Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
我入去嗰陣有齊四款

對呢兩隻有興趣,但spb 283個殼同條帶好似有d formal平時都係causal 多係咪sinn 556會好d?
Diver 可透可唔透啦
同埋 始終成本原因
affordable watch
機芯打磨一般比較差
機芯嘅板路、設計冇咁美觀

其實機械表有啲特徵
你日常使用會感受到

- 一般 支秒針好順滑咁郁
- 擺近耳邊,你會聽到啲好快嘅滴滴聲
- 手上鏈你會感覺到啲齒輪,有啲錶上鏈嘅手感好正嫁
- 自動錶:隻手郁,會feel 到個陀跟住郁
平玩Genta watch

我喺隔離post 講啲平嘅genta watch
畀人負哂皮

個個都Royal Oak, Overseas, nautilus 咁
遲d 等現貨carousell 啦,呢隻應該炒唔起,34mm 仲要150pcs limited, 我舊年果隻都原價入得番

sinn 啦,seiko 呢隻用4r芯太overprice, 就算佐敦門市都要賣1萬找200
cls

Swatch group 真係良心企業
算啦自己開心就好
想請問一下會唔會有dress watch
係細錶徑 around 38mm
自動/手上鏈
無日期窗
大概5,6k左右 多少少都可以考慮吓
因為見到tissot隻6498其實都正
但好似discontinued 咗
同埋有少少大隻
想睇吓有無其他選擇 thanks
Maurice Lacroix Aikon
去沙灘換條膠帶行得
有背透
Sinn 啦
平時鋼帶就casual
換條皮帶就可以變formal
換膠帶換NATO又得
Orient star隻Semi skeleton
多少少8,9k Nomos都多選擇

不過呢個價位我覺得最靚係Citizen隻NB1060-12L
可惜你唔要日期
可惜佢而家呢d複雜款全部停哂唔出

德國junghans
Stowa Marine Classic 36 hand wound 應該會接近你講果隻 Tissot

睇埋 Orient Star Gothic Heritage 不過有日期

係呀 因為都有幾隻錶會轉下
唔想次次都較返am pm同埋日期
Aikon有20bar防水呢樣我覺得好好,唔係得個樣閃令令
東方昇隻semi skeleton 做dress watch 唔好啦
除非係隔離post 嗰啲skeleton,否則呢個post budget 下唔建議買skeleton 當dress watch
朝早涼涼哋仲可以戴下

嚟隻啱曬上面儲唔到錢巴打既要求
38mm,dress,無日期,6k幾
係6R
係喎,不過都係貴
Seiko SARX057 ? 6k好似有找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞