Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
前兩日見d細錶鋪重有
只係之賣前千1,2即刻變左千9
上RAKUTEN睇日本D鋪ORIENT都唔係好多款有貨
係,我隻手真係好幼,可能36mm 先岩我
手工同用料可能差不多,不過GS 有春動,有星星,技術上好似都係GS 勝。
the citizen 有光動能,比seiko做得好
至於新版機械芯,唔知勁唔勁得過GS呢
早幾日買錶,問左旺角鐘古老闆
佢話行貨都唔敢答幾時再返
因為太好賣缺哂貨
光 vs 光 的確係citizen 好,但春動係另外一種黑技術,暫時都仲係未有對手
咁癲
咁都係等下先
TC用超級鈦 年差5秒同有萬年曆都好過GS
重有隻0100年差1秒
機械隻0200打磨有GS 9SA5程度 但係平好多
春動就冇計

TC機械錶起步太慢 真係好難分到GS塊餅
好多謝你提議,我上網search 完精工,選擇眼花瞭亂,精工啲Save the Ocean 藍色好靚,而且個外表都吸引,我見Samurai、Turtle、Mini Turtle 都符合我要求,係可能個size 有少少大,雖然我應該戴到,但如果海灘休閒錶就想細少少。

我之前行山見到有人戴隻Seiko Tuna,我都覺得好型,但我之前去錶店戴上手又覺得手感一般,呢隻我都唔清楚鍾唔鍾意。

Monster 我望落都鍾意,但同時因為都幾突出嘅外表,我覺得會好快厭倦,唔襟戴,而個不繡鋼錶圈被我戴就好快花到不似人型,所以可以我儘量想有陶瓷圈。

我會持續觀察,考慮考慮下。
睇到隻orient star heritage gothic好靚
affordable price ranges 想搵陶瓷圈應該唔係太多選擇?
鳩估就算有都好大機會唔符合你其他條件
我覺得你應該去錶舖試
睇相 睇片 同睇實物試上手兩回事嚟

然後你可能會試試下就加budgets 上去
Titoni Seascoper
Mido Ocean Star 600
呢兩款都有陶瓷圈
陶瓷圈唔係特別野了
基本上4樓個list好多大廠都有

大家點睇Mülhe Glashütte? 呢款個dial同case都好靚
幾好呀,入門德仔!
mulhe 香港無乜貨,要外國訂返黎
要德國制,樣似,可以去時奸狼睇hanhart

有黑白藍灰4色,一萬有找,供你參考
其實hanhart 靚過mulhe …. 不過如果係J glashutte 就無計。
仲有機芯呢,平嗰啲the citizen 年差得10秒,貴嗰啲例如金萡款年差得1秒
去到呢個價位有好多選擇,而且個 dial 又唔見得靚過 GS,同埋 Citizen 個字其實都幾醜下,去到呢個價我會 expect 個 logo 有返才才 design
*少少 design
GS 係靚好多
都係嗰句,淨係 Grand Seiko 個字型已經完勝 Citizen,Citizen 應考慮學 GS 喺 high end product 唔好同平價線用同一 logo。
投 prx 一票,本身 prx 35 原型係 Tissot Seastar Quartz,細錶、藍面、同海有關,呢隻無得輸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞