Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
唔係hk, 考慮都唔洗
佢真係無入錯系
百幾蚊一隻AE1200
千幾蚊成本買套原創mod嚟香港
R&D真係貴
講到你好似有隻錶係手咁
唔緊要呀 你話係咪係
咁就係架啦
留意左佢好耐,基本上佢只係睇款買
最緊要平,同埋似某d 大牌子既signature 款
最記得佢講過話唔通買唔起真野就唔玩錶黎justify 買「致敬」流四
Steinhart 話用904鋼
真係唔知真定假
好多技術都普及咗,以前陶瓷圈係貴嘢先有,而家一地都係
不過所謂904有咩唔同?淨係知抗腐蝕同令d
但同樣精工了話自己有白鋼,又係咁比普通鋼好d
其實差唔多,最主要係硬啲啲,同閃啲啲
鏡面打磨

周五
奇怪係點解咁少人用 904L?好似 o 記只係用過係 ploprof
同埋啲人話 904L 比 316L 軟?我一直以為 904L 係因為硬所以難造啲?
俾篇文大家參考
https://www.world-wrist-watch.com/zh-Hant/Article/6677

至於steinhart用904鋼case,相信係來自中國...
應該係成本問題,分分鐘同造316L嘅機器係唔同,買多套嘢返黎為唔到條數?
就好似tourbillon 咁,其實依家技術成份一d都唔高,所以china 造tourbillon 其實無咩價值。 個芯只係千幾蚊。

就好似造hi fi, 其實無咩技術成份,價值唔係造到部hi fi,係造到部好嘅hi fi

made in china 嘅tourbillon 根本垃圾,亦無嘅希奇,唔好嘅嘢得過平字有咩好J ?
上網睇904係金屬比例唔同,佢貴d嘅金屬多少少掛
所以貴dddd
暴巴有權選擇既
外國論壇有專門介紹中國製致敬錶
大把鬼佬都係咁玩
我唔認同,但對佢發表評論既權利予以尊重

致敬錶可以生存,除左抄襲好難告得入,錶廠亦當係賣廣告,此外當你有太多致敬錶,終有一日你會有動力買返隻正貨,所以咪當係佢玩錶既學習過程囉

至於Pagani 造工比seiko好
由於我無上手,無法評論
但睇中外評論,casio/gshock應該評價比pangani高
暴巴你可能要解釋下

都係果句,呢邊大家講野都相對客氣,希望大家理性討論和氣生財,開心share先可以長有長post
我都以為係硬啲,原來係軟啲先啱
所以撈 marketing 係勁,投資得嚟真係轉化到做賣點
316L鋼和904L鋼其實是差不多的,主要成分皆為鎳、鉻、鉬,只是比例不同,而且904L還多了少量的銅,所以耐腐蝕性和耐磨損性比316L更強,而兩者在強度和硬度上並無太大差異。

上面月巴篇文
耐腐蝕同硬度用唔著 幾耐磨都一樣照花
一切都係gimmick
dlc 都會花

戴得就會花,布上面啲塵已經可以搞掂
有人信就得,而家啲電話都好多無謂功能俾 marketing 吹到好有用,好似曲 mon 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞