樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
FACE即係點用? 係數線方面用?
Lm

數 線OR數 空間都用得, 只要你見到個F, 下一個線/空間 都OK
例如:

只要你見到個F就得可以數, 通常咁記...
高音譜號第1個空間=F( 即係高音譜號最左邊個粒)
低音譜號出面個空間=F( 即係低音譜號最左邊個粒)

OR 你是但記一個音既位置, 之後數, 例如你記個A 音, 咁下一個空間米C, 再下一個空間咪E
留名做音樂人
Lm
留名學野
留名做音樂人

睇完只幫到你識最基本個層
留名

數 線OR數 空間都用得, 只要你見到個F, 下一個線/空間 都OK
例如:

只要你見到個F就得可以數, 通常咁記...
高音譜號第1個空間=F( 即係高音譜號最左邊個粒)
低音譜號出面個空間=F( 即係低音譜號最左邊個粒)

OR 你是但記一個音既位置, 之後數, 例如你記個A 音, 咁下一個空間米C, 再下一個空間咪E

明白! 些些!
留名向師弟學習

利申:我都讀過國際音樂學校,嚟緊會去中大讀pgde

師兄主修咩?
留名向師弟學習

師兄主修咩?

我絲嚟嘅,當日讀到一半high cert 就冇讀。去咗大學讀音樂。我學voice 嘅。

其實我哋可以考慮開個國際音樂學校你問我答,方便想讀音樂嘅巴絲查詢
留名向師弟學習

師兄主修咩?

我絲嚟嘅,當日讀到一半high cert 就冇讀。去咗大學讀音樂。我學voical嘅。

其實我哋可以考慮開個國際音樂學校你問我答,方便想讀音樂嘅巴絲查詢

唔啦.....太多LEE D POST, 想讀自然會上GOOGLE 睇
你U 讀咩 COURSE? 介唔介意 加我個telegram: BCPiano, 有D 野想請教下你
以前學過 唔記得哂
以前學過 唔記得哂

唔緊要...宜家慢慢睇反
支持樓主 ,
考完五級樂理好多年,好多野唔記得晒
而定可以重溫下
係之前既post, 我地講左1)記譜法2)時值, 時間記號3)Scale
宜家就要講 Interval(音程)

小小前言, 為左好解釋, 我地認識2隻字先
1) Diatonic note: 個意思係scale 入面所包含既音(不計臨時記號, 但包括調號key signature)
例: A major 既Diatonic note有: A,B,C#,D,E,F#,G#,A, 所以不包含 C,F,G 音
例: Db major既Diatonic note有: Db, Eb, F, Gb, Ab, Bb, C, Db, 所以不包含 Fb,Cb 音
*注意 音名係不可以重複的, 一定要每個音名(英文字母)都唔同

2) Chromatic note:簡單D黎講,即係Diatonic note 不包含既音
例: A major 既Diatonic note有: A,B,C#,D,E,F#,G#,A, 所以不包含既音:A#,Bb,C,F,G 我地就叫LEE堆做A major入面既 Chromatic note

例: C major 既Diatonic note有: C, D, E, F, G, A, B, 所以不包含既音:C#,D#,F#,G#,Ab,Bb 而對C major黎講, C#,D#,F#,G#,Ab,Bb, 我地就叫LEE堆做C major入面既Chromatic note

係譜上去容形1個音, 我地會直接叫佢個Letter name(音名)啦, 例如: E, F#, A, Bb...etc
如果要容形2個音之間既關係, 我地就叫Interval(音程), 音程你可以理解為:
2個”音”名 之間所行既路”程”
舉個例, 現實世界去量度距離我地會用cm, km, 光年…..etc
音樂既世界我地會用 度(Degree), 例如:

C->F 係4度, 要注意最地方係:
永遠要由低音個粒數起, 如果唔係會好混亂
所以最右手邊個個, 我地都會話: C->F 係4度

混亂在於: C->F 係4度, 但如果一下講錯左變左F->C (下圖)會係5度

所以! 永遠要由低音個粒數起

如果我地由C音數上去(所以我地會叫C音 做KEY NOTE(自己), 如果由A音數上去, 我地會叫A音 做KEY NOTE(自己), 如果由F音數上去, 我地會叫F音 做KEY NOTE(自己),
我地就會得出咁既結果:

例: C->E 係 4th, C->A 係6th, 值得留意係C->C 8用ve (octave)
點解叫octave? 都冇咩點解, 方便定義姐….唔洗話LEE個C 個個C 或者 震動頻率係~261.6Hz C 去震動頻率係~523.2Hz C,
簡單一句”高一個octave個個C” 就明曬
去到LEE 到可能大家會問…C->E 我知3rd, 咁C-> Eb 呢? 唔通又係3rd? 咁人地點知我講緊邊個音?

原來音樂上有 字(系統)去形容咁既情況既, 我地會係個度數前面加個字去話比人知到底係”#” 定係”b”, 咁當然唔係”Flat (b) 3rd “ 咁簡單, 不過你思想上係可以諗比3度低半個音
我地會叫做minor 3rd, minor interval個個minor 係指比正正常常小半度

所以”正正常常”個陣我地會形容為major interval, 例:

由左至右: Major 2nd, Major 3rd, Major 6th, Major7th
我地定義下何為”正正常常”, 即係話KEY NOTE既Diatonic note 所包含既音就叫”正正常常”, 例:

第1行, 最底個音, 即係C音啦….對C音 最正常就係C MAJOR 既音
第1行, 最底個音, 即係A音啦….對A音 最正常就係A MAJOR 既音, 所以係有F#, C#,G#, 反而就咁F, C, G 對A音黎講就係唔正常啦(如果心水清既巴打就知道, A->C 就叫Minor 3rd , A->C# 就叫Major 3rd)

喂喂…點解冇Major 4th , Major 5th ,Major 8th 既?
因為逄4,5,8 我地都唔用Major 用另一隻字去代表: Perfect
至於點解, 我估計係同歷史有小小關係, 當然都同個音既比例有D關係(不過我唔肯定)
歷史:
係中世紀, 個陣D 音樂好多都係單音進行…..
Dies Irae (個陣死人會唱既歌, MOZART 都用左佢既歌詞作左另一首好出名既歌…一陣先介紹)
https://www.youtube.com/watch?v=dsn9LWh230k&list=RDQH71sxmG9wY&index=15

之後就就加左個4度/5度音程係底…..大概係咁
https://www.youtube.com/watch?v=YjCN9lhCQWo

LEE類風格既歌叫Organum(奧干農? 都唔知咩中文解釋黎), 通常係天主教彌撒用
所以就4,5,8 叫做Perfect (好似都解釋唔到…總之前人留底咁做啦)
係咪太大段 冇人睇
好,咁我地1共有5隻字去形容不同interval:
Major, Perfect, Minor, Diminished, Augmented
當中Major, Perfect: 同樣意思, 係解”正正常常”
Minor: 比Major 少半音
Diminished: 比Major 少全音/ 比Perfect 少半音
Augmented: 比Major, Perfect 多半音

所以特別留心Diminished, 係Major(2,3,6,7度)黎講係 少全音, 比Perfect(4,5,8度) 少半音
所以特別留心Diminished, 係Major(2,3,6,7度)黎講係 少全音, 比Perfect(4,5,8度) 少半音
做D例子:

1) C->F 係4TH, C Major既Diatonic note係C D E F G A B, 所以個F音係C Major scale 入面存在, 而佢係4度, 所以唔叫Major, 叫Perfect 4th
2) C->Fb 係4TH, C Major既Diatonic note係C D E F, 所以個Fb音係C Major scale 入面不存在, 而佢係4度, 所以唔叫Minor 叫Diminished 4th
3) C->F# 係4TH, C Major既Diatonic note係C D E F, 所以個F#音係C Major scale 入面不存在,所以叫Augmented 4th
4) F->B 係4TH, F Major既Diatonic note係F, G, A, Bb, C, D, E, 所以個B音係F Major scale 入面不存在,所以叫Augmented 4th ((*F Major 係用Bb的, 唔記得上反Scale個個POST 睇)
5) E->B# 係5TH, E Major既Diatonic note係E F# G# A B C# D# E, 所以個B#音係E Major scale 入面不存在,所以叫Augmented 5th
如果特別音開始咁點算?!

可以張大家個音一齊減少, 就好似紅色 變綠色咁, 但唔好變個, 另一個唔變, 就會變左藍色, 大家個距離會多左

如果大家數數半音,C->E & D->F#, 大家都係行左4個半音
C->E: C#>D>D#>E
D->F#: D#>E>F>F#
所以大家個距離都係Major 3rd, 所以數Interval 另一個方法就係: 數行左幾多半音

LEE到7條個答案都係Major 3rd, 大家都係行左4個半音, 唔知大家諗唔諗到過程係點做ga呢?

所以如果Interval 要諗得快, 你要對每條SCALE 都好熟, 最好係個腦入面浮曬所有音出泥

Mozart 用左Dies Irae (末日經 最後審判日)歌詞作左既歌, 係佢人生最後一首作品Requiem 安魂彌撒 :
https://www.youtube.com/watch?v=0T7eMctuJLQ
推po繼續學野
今日好熱
Lm
一鍵留名學野
2) C->Fb 係4TH, C Major既Diatonic note係C D E F, 所以個Fb音係C Major scale 入面不存在, 而佢係4度, 所以唔叫Minor 叫Diminished 4th

咁其實Diminished 4th係咪可以叫做Major 3rd
gg

咁其實Diminished 4th係咪可以叫做Major 3rd

反轉咁問...咁C->E 個答案係?

你個4TH 形容 C->F
如果C->E 先可以叫3RD

所以即使彈奏上係一樣, 係樂理上係唔同的

因為即使同一個音, 係唔同Scale 入面個 功能(角色) 係唔同
例如B音
係C Major 入面係Leading-tone, 有個帶領去C 音既感覺
係B Major 入面係Tonic, 有個回到家既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞