樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
留名
Lm學野
lm
留名
留名
巴打好有心,留名學野
想問下24 2個小節 同 44 1個小節有咩分別

其實就咁聽真係冇咩大分別
主要係數起上黎既分別
同你演奏既時, 你要做到有分別
你要明白作曲家做每個決當中係有理由(當然有陣時係冇), 2/4比人感覺似行軍, 軍隊feel, 咁你彈既時候要令到人聽到有lee 個感覺
最好你係rhythmic, touching, articulation 方面做多D 功夫, 咁就會有分別

所以有咩分別,係決定係player 手上
如果你彈到冇分別, 咁'2/4 兩個小節, 同4/4 一個小節' 咪一樣

唔該哂 好詳細
btw sight reading可以點進步
啲學生成日問我可以點睇快啲 我都係答佢
睇多啲唔同嘅譜啦因為我自己都係靠呢樣

比D 練習佢,可能1~2個小節, 比2~3秒佢睇,(因程度而定la), 然後即刻背返彈返出嚟
方法有好多, 睇下大家有冇創意姐

Sight reading 係講tonal 同 rhythmic sense
(For particular genre, of course)
要有對後續既野prediction
點練?
自然係拉得多野
同要有意識地同佢地訓練musical prediction
仲有就係睇譜
要一block 咁睇 唔係一粒粒咁睇
要foward reading
個attention要spread out to few notes later

lee 位巴打講得好好
好有心 留名
八級鋼琴留名

放低左五年,依家連譜都唔識睇,睇完樓主篇文終於記得番

Btw想問下,perfect pitch呢個能力係咪指一個人聽到一粒音,會知道果粒音係五線譜上面嘅位置?係咪一定要天生先會有呢種能力?多唔多人有呢個能力?

之前我提到, 每個音都有指定既頻率既?
perfect pitch 就係聽到邊個頻率, 天生勁既人可以 差2~3hz 都聽得出
咁有D 就冇咁勁, 可能差成10 先聽得出

舉個例: 係現代既調音方法泥講(12平均律)
好似A= 440Hz, 咁正常440先可以叫做A 音 如果439 嚴格D黎講就唔係A音
當然 正常人點會真係咁準, 好似拉VIOLIN 都冇可能下下都咁準

後天係有得練既, 特別管樂, 弦樂, 玩得耐既人, 點都會練到小小個個音感出黎, 當然有幾準就睇個人造化啦......

但通常天生有個D 就好那準...都好變態, 你可能 是但整D聲, 例如打字聲, 敲枱, 咁佢地都知係咩PITCH, 所以天生有既人真係唔多, 但絕對係可以後天訓練

點解我要強調 現代既調音方法泥講(12平均律),A=440hz 因為係歷史上,唔同國家唔同年份都有唔同調音方法, 例如 巴洛克時期, 個陣個A=415, 古典時A=430
咁隨住科技發展, 人與人之間溝通方便左, 唔洗下下飛鴨傳書, 咁D音樂家開始多左溝通, 最後定左A=440
雖然係咁, 其實宜家都有D字仲未統一到, 因為全世界有太多語言, 唔同地方音樂家都用緊唔同字去表達同一個意思.....最慘係音樂冇一個工會好好咁分類曬都唔既字, 例如1CM....有幾長, 係有個學會:International Bureau of Weights and Measures 去定義左
但LEE 方面就太深入....我都唔係咁熟Tuning 既問題, 留比其他巴打解答
留名
留名學野
正評支持
btw 米你老母 反你老母
留名
留名學嘢
留名
巴打好有心機講解
留名學野
留名
留名
lm
留名學野
會唔會教埋mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞