樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike

thz 下次試下
btw 另外想問你彈歌之前係咪會先用so fa name 唱一次譜先再落手彈
如果係咁,假如隻歌係C major, 咁C major 既do re mi fa so la ti 對應既琴鍵係C D E F G A B C,咁想問如果遇到個音係例如係 G flat, 咁唱譜果陣佢既so fa name 都係so 定係其他
仲有想問你點認琴既音?即係有兩個音,點樣一聽可以分到兩個音既音程係幾多

唱唔唱都冇所謂
但結果而言, 唱係會對你日後聽音都有D幫助

do re mi fa 既問題, 主要有2種方法, 有好有唔好啦...都冇話邊個絕對岩

1) Fix Do(do re mi個Do)

即係C 永遠唱 DO
即係D 永遠唱 Re
即係E 永遠唱 Mi
即係F 永遠唱 Fa

即係C# 永遠唱 Di
即係D# 永遠唱 Ri
即係Eb 永遠唱 Me
即係F# 永遠唱 Fe

2)Move Do
跟據個Key Signature 去決定邊個係唱Do 音

即係C Major:
C D E F G A B
do re mi fa so la ti

即係Gb Major:
Gb Ab Bb Cb Db Eb F

點認琴既音?
主要有2種方法
1) Absolute pitch
例如有一樣物件用 440Hz 既頻率震動, 咁有 Absolute pitch 既人自然會聽到係A 音, 咁其他 頻率震動都一樣, 438Hz 佢地會話係Flat 左小小既A音, 有D 變X 既, 話聽到唔同音高會睇到有唔同顏色(通常個D人真係有小小..........)

2)Relative Pitch
例如 有個G 音, 之後有個C 音, 會聽到係 SO-> DO 既關係

但唔一定知係G->C
可能會估左 E->A (1樣都係SO-> DO)

所以機本上大部份人都有Relative Pitch, 只不過可以聽到幾複習又另一回事
例如: 我彈C D E F G, 咁你好自然 聽到do re mi fa

但如果我彈 C F# G D D# E
咁你聽唔聽到 Fa Ti Do So Se La 就係你練得多唔多

點樣一聽可以分到兩個音既音程係幾多?
1) 唱多D
2) 計Interval 要快+準
3)搵人/APPS 幫你練

明白
但係另外想問
點樣用so fa name 唱譜上既harmonic intervals
例如 fa so 兩個音同時彈既話
同埋chord
例如 C.mmajor chord do me so 咁樣

點樣用so fa name 唱譜上既harmonic intervals
你可唔可以同時出2把聲? 可以咪得, 一係搵多個人幫你唱
一係唱TOP Line, 即係高音D個個音, 因通TOP Line 通常重要D

chord...同樣道理, 但會唱 Bass 個粒音

TOP Line(soprano), 同Bass Line (Bass) 都叫OUTER VOICE, 即係最出面既聲

想問下咩叫bass 果粒音 即係都係較高果粒音

bass= 成個chord 最低個粒音

即係你意思係唱譜果陣遇到chord, 可以唱高或者最低果粒音,因為果d 音比較突出d

thz 下次試下
btw 另外想問你彈歌之前係咪會先用so fa name 唱一次譜先再落手彈
如果係咁,假如隻歌係C major, 咁C major 既do re mi fa so la ti 對應既琴鍵係C D E F G A B C,咁想問如果遇到個音係例如係 G flat, 咁唱譜果陣佢既so fa name 都係so 定係其他
仲有想問你點認琴既音?即係有兩個音,點樣一聽可以分到兩個音既音程係幾多

唱唔唱都冇所謂
但結果而言, 唱係會對你日後聽音都有D幫助

do re mi fa 既問題, 主要有2種方法, 有好有唔好啦...都冇話邊個絕對岩

1) Fix Do(do re mi個Do)

即係C 永遠唱 DO
即係D 永遠唱 Re
即係E 永遠唱 Mi
即係F 永遠唱 Fa

即係C# 永遠唱 Di
即係D# 永遠唱 Ri
即係Eb 永遠唱 Me
即係F# 永遠唱 Fe

2)Move Do
跟據個Key Signature 去決定邊個係唱Do 音

即係C Major:
C D E F G A B

即係Gb Major:
Gb Ab Bb Cb Db Eb F

點認琴既音?
主要有2種方法
1) Absolute pitch
例如有一樣物件用 440Hz 既頻率震動, 咁有 Absolute pitch 既人自然會聽到係A 音, 咁其他 頻率震動都一樣, 438Hz 佢地會話係Flat 左小小既A音, 有D 變X 既, 話聽到唔同音高會睇到有唔同顏色(通常個D人真係有小小..........)

2)Relative Pitch
例如 有個G 音, 之後有個C 音, 會聽到係 SO-> DO 既關係

但唔一定知係G->C
可能會估左 E->A (1樣都係SO-> DO)

所以機本上大部份人都有Relative Pitch, 只不過可以聽到幾複習又另一回事
例如: 我彈C D E F G, 咁你好自然 聽到do re mi fa

但如果我彈 C F# G D D# E
咁你聽唔聽到 Fa Ti Do So Se La 就係你練得多唔多

點樣一聽可以分到兩個音既音程係幾多?
1) 唱多D
2) 計Interval 要快+準
3)搵人/APPS 幫你練

明白
但係另外想問
例如 fa so 兩個音同時彈既話
同埋chord
例如 C.mmajor chord do me so 咁樣

你可唔可以同時出2把聲? 可以咪得, 一係搵多個人幫你唱
一係唱TOP Line, 即係高音D個個音, 因通TOP Line 通常重要D

chord...同樣道理, 但會唱 Bass 個粒音

TOP Line(soprano), 同Bass Line (Bass) 都叫OUTER VOICE, 即係最出面既聲

想問下咩叫bass 果粒音 即係都係較高果粒音

bass= 成個chord 最低個粒音

即係你意思係唱譜果陣遇到chord, 可以唱高或者最低果粒音,因為果d 音比較突出d

原因: 人耳聽野會自動聽最頂melody, 又或者係最低, 中間個D 除非特別訓練過, 如果唔係多數唔會理佢
但lee 種方法只限 主調音樂(homophonic)
如果係 複調音樂(polyphonic) (Eg: 2part invention, 3part invention, fuga) 咁你就要每條voices 獨立唱
巴打 介唔介意我add你telegram.
真心想學多啲

歡迎
有冇人下個星期六考 theory?

8級

8級

加油
小心唔好睇錯譜, 特別有時中間轉左key/ alto clef 個d...
留名
好有用 跟實你追
支持
強帖留名
好有用 跟實你追

有咩唔明隨便問
lm 學野
Push 追到8月31號
強貼留名..
自己學緊小提琴 想學埋樂理
要追你post
LM
Push 追到8月31號

多謝支持
Lm
上面係數量 下面係音符份數

3/4 係3拍 4/4係4拍 唔是都係4拍

3/4= 3個4分音符 4/4=4個4分音

拍係隨性 方便自己數 ,8分音符數一拍都得

3/8佢地都數一拍 方便計 係6/8 同 3/4 係編寫上有分別

打拍上3/4 係 重 輕 輕 4/4係重 輕 重 輕

支持樓主出文

利申:小提LT 樂理8級 準備考中提AT

玩到我哋既level 當然點數都ok
但對初學者黎講, 規範定好D, 佢哋會易上手D, 如果唔係好易亂

我自學左半年 可唔可以搵你拜師
有冇bro 今日考AMus or LMus?
Pish 師兄可唔可以講多幾個常用常見既chord progression

另外想問下平時講開minor scale/minor key 都係講natural minor 多(b3 b6 b7) ,咁另外個兩隻harmonic 同melodic minor 其實係咪比較少用?如果有parallel major 呢個concept (借 3 6 7 音) 咁呢兩條scale 係咪多餘左?
Pish 師兄可唔可以講多幾個常用常見既chord progression

另外想問下平時講開minor scale/minor key 都係講natural minor 多(b3 b6 b7) ,咁另外個兩隻harmonic 同melodic minor 其實係咪比較少用?如果有parallel major 呢個concept (借 3 6 7 音) 咁呢兩條scale 係咪多餘左?

唔存在常唔常見 但問題點行先合理
你analyze 返bach chorale 例如 V chord
通常去反I , 但其實唔一定, 只係去返I 個機會大好多, 去ii 都常見, 去iii 唔係唔得, 只係已經少見好好

舉個例: '屌' 通常跟'你老母', 但如果跟'你老豆' 唔係唔得 但已經冇咁常見了

minor key,其實冇話邊隻用得多, 而係minor key 本身已經有9個音, base on 作曲家既意圖去落音
但計算和聲既時候 通常用harmonic 去計

借 3 6 7 係borrow chord, 係 chromatic chord 其中一種,基本上功能得2個 裝飾/移調, 老實講你鐘意可以唔分ga, 但樂理最大功能係為左classified 唔同效果

因為定立個調性(major minor)係有D rule 要跟
如果你唔跟 就會變左其他tonal system(atonal) 既野
其實點先可以練sight reading
好難明
由頭睇多次先
其實點先可以練sight reading

如果你係初學~中級
我會建議你拆開rhythm & pitch去練先
最起碼要 4分 8分 16分音符既組合要練熟先

pitch 方面 練自己可以錯 但唔可以斷
當你既反應愈來愈快既時候 就可以去下一步 (當然要搵反岩你程度適合既譜, 大概你級數-2既)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞