Affordable Watches 手錶討論區(29)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
潛水錶應該係最百搭?膠帶皮帶鋼帶nato帶全部都襯到

平時鐘意d超級經典既item 所以買左呢隻
舊logo幾正
我覺得dress watch 起碼唔可以係潛

James 表示不認同
條帶jm9 定以前興錯sized
嗰時未有 cns,冇咁多 size 揀
當年出嚟做嘢第一隻買嘅自動錶,陪我出生入死啊!我鍾意戴佢多過戴勞
當年出嚟做嘢第一隻買嘅自動錶,陪我出生入死啊!我鍾意戴佢多過戴勞
想請問支那錶有冇較明確定義?見有幾個版本同意見好似未明確

明顯的係好似baltany 呢種全中淘寶錶
外牌支芯如Baltic 也算?
中資但歷史久如laco不算?

謝解答
投票係我發起嘅我就自把自為咁答,唔sure 大部分巴係咪同意

支那錶定義
1. 支那牌子,不論機芯,不論產地
2. 標榜香港品牌但支那製造或用支那機芯

根據以上定義, P 牌算,屍鳩算,萬牌算
Baltic, Laco 不算
Crown guard 同crown 之間嘅間隔好礙眼…

我其實幾鍾意The Citizen,但就係呢個款麻麻。好鍾意AQ4080-52L,想當dress/sport watch,但又無螢光

咁貴不如買二手GS
又唔一定,The Citizen 係有啲魔性
之前買oceanus嗰陣做過少少功課, 鳩估兩點呢隻錶可以憑實力賣貴嘅因素, 不包括"限量"呢方面
1. 傳統制錶品牌嘅設計美學, 包括錶面材質, 指針比例, 長度, 雖然嗰個gap真係有啲怪
2. citizen嘅鈦硬過oceanus用嘅鈦, 成本同加工難度高, 但都見高有唔少高低級, 勾線, 弧度同鏡面處理
請各位巴打賜正
整條塔出嚟
俾啲人加牌子落去
唔好到時踩咗又嘈
加埋落頭版唔該

仲有mod
未講
成個post講左咁多都唔了解
舊嘅設計就唔係設計?食老本所以唔洗尊重同買流4?
你依啲人就真係唔洗尊重啦

Affordable Watches 手錶討論區(29)
https://lih.kg/zqPDouX
#220 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
其實嘈夠未,成個po 你除左追住人吠仲做過d 乜
所以咪叫你係affordable價位度
攞你啲收藏嚟俾我學下嘢囉
最好就符合返你自己所講嘅嘢
po隻靚錶嚟俾人欣賞下啲設計

不過你都幾好心機 咁前嘅嘢都有睇
我欣賞你
不過講到呢度你圖都冇張
咁你講經咩

同埋我洗你尊重我? 你邊位
玩啲咁平嘅嘢都要顧你心情我咪好唔得閒
洗唔洗下次買錶前@你問你攞意見添呀
姐係你要覺得jer住我嚟講好好玩嘅
唔緊要我實陪你
但係你就淨係得個講字 圖都冇張係度講大道理
鬼唔識咩 唔抄design你講就易
affordable range唔抄design又唔柒嘅錶
你俾到一隻我睇 基本上我都會收皮唔覆你
咁我隻錶係有抄設計 呢點冇咩好講

不過你講到你對設計要求咁高
我又想睇你啲收藏嘅設計有幾咁獨特
咪叫你po圖嚟俾我學嘢

然後你又齋噏 沒完沒了
講真 我都無謂亦唔想同你嘈

其實上面都有人cue過我
我睇完冇講過任何嘢因為佢有圖
引戰 post 直接無視啦
完咗就算,反正我哋都已經投票,下個 po 會寫返清楚
佢錶帶打磨真係好正
易時出完片全港無貨,幾間鋪都即刻加價都賣晒其實東方差唔多款既都係1000內
TC=GS
石英既話機芯同物料TC重足料d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞