樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
想問下樓主一個低能問題
小學成日教話minor key 既歌比人感覺sad d
但我唔係好明係指咩意思 定係分一首歌係major 定minor 係聽chord progression 黎分?

例如一首歌 佢用晒C major 既chord 同音 咁我點樣知道佢係C major 定 A minor ?

又或者一首 G major 既歌 如果佢成首歌都冇用到F#呢個音 咁我又點知佢係一首 G major 既歌呀 定係一首 C major 既歌?

另外仲有個問題就係minor scale 有三種?有冇話每種有咩特別用途?定係只係純粹覺得咁既配搭好聽 就整條咁既scale? 唔同既mode 既major 用途其實係咩

仲有仲有個問題就係parallel key 既問題,之前聽過話major 可以借minor key 既chord 黎用,想問下背後有冇咩準備 定係其實都係隨心?

唔該晒巴打
想問下樓主一個低能問題
但我唔係好明係指咩意思 定係分一首歌係major 定minor 係聽chord progression 黎分?

例如一首歌 佢用晒C major 既chord 同音 咁我點樣知道佢係C major 定 A minor ?

又或者一首 G major 既歌 如果佢成首歌都冇用到F#呢個音 咁我又點知佢係一首 G major 既歌呀 定係一首 C major 既歌?

另外仲有個問題就係minor scale 有三種?有冇話每種有咩特別用途?定係只係純粹覺得咁既配搭好聽 就整條咁既scale? 唔同既mode 既major 用途其實係咩

仲有仲有個問題就係parallel key 既問題,之前聽過話major 可以借minor key 既chord 黎用,想問下背後有冇咩準備 定係其實都係隨心?

唔該晒巴打

因為要解釋要有基本樂理知識, 所以直接用感覺去解釋比較快同直接
我好基本咁係到答左先, 個解釋 我下個post 會講到, 請留意 ,

ANS: 用晒C major 既chord 咁佢一定係C major, 用晒C major 既音有機會係 A minor

G major 既歌 如果佢成首歌都冇用到F#呢個音 咁我又點知佢係一首 G major 既歌呀 定係一首 C major 既歌?
ANS: 有陣時真係唔知, 真睇落咩chord

另外仲有個問題就係minor scale 有三種?有冇話每種有咩特別用途?定係只係純粹覺得咁既配搭好聽 就整條咁既scale?

ANS:基本上計KEY, 計和聲 就用harmonic 去計, 如果寫melody 就用曬3種都冇所謂, 所以一條minor 其實可以用既音, 有9粒音, 所以你會聽到個變化多d

唔同既mode 既major 用途其實係咩 ?
ANS:我諗你搞錯左小小既.....mode 還mode....major還mode
1) 有mode scale先(共有7大種)_
2) major scale, minor scale(mode 既其中2種, 不過方便定義, 改左名) 係由mode scale發展出黎
舉個例, 電話上網用gprs,之後先有2g,之後先有3g,之後先有4g
咁全個世界都用4g,唔通個個都用4g咩
同一情況下....唔同制式都各有長處
4g:快..2g可能覆蓋范圍大d(我lee 方面唔係專家)
咁唔同mode 出黎個效果都有唔同
所以個用途係比作曲家形做不同效果,
好似廚師咁, 手上有唔同材料,工具, 佢做咩菜就會用反合適既材料,工具

之前聽過話major 可以借minor key 既chord 黎用?
ANS: 同上面一樣, 借minor key 既chord 係其中一個方法去處理首歌, 你用OR唔用都冇話你錯, 睇作曲,編曲想要咩效果, 只要聲音上, 樂理上配合到就OK

總之: 音樂大部份字眼都係去形容一種效果,感覺!
留名呀
高汁post
細個學樂理d回憶出哂黎
留明
留名
高汁post
細個學樂理d回憶出哂黎

痛苦回憶?
我仲記得自己細個學完都唔知做咩咁, 最後係-6 PASS左
大個自己睇反, 原來好易 唔知點解個陣搞咁耐都唔明
想問下樓主一個低能問題

唔該晒巴打

因為要解釋要有基本樂理知識, 所以直接用感覺去解釋比較快同直接
我好基本咁係到答左先, 個解釋 我下個post 會講到, 請留意 ,

ANS: 用晒C major 既chord 咁佢一定係C major, 用晒C major 既音有機會係 A minor

G major 既歌 如果佢成首歌都冇用到F#呢個音 咁我又點知佢係一首 G major 既歌呀 定係一首 C major 既歌?

另外仲有個問題就係minor scale 有三種?有冇話每種有咩特別用途?定係只係純粹覺得咁既配搭好聽 就整條咁既scale?

ANS:基本上計KEY, 計和聲 就用harmonic 去計, 如果寫melody 就用曬3種都冇所謂, 所以一條minor 其實可以用既音, 有9粒音, 所以你會聽到個變化多d

ANS:我諗你搞錯左小小既.....mode 還mode....major還mode
1) 有mode scale先(共有7大種)_
2) major scale, minor scale(mode 既其中2種, 不過方便定義, 改左名) 係由mode scale發展出黎
舉個例, 電話上網用gprs,之後先有2g,之後先有3g,之後先有4g
好似廚師咁, 手上有唔同材料,工具, 佢做咩菜就會用反合適既材料,工具

之前聽過話major 可以借minor key 既chord 黎用?
ANS: 同上面一樣, 借minor key 既chord 係其中一個方法去處理首歌, 你用OR唔用都冇話你錯, 睇作曲,編曲想要咩效果, 只要聲音上, 樂理上配合到就OK

感激師兄睇晒我啲問題 會繼續追你post 學野
想問下樓主一個低能問題

唔該晒巴打

ANS:我諗你搞錯左小小既.....mode 還mode....major還major
1) 有mode scale先(共有7大種)

感激師兄睇晒我啲問題 會繼續追你post 學野

我仲以為咁大篇野冇咩人真係會認真睇 , 見你問到咁多問題 唔知點解仲感動
我聽日OR後日就會出POST, 多謝支持
留名學嘢!
留名
剛由youtube 開始自學
有好多野想問, 我諗我逐d該d問

點解E去F 同 B去C 係half step
而其他都係whole step

我係靠piano既形狀去記
E同F, B同C之間 無黑鍵
所以先係half step
但係咁諗唔知係唔係正確原因

btw, 學左一排, 樂理好多野都唔知邊個係因, 邊個係果, 頭都爆
留名支持
音樂白痴留個名先
剛由youtube 開始自學
有好多野想問, 我諗我逐d該d問

我係靠piano既形狀去記
E同F, B同C之間 無黑鍵
所以先係half step
但係咁諗唔知係唔係正確原因

btw, 學左一排, 樂理好多野都唔知邊個係因, 邊個係果, 頭都爆

如果你要認真研究lee 個問題, 所牽涉到既 範疇其實好廣, 歷史, 物理, 不同國家文化, 你人要明白當時既 tuning 唔係用12平均律, 而 標準音 A音都唔係440Hz

其實一開始冇咁多音ga, 係唔夠用先加D 加D.....例如中國 五聲音階咁 得5粒音
scale 既排列唔係一開波就係咁, 而係經過幾百年既進化得出嚟既共識, 所以你當前人做落係咁會方便理解, 當然你研究到真正原因 不防同大家分享下

你用琴鍵記位係最方便 好用ga la
留名
嚴格黎講Csharp 同D flat係吾同音泥。C sharp比D flat高
留名支持先再睇
Lm學野
細個學過琴但唔記得哂應該由邊開始返?
lm
嚴格黎講Csharp 同D flat係吾同音泥。C sharp比D flat高

但宜家奏出嚟一樣, 但都多謝你提供資料
細個學過琴但唔記得哂應該由邊開始返?

由頭搵個老師學, 執返好D 手勢
之前學過 好快pickup返姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞