樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
識晒樓主打到呢到既程度算幾級?
五線譜識睇d音係咪轉得番晒去結他譜

我諗都有3~4
但想考G5 樂理要補返4~5堂(前是題你真係明晒我講咩) 因為有d 題目係冇講到

五線譜 同 結他譜都夠熟 就可以
結他點練拍子感
結他點練拍子感

我唸要練dom腳
結他點練拍子感

我唸要練dom腳同拍手
岩岩學樂器
想問下 D 結他/琴 solo 其實佢地點判斷邊粒音用得 邊粒唔用得? 要跟當時果個bar 既CHORD而定定係果度既key?
留名
lm
岩岩學樂器
想問下 D 結他/琴 solo 其實佢地點判斷邊粒音用得 邊粒唔用得? 要跟當時果個bar 既CHORD而定定係果度既key?

主要跟chord,
跟個chord彈arpeggios 就一定最配合,
但係會少咁d tension,
可以用唔同scale係同一個chord上,
視乎想出黎既感覺係點,
個scale包括個chord arpeggios愈多音就愈配合,愈少就愈有 tension,直接淨係arpeggios會悶,但多tension到一個位就係錯。

另外要考慮埋之前之後既chord係點,d音要點連先順,轉chord位要食應ararpeggios,而轉既時候兩粒音要接近先順。

有樣好重要既係變速,
一段好既 solo係有起承轉合,
你如果細心留意會發現唔少solo一開波都有句唔太快,又有d bend弦既短句,
之後慢慢愈黎愈快,整段速彈落去,收尾通常又係高音位bend咁。

其實我覺得練lee d冇乜捷徑
一定要理解樂理, 多D聽下人地點做, 有時真係冇得解, 自己試多D, 就會有經驗
留名感謝
岩岩學樂器

主要跟chord,
視乎想出黎既感覺係點,
個scale包括個chord arpeggios愈多音就愈配合,愈少就愈有 tension,直接淨係arpeggios會悶,但多tension到一個位就係錯。

另外要考慮埋之前之後既chord係點,d音要點連先順,轉chord位要食應ararpeggios,而轉既時候兩粒音要接近先順。

有樣好重要既係變速,
你如果細心留意會發現唔少solo一開波都有句唔太快,又有d bend弦既短句,
之後慢慢愈黎愈快,整段速彈落去,收尾通常又係高音位bend咁。

有D唔明 姐係其實用咩scale 都得 可用既音唔關首歌咩KEY事?
例如果個bar 係C chord , 要用C E G 呢3粒以外既音(另外果9粒) 就depends on 果個bar彈咩scale?? 唔洗理個KEY事?(理論上, 唔計好唔好聽)
樂理你講既都識 結他都玩左5 6年
但到彈結他既時候就用唔到
因為學樂理既時候例子講親都係琴
有冇practical既例子可以套落結他到
姐係我見到勁人係睇古典譜都彈到結他
但到底點樣可以同時考慮樂理and結他既構造
強帖劉明 支持樓主
樂理你講既都識 結他都玩左5 6年
但到彈結他既時候就用唔到
因為學樂理既時候例子講親都係琴
有冇practical既例子可以套落結他到
姐係我見到勁人係睇古典譜都彈到結他
但到底點樣可以同時考慮樂理and結他既構造

結他弦基本上都係perfect fifth 咁我禁唔同位都可以有一樣聲
所以結他仲要考慮埋手型 但我就係做唔到睇古典譜(即刻)知埋手型
有冇巴絲打有呢方面既資源/教學
我諗都係要練得多 但我無從入手唔知邊到練起
岩岩學樂器

主要跟chord,
視乎想出黎既感覺係點,

有樣好重要既係變速,

有D唔明 姐係其實用咩scale 都得 可用既音唔關首歌咩KEY事?
例如果個bar 係C chord , 要用C E G 呢3粒以外既音(另外果9粒) 就depends on 果個bar彈咩scale?? 唔洗理個KEY事?(理論上, 唔計好唔好聽)

nonchord tone其實都有好多種啦
passing, neighbor tone, anticipation, escape tone, suspension, appoggiatura, pedal point, 你只要其中一種解釋到就ok, 大部份都係step, 好少大跳
強帖
樓主不如教埋譜入面七國咁亂嘅符號
樓主不如教埋譜入面七國咁亂嘅符號

好呀, 其實之前有位巴打講過, 我出完左lee 個post 要講既野就會
不過近lee 幾日比較忙, 要下星期先出到
結他點練拍子感

我唸要練dom腳同拍手

就咁對住拍子機彈d難小小小小小既已經亂哂
lm
結他點練拍子感

我唸要練dom腳同拍手

知道自己亂已經係成功既第一步
試多D 分段練, 用唔同subdivision練, 由慢練起
結他點練拍子感

我唸要練dom腳同拍手

我有時彈跟唔到 就跟拍子機哼咗先 哼到啱先彈 都有d用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞