Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
之前有人po去隔離post比入面班大戶瘋狂恥笑
總之就唔建議啦
要平嘅diver citizen seiko orient咁多好嘢揀

如果話citizen 都有隻抄撈嘅benz針
佢只係一樣hour hand
成隻錶都仲有返citizen 自己嘅嘢

呢啲就去邊都唔會俾人笑

幾百蚊大把日本錶好玩
又日本制又自家機芯
帶出街又唔失禮
你夠膽話除左錶迷之外戴呢d 既人唔係用黎俾人睇?
大把戴呢d 既人乜錶都唔識啦
其實個分別就係有啲牌子靠自己嘢起家,「抄」其他大廠得黎仲有自己特色
例如精工,用自己機芯,就算divers 個樣同撈有啲似,都唔會俾人感覺係抄撈

但有啲廠分明開黎抄大廠,換個logo 就話自己唔係流四,但本質根本係流四,就係一個極卑劣嘅行為

如果咁都仲要尊重嘅,咁你哋繼續玩啦
其他人我唔知,我自己由頭到尾都唔係講緊尊重甚至鼓勵隻錶,而係尊重個人

真係唔想呢邊慢慢演變到好似勞po 咁圍威喂,對我黎講玩錶係一個學習既過程,學習就梗係會交左唔少學費,有d 學費抵俾有d 唔抵俾,我自己都買錯過唔少錶,就算係今次買錯既話,咪下次買番岩

模巴同冇巴用自己意見睇法分析d 錶有咩問題我絕對欣賞,希望有多d 呢d comment 引發下討論,但其他留言果d 派膠呀人身攻擊呀單打呀真心覺得可免則免啦
又唔買得啦
似大牌子signature 款
模巴既意見亦值得重視
佢既睇法係好重視原創精神
如果市場上隻隻錶都係抄人地款
改個Logo當自己牌子,錶界唔會有進步

其實大家都係想成件事好
不過大家擺既著眼點唔同
又唔駛人地一兩句罷玩唔睇呢度

今次睇到好多巴打都有獨得深度既見解,獲益良多
有大家俾Like負皮留言分享建議,呢度先可以百花齊放
似精工多D
隻38mm藍面做everyday watch唔錯
條帶好實淨咁
依家睇錶,會睇埋條帶得唔得
隻34mm藍十分good J
就其實佢地都開始有啲係有自己原創成分
甚至成個design都係自己嘅錶 自家機芯就難啲
不過就少啲出現係大家視線範圍咁解

我明你地唔鍾意啲99%一樣嘅抄款
點解唔鍾意我都明
我上次純粹講下買果啲人嘅心態
所以果啲抄款我自己果啲一隻都冇買
而且我揀款上都特登揀咗隻叫冇抄得咁誇張嘅
又係我自己collection入面冇嘅嘢 (黃面 pt5000芯)
我先試下伏
仲要係有人講起 我都諗咗陣先至加密分享下
唔明你下下咁非黑即白 下下jer住曬做咩

覆埋你上次話我睇款嚟買
呢啲價位唔睇款嚟買 可以睇咩
講打磨工藝一定比唔上啲貴錶
我要j 儲大舊錢直接打大佬唔好
講機芯想問可以買到啲咩靚嘅,背脊有嘢睇嘅機芯
我冇咩研究開 下下啱睇嘅款全部都係通用嘢
有嘅我都唔識
講歷史我自己又唔識 唔知有咩會係背後歷史豐厚到會真係吸引到我買 有都唔係呢個價位
咁唔睇款仲可以睇咩

你唔鍾意睇咪block9我 就係咁簡單
instead of次次都單打我
買隻g shock 好過買隻抄足99%話致敬既垃圾錶

就算價值百幾蚊既簡單Casio 都 >>>>>> 貴既抄錶

咩蝦仔 , 聖馬田垃圾 充大頭,同買假錶無分別
其實想問好耐,點解要加seiko 落去
可能嗰間水貨舖得抄款
唔靚嘅造工
精工都幾千蚊 但靚過蝦 我覺得
扮唔係流四
但一睇就知無出過喎
擺明抄vs「改錶愛好者」嘅「興趣」
如果有心真係要充大頭鬼 直接去買隻超A貨咪仲好
買呢D精工改撈款感覺仲不倫不類
其實 可唔可以請冇巴岀過polling …. 贊唔贊成加係頭post 唔可以share 同討論 流四同支那錶 如果大家都覺得無所謂可以post 就以後唔好再argue ….. 如果大家覺得唔應該post 咁以後就唔好問點解單打你。

純suggestion 可以當我9 up
真係超級市場買到?
好呀,不過要狼巴 pin
你覺得我以後仲會再po
不過加pin都好
唔好之後又有人俾人屌講呢啲
sure why not
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞