Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
我是
尋日YouTube suggest佢啲片,一睇就出事
我都覺 所以睇完佢介紹都心動
買咗邊隻?
我覺得還好 寫稿同拍片方面冇得輸
但係內容同知識層面terry sir豐富好多
就係想買佢最新條片個隻東方
知識 google 就有,拍片最緊要係好睇
東方病邊爐不嬲好嘢嚟,鬼佬同埋呢度都講咗好耐

而家有廣東話 youtuber 講就可以多啲廣東話人識
唔係硬資料 應該講經驗/睇法會好d
加上係行內人 一開口就知有冇料
學到好多平時唔會諗到/google唔到既野
啱啱睇完
都想去試下
邊到有得試
受眾唔同囉,佢啲片對一般人嚟講未必咁好睇

剩係畫面都扣好多分
仲有一班人叫自己做 sir 係咩玩法

睇咁多年外國講錶都未見一個自稱 sir/大師
咁呢個真

易時我當睇分享一隻錶 睇得舒服但冇野落到袋
terry sir直頭當收音機聽通常畫面都唔望
我覺得同外國文化有關
英文世界好少奇怪稱呼,唔似中文「x sir」「c hing」呢d
所以外國d youtuber 一係有個特別既名 (類似trade name)
一係就直接用返自己名 (Alex Ben Chris 果d)
香港我自己覺得得terry一個有資格叫sir
其他898
其實外國啲鬼佬真係好勁,用心或者捨得投資好多

廣東話嗰啲連拍片嘅基本係咩都搞唔掂,一望全部低清,拎住部電話就話自己 youtuber

反而香港好多候生仔/女拍啲片都唔會咁低質
master

外國人改啲名係正常好多,起碼唔會有高低等級

sir 同 大師都明顯有啲自吹自捧
Teddy個d重可以入埋廠睇流程 同CEO對話
watchfinder 同 teddy 就係差呢樣,teddy 啲片係好睇好多
但好似好少會自我澎漲叫自己做master
通常都係叫geek / nerd
同埋最多都係個channel 名咁叫,正片都係用"I" 多過第三身咁叫"The Nerd" (equivalent to 自己叫自己做「x sir」)
叫達人又點睇
等得就水貨算啦 我兩個月前都想入,覺得又靚又有啲vintage 味
但諗落自己著衫粗人一個咁無乜機會戴就放棄咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞