樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
push
lm 好想學 屋企人反對

點解呀? 因為$ ? 時間?
留名
Lm
lm 好想學 屋企人反對

點解呀? 因為$ ? 時間?

自學住先

hi, 巴打,想問下呢首歌應該係G Key,
但vers.個度,G>D>Dm
想問下平時多數都係聽 III minor轉major
但 V major轉minor,係幾時先可以用/發生?

hi, 巴打,想問下呢首歌應該係G Key,
但vers.個度,G>D>Dm
想問下平時多數都係聽 III minor轉major
但 V major轉minor,係幾時先可以用/發生?

其實只係借左個b7音
pop 唔洗太介意, 只要個 function 正確就可以
好多時只係為左個效果, 個melody 需要
例如IV->iv
bVI, bVII

iii minor轉major 通常後面跟vi /VI

E G# B -> A C E

lee 個係secondary dominant

E G# B 係A major/minor 既V chord

咁根據dominant function, 去返I chord
留名屌下西
pish
想問下你地彈琴隻手指係直定扁?
今日問過老師,佢話冇分邊個手勢岩定錯
佢話扁手指係會令“sin”左d 音,直手指就大聲d
你地點睇
學野time
你地點睇

我係直(大部份時間), 大部份鋼琴家都係

其實你所講係touching 既問題

基本上你要一個比較清楚 實淨既聲音
例如bach 就要手指firm d

扁手指 可能彈nocturne.... Debussy個類會合適D

總括而言, 睇下想出黎既聲音係點 就用唔同既touching, 所以同一首歌可以直,可以扁

但無論你點彈都好 最緊要係夠鬆, 彈出黎好聽, 冇人會理你點彈, 好似佢咁:

https://youtu.be/ezSD4i9YCTE

但作為一個老師教 學生, 都唔會叫你未學行先學走, 所以通常叫你掌握好'直手指' , 彈得清清楚楚, 穩穩陣陣先 之後先再教其他
你地點睇

扁手指 可能彈nocturne.... Debussy個類會合適D

總括而言, 睇下想出黎既聲音係點 就用唔同既touching, 所以同一首歌可以直,可以扁

但無論你點彈都好 最緊要係夠鬆, 彈出黎好聽, 冇人會理你點彈, 好似佢咁:

但作為一個老師教 學生, 都唔會叫你未學行先學走, 所以通常叫你掌握好'直手指' , 彈得清清楚楚, 穩穩陣陣先 之後先再教其他

ic 佢都叫我岩岩用住直手指先
thz
你地點睇

thz

怕你get 錯其他野, 我應該咁講la
你所謂既直手指, 我哋叫round shape

所以應該係微曲
最常見既問題係彈左落去既時候, 手指第一節 凹左入去, 即係話你手指冇好好支撐住你既重量
你地點睇

thz

怕你get 錯其他野, 我應該咁講la
你所謂既直手指, 我哋叫round shape

所以應該係微曲
最常見既問題係彈左落去既時候, 手指第一節 凹左入去, 即係話你手指冇好好支撐住你既重量

即係隻手拍按落個鍵度,手拍近指甲既第一關節要保持直,唔好曲左

另外想問下開於syncopated note 既問題
我岩岩學琴冇耐,好似上圖第一行第1個bar咁,
第2拍半同第3拍個音,本書話係syncopated note, 咁應該點彈?
問過老師話都係平時好似彈連音咁,去到第3拍係扮彈,即係本身隻手指係第2拍半已經按左落個琴鍵度,再加少少力壓多一下落去扮彈,想問下係咪真係咁樣彈
如果係咁,咁個syncopated note 有咩意義
鋼琴白痴好多野唔明 thz

另外想問下開於syncopated note 既問題
我岩岩學琴冇耐,好似上圖第一行第1個bar咁,
第2拍半同第3拍個音,本書話係syncopated note, 咁應該點彈?
問過老師話都係平時好似彈連音咁,去到第3拍係扮彈,即係本身隻手指係第2拍半已經按左落個琴鍵度,再加少少力壓多一下落去扮彈,想問下係咪真係咁樣彈
如果係咁,咁個syncopated note 有咩意義
鋼琴白痴好多野唔明 thz

再加少少力壓多一下落去扮彈

其實就唔洗既, 但因為個melody 第3拍係一個invisible beat, 叫你'壓多一下落去扮彈' 我估個原因係比你feel到 第3 拍既存在

因為我哋平時聽歌(特別你細個聽個D), 彈既歌 大部份既拍子都比較工整, 好少係n拍個到停

syncopation 仲形容緊一個感覺 一個好似 明明你預期有個音, 但食咗 令到你有chok 一chok 既感覺, 個定義係: 1個音係係非正拍出黎(即係雙數), 同時個長度係去到下一個正拍(單數), 即係咁:

圖上面, 逢2個下都叫syncopated note
Bar2 開始因為得半拍既關係, 所以我寫曬2隻比你睇, 我怕明明你問: 明明你話雙數去單數先叫syncopation, 咁數1n2n3n個陣點算, 正常數就下面個行, 但解釋個syncopated note(切分音)就睇上便啦

就bar1 睇, 咁你彈既時候 要處理既其實唔係第3拍
反而係2 拍, 你將佢彈大力丁丁, 咁切分音(syncopated note) 個效果先出到(有個短長~~~短,短長~~~短,短長~~~短,短長~~~短.....你照住讀應該會明掛)

不過我覺得lee 首學syncopation mama 地,用 John Thompson G1 第36首, 西班牙舞曲, 會易明D

最後 因為音樂始終係聲音 ......詳細問你既音樂老師, 最好DEMO 一次比你聽最好
樓主我sd左email比你
樓主我sd左email比你

覆左你😉
三角鐵八級點考?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞