認同
啱傾就一齊傾下交流下唔啱傾就next
個口咁大嘅,不過幾特別
索侖?
咁呢隻色邪氣啲
忍唔住笑左

近來幾個公司都出moonphase
唔知係咪有特別意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞