樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
有heart,將來教人 profile又多樣嘢寫

點樣 profile又多樣嘢寫
會唔會教埋mode

你係講緊Renaissance music個D? 定POP 玩個D?
https://www.youtube.com/watch?v=XMuUWuHrA5g

Renaissance music 所謂既mode 其實主要係講緊個個人唱緊既range 既問題, 好早期d 音樂其實係冇譜, 係人傳人咁傳落去, 更加吾好講有冇樂理, 只係後人為左更好分類, 所以做左出泥...

講多小小..係咪聽完都唔知聽過d咩呢?
主要原因 個陣d音樂係唔鐘意重覆, 又唔可以話唔鐘意,而係個潮流唔興, 個旋律冇好好咁重覆利用, 直到後巴洛克時期先, 即係巴哈個期, 開始有motive development, 而巴哈係期中一個motive development做得非常好既大師, 但都唔夠貝多芬.....
https://www.youtube.com/watch?v=NWEVKyEwi4A

1開始個4個音....重覆左十幾次, 但你都唔覺佢重覆緊, 就係技術所在

如果係POP OR JAZZ, 其底其實都跟緊Function Harmony, 只不過個Chord 係4粒起(即係7Chord啦), 係真係演奏既角度上, 你根本唔想會點佢係咩道理, 基本上係解個效果為大前提, 而JAZZ係 係多左好多Altered chord or Substitution,而你所謂用左Mode 只係係唔同Mode 入邊搵到佢獨特有既行法, 令到你覺得佢特別d, lee條片都講到d 基本野, 不過講真我覺得曬氣, 其實有小小強行解釋d野

你都可以睇下既:
https://www.youtube.com/watch?v=TRpWYb45ULc

你睇條片一開頭咪堆左d chord 既? 咁其實佢都係用每條mode 既diationc note 去堆個7th chord 出泥, 所以講真, 真係唔洗點去好深入研究, 個重點係你要知道 唔同chord 去唔同chord 個聲音/ 效果係點樣, 當你本身個聲音字典 草得夠多, 咁你就好易咁玩到出泥

不過jazz 我都唔係好叻...留比其他巴打補充
多謝樓主 ,窮jj可以慳d錢買樂理書
LM
留名
未睇先讚
會唔會教埋mode

你係講緊Renaissance music個D? 定POP 玩個D?
https://www.youtube.com/watch?v=XMuUWuHrA5g

Renaissance music 所謂既mode 其實主要係講緊個個人唱緊既range 既問題, 好早期d 音樂其實係冇譜, 係人傳人咁傳落去, 更加吾好講有冇樂理, 只係後人為左更好分類, 所以做左出泥...

講多小小..係咪聽完都唔知聽過d咩呢?
主要原因 個陣d音樂係唔鐘意重覆, 又唔可以話唔鐘意,而係個潮流唔興, 個旋律冇好好咁重覆利用, 直到後巴洛克時期先, 即係巴哈個期, 開始有motive development, 而巴哈係期中一個motive development做得非常好既大師, 但都唔夠貝多芬.....
https://www.youtube.com/watch?v=NWEVKyEwi4A

1開始個4個音....重覆左十幾次, 但你都唔覺佢重覆緊, 就係技術所在

如果係POP OR JAZZ, 其底其實都跟緊Function Harmony, 只不過個Chord 係4粒起(即係7Chord啦), 係真係演奏既角度上, 你根本唔想會點佢係咩道理, 基本上係解個效果為大前提, 而JAZZ係 係多左好多Altered chord or Substitution,而你所謂用左Mode 只係係唔同Mode 入邊搵到佢獨特有既行法, 令到你覺得佢特別d, lee條片都講到d 基本野, 不過講真我覺得曬氣, 其實有小小強行解釋d野

你都可以睇下既:
https://www.youtube.com/watch?v=TRpWYb45ULc

你睇條片一開頭咪堆左d chord 既? 咁其實佢都係用每條mode 既diationc note 去堆個7th chord 出泥, 所以講真, 真係唔洗點去好深入研究, 個重點係你要知道 唔同chord 去唔同chord 個聲音/ 效果係點樣, 當你本身個聲音字典 草得夠多, 咁你就好易咁玩到出泥

不過jazz 我都唔係好叻...留比其他巴打補充

好詳細,學到嘢
lau min
留名
想學樂理好耐
超級支持
留名
一直想學樂器
Push
留名
一直想學樂器

跟我學琴
lm
學琴點收費?主要for pop music
學琴點收費?主要for pop music

telegram 我
BCPiano
support
lm
關於拍子既部份講住咁多先

1.4 全音,半音( Tone, Semitone)
跟住係解釋點形容2個音既關係,係解釋之前問大家小小野, 係 “中央C” -> “高音C” 之間到底有幾多個音? 睇圖!

C-> C#-> D-> D#-> E-> F-> F#-> G-> G#-> A-> A#-> B

一共係12個音
係第一個POST 提到: ”中央C” 震動頻率係~261.6Hz, 高音C 就係岩岩好”中央C”乘2(261.6X2), 所以係: ~523.2Hz
咁點可以 係“中央C(~261.6Hz)” -> “高音C(~523.2Hz)”平均分12份? 我就唔識計啦!

不過好彩有神人計左比我地, COPY小小WIKI:
將一個八度平均分成十二等份,每等分稱為半音, 即是分為十二個等比級數,也就是每個音的頻率為前一個音的2的12次方根:

即係如果”中央C”係261.6Hz, 咁 C#就係 ”261.6*(2的12次方根) =277.18 Hz”
咁所以你聽到C#(或者叫Db啦)
咁既計法, 我地有個名: 十二平均律(Equal temperament)

LEE到有個表係WIKI COPY 出黎…不過佢由”中央C” 對上個A音(440Hz)開始
即係LEE 個音

上面提到, “將一個八度平均分成十二等份,每等分稱為半音”
所以形容2個音既關係 最基本既單位係半音(Semitone)
EG: C-> Db, B->B#, E->E#, Ab->A
基本上我係叫琴鍵真係旁邊個個(包括白鍵,黑鍵)

全音(Tone), 簡單黎講即係2個半音(Semitone), 我知咁簡單講其實好複雜
例1: “C->Db [半音]”& “Db->D [半音]”, 所以C->D 係[全音(Tone)]
例2: “E->E# [半音]” & “E#-> F# [半音]”, 所以E -> F# 係[全音(Tone)]
例3: “E->F [半音]” & “ F-> F# [半音]”, 所以E -> F# 係[全音(Tone)]
例4: “Gb->G [半音]” & “ G-> Ab [半音]”, 所以Gb -> Ab 係[全音(Tone)]
*喂! 例2,3 個結果都係一樣, 做咩打多次? 我咁做只想話你知,2種解釋都係合理的! 而音樂其中一樣難就係冇一個絕對岩, 但有絕對錯, OR 邊個比較合理, 所以大家小心啦~

1.5 臨時記號加強板:
大家對"#","b”應該唔陌生啦!( 唔記得自己上去去睇)
今日講多小小, 原來"升性質" 除左"#" (Sharp)之外仲有個 "x" 叫”Double sharp”
"#"(Sharp)係解升半音, 咁"x" (Double sharp) 就係解升全音
例Cx 會係彈D 個個音….
"降性質" 除左"b" (Flat)之外仲有個 "bb"(Double Flat)
例Ebb 會係彈D 個個音….
即係” Cx ”= ” Ebb ”= ”D ” 都係同一個音高( 同一個琴鍵), 但係樂理上3個係唔同既音黎!

LEE 種情況我地有個名: 叫enharmonic equivalent(同音異名)

原來係有人計左12平均律之前, 同音異名 聽起上黎係唔同音!
即係話Cx, Ebb, D 分別係3個唔同聲, 1個會高D, 個會低D
所以12平均律 其中一個功能就係令到LEE 種情況 變到一樣聲
LEE到又講多小小……現代有”十二平均律(Equal temperament)”, 咁古時用咩調音方法?
其中一種叫”五度相生律(Pythagorean_tuning)”, 又COPY 小小WIKI:
• 取一基準音,在此以C為例,將其頻率f乘上3/2,即升高完全五度得下一音G。
• 再將G升高完全五度得下一音D,此時D之頻為(3f/2)*(3/2)=9f/4,高於原基準音之倍頻,故將其除二,即降八度得9f/8。
• 再將D升高完全五度得下一音A,此時A之頻為(9f/8)*(3/2)=27f/16。
• 再將A升高完全五度得下一音E,此時E之頻為(27f/16)*(3/2)=81f/32,高於原基準音之倍頻,故將其降八度得81f/64。
• 再將E升高完全五度得下一音B,此時B之頻為(81f/64)*(3/2)=243f/128。
• 假設有一音升高完全五度再降八度後為基準音C,可得此音之頻為4f/3,此即為F。

你可以見到, 其實佢係用緊每個音既 泛音(1種物理現象, 如果真唔識叫個人示範比你聽, 鋼琴小搞琴都整得到出黎) 去調下一個音,咁得出個結果同”十二平均律(Equal temperament)”調出黎個音頻係差小小, 即係其中一個好緊要既分別:F#既聲, 唔同Gb, 可能睇下圖:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Music_intervals_frequency_ratio_equal_tempered_pythagorean_comparison.svg
平均律 係黑色點點, 五度相生律 係綠色點點
Augmented 4th (C去F#), 同Dimished 5th (C去Gb), 如果平均律 係同一位置, 但五度相生律就分開左!
一D好專業既小提琴家, 可以控制到個按弘位置, 去令到首歌似係用”五度相生律” 拉出泥

其中一位首先利用12平均律作曲既作曲家就係 巴哈! 佢作左2本”12平均律曲集”
The Well-Tempered Clavier, 佢用曬所有調(KEY)去作曲! 咩係用曬所有調(KEY)? 下面講!
有興趣可以聽下, 可能你會覺得冇咩野, 聽落MAMA 地, 但你FF 下自己 係一座18世記既教堂, 好平靜, 好安寧 咁去聽…….你會至身於天堂一般~
https://www.youtube.com/watch?v=HlXDJhLeShg

你見到個YOUTUBE 寫左係第1首開始寫左PRAELUDIUM(或者叫Prelude)
意思係解”前奏曲”, Fuga(或者叫Fugue) 意思係解”賦格曲”, 有追逐既意思, 原來成首完整既歌係一定要由首Prelude & Fuga 組成, 缺一不可, 係個個年代, Prelude既主要功能係檢查件樂器有冇走音, 而真正演奏係Fuga
而你聽Fuga 既時候, 一一定要留意 第一句, 例如第一首 留意”3:20~3:28”, 成首歌既中心就係佢, 巴哈(J.S Bach) 會用LEE1句仔, 不停係唔同音高REPEAT, 同時同一條旋律,咁樣走黎走去既風格, 我地有個名比佢: Polyphony(複調音樂), 但問題你又唔會覺得佢悶, 又好聽, 其他音又有佢既旋律性, 成首黎黎去去都係咁上下樣, 但係你又唔係好覺佢重複, 咁就係巴哈其中一個勁既地方!
Mode 其實係咪就可以解釋晒所有嘅音樂?
臨時記號個PART 我打少左:

仲有種中性既臨時記號: 還原(natural), 個樣係咁:
因為我打唔到, 所以用"互" 黎代替…..
佢其實係多功能
1) 令到個音彈反個LETTER NAME, 例如咁:

左邊彈"Eb"個個制, 右邊要彈反"E"個個制,同時係LEE個情況我地可以咁講:
右邊個個”E互”比”Bb”升高左半度

所以第2個功能:
2) 同時包含"升性質"及"降性質",
如果前面個個係"Eb", 後面個個係"E互" 咁就係"升性質"
如果前面個個係"E#", 後面個個係"E互" 咁就係"降性質"
調號(Key Signature)
根據音樂歷史, 大約係巴哈個個年代先開始正式確定Major Scale(大調), MinorScale小調
咁係咪之前冇乜調, 乜調(你當唔同調代表緊唔同行法) ? 咁又唔係WO! 之前有更多唔同既調, 不過我第1個POST”前言”講到, 有音樂先,之後先有樂理MA, 當陣時既音樂(講緊確定大調, 小調前), 作個個人其實冇理到有咩調, 佢諗到咩音就作咩音, 係後人為左方便分類, 就大至上分左好幾種出黎….咁大調, 小調 就當中既其中2種調

咁大調到底係代表緊咩?
點解 C->D-> E-> F-> G-> A-> B ->C 就係C MAJOR SCALE? (你會聽到Do Re Mi Fa So La Ti DO)
原因: 大調代表緊一堆音之間既距離, 簡單D黎講 就係全全半全全全半啦
即係…C->D[全音(Tone)], D->E[全音(Tone)], E->F[半音(Semitone)] etc…..
點解”全全半全全全半”就係MAJOR?(只係為左方便我地去理解音樂, 所以: 一堆音,用咁既次序出現就叫MAJOR SCALE)

咁可能你會咁問 我由D 開始 唔得咩? 即係咁: D-> E-> F-> G-> A-> B ->C->D
拿明明LEE 堆音都係C MAJOR 既音! 咁當然唔得
原因1: 個範圍唔同左, 咁你咪最底冇左個C音?
原因2: 原來聲音聽既次序 好影響我地對音樂既感覺, 所以第1個要C音
原因3: 為左好分類, 如果你C MAJOR 係D開始, D MAJOR 又係D開始, 咁聽個個人都難分姐!
原因4: 上面講過, 有大調, 小調前, 有好多種調, 如果你由D 音開始彈LEE 堆音, 會岩岩好撞左另一種行法

全全半全全全半-> MAJOR
EG: CDEFGABC
全半全全全半全-> Dorian
EG: DEFGABCD (係可以唔係個D音開始, 照計姐: C D Eb F G A Bb C)
半全全全半全全-> Phrygian
EG: EFGABCDE

再舉多個例: 好似你整甜品, 你要先打起D 蛋白先再同其他材料混合先做到 梳乎里, 如果你混合左先打個蛋白, 出黎個成品會變左另一樣野, 所以次序好緊要!

有左LEE條公式: “全全半全全全半”, 咁我地會計到唔同音開始去行“全全半全全全半”會有唔同既臨時記號:

所以我地會得出個“#”& “b” 出現既次序:
F#(G Maj)->C#(D Maj)->G#(A Maj)->D#(E Maj) ->A#(B Maj) -> E#(F# Maj)-> B#(C# Maj)
Bb(F Maj)->Eb(Bb Maj)->Ab(Eb Maj)->Db(Ab Maj)->Gb(Db Maj)->Cb(Gb Maj)->Fb(Cb Maj)

基本上好小用到Cb 同 Fb Major, 因為可以直接用B Major 同E Major
但總有時例外野, 但牽涉及轉調個d 話題, 所以係到唔講住, 總之雖然佢唔常用, 但有佢存在既價值

Minor Scale(小調)
主要有分3種, 1)Natural minor, 2) Harmonic minor, 3)Melodic minor
基本上一開始係Natural minor(自然小調)先! 而Harmonic minor, Melodic minor既變種
其本上個公式係咁“全半全全半全全”

如果由C音開始就會咁
C D Eb F G Ab Bb C
如果由A音開始就會咁
A B C D E F G A
宜? 咁咪同C Major 咪同一堆音? 冇錯就係同一埋,但開始個音唔同左, 個範圍唔同左, 就唔會叫C Major Scale, 係咁既情況, 我地就叫Minor Scale(小調), A Minor Scale

由於咁岩A Minor Scale, 同C Major Scale 用同一個Key Singature(調號), 一樣冇“#”& “b”, 所以我地比個名佢, 叫” relative keys(關係大小調)”
由於咁岩E Minor Scale, 同G Major Scale 用同一個Key Singature(調號), 一樣有1個 “#”, 所以我地比個名佢, 叫” relative keys(關係大小調)”

Harmonic minor(和聲小調), Melodic minor(旋律小調)
由Natural minor(自然小調) 加小小變化, 令佢聽上黎順耳d

Harmonic minor(和聲小調):
將Natural minor(自然小調)第7音升高就會變左Harmonic minor(和聲小調), 如果A Minor, 第7個音就係”G”, 咁升高就變”G#”
音名係: A B C D E F G# A

Melodic minor(旋律小調)上行
將Natural minor(自然小調)第6, 7音升高就會變左Melodic minor(旋律小調), 如果A Minor, 第6個音就係”F”, 咁升高就變”F#”, 第7個音就係”G”, 咁升高就變”G#”
音名係: A B C D E F# G# A

Melodic minor(旋律小調)下行
要跟番Natural minor(自然小調) 既所有音!唔要F# 同 F#
音名係: A G F E D C B A
要跟番Natural minor(自然小調) 既所有音!唔要F# 同 G#
音名係: A G F E D C B A

舉多個例:

Harmonic minor(和聲小調): 第7音升高 (小心有調號, 3個FLAT: Bb Eb Ab)
音名係: C D Eb F G Ab B(互) C

Melodic minor(旋律小調)上行: 第6, 7音升高
音名係: C D Eb F G A(互) B(互) C

要跟番Natural minor(自然小調) 既所有音!
音名係: C Bb Ab G F Eb D C

其實都係個12音, 只要出現既次序, 放既先後位置唔同, 就會叫唔同名既Scale
除左Major, Minor, mode係世界上仲有好多種唔同scale, 例如(全部C音開始做例子):
中國5聲音階 (Pentatonic scale): C D E G A C(簡單黎講即係major 既1,2,3,5,6,1)
藍調(Blues scale): C Eb F F#(Gb) G Bb C (簡單黎講即係major 既1,b3,4, b5, 5, b7)
日本調式(In scale或Sakura pentatonic scale) C Db F G Ab C (簡單黎講即係major 既3,4,6,7,1,3)
仲有好多好多….不能盡錄, 個理念係只要你用OR 唔一D 音, 個音樂就會出到唔同感覺

答反樓上位巴打, 所以都唔係用mode 可以解釋曬所以音樂

巴哈! 佢作左2本”12平均律曲集”
The Well-Tempered Clavier, 佢用曬所有調(KEY)去作曲! 咩係用曬所有調(KEY)?
所謂用曬所有KEY, 就係BACH”12平均律曲集” 所用曬既KEY “SOSAD” , 佢既次序:
No1: C Major, No2: C Minor, No3: C#Major, No4: C#Minor, No5: D Major, No6: D Minor
Etc……
No23 B Major, No24 B Minor
咁BACH 一共作左2兩本, 所以1共有24+24=48首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞