樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
小弟考左LT, AT, 8級琴+樂理, 係香港國際音樂學校讀鋼琴教學
希望帶到基本既樂理知識比大家
其實網上面有好多人已經做過, 但唔同人有唔同方法, 第2到唔明既, 可能LEE 到會明, 大家有咩問題隨便問
小弟Telegram : BCPiano

由淺入深, 一步一步帶大家進入音樂既世界
希望可以3~4日出到1次, 應該會講Notation,Scale,Chords,Intervals,Chord, Candence, Chord Progression, Chromatic Chord
因小弟中文mama地, 加上第一次寫咁大篇野……寫得唔好請見諒 (如有錯請指正)
就好似其他科目, 我地要認得一部份野先可以講更深入既部份
舉個例: 好似數學咁
1) 你要認得0~9 既數字
2) 要明白9之後係10, 去到19會去20
3) 之後學咩係加數
4) 明白咩係加數, 先可以理解到乘數, 繼而 次方 etc…..
所以一開始係認野既成份比較多

講小小前言先….
咁到底咩係樂理? 有音樂先? 定有樂理先?
其實由地球一形成開始, 音樂就存在, 岩石碰撞既聲音, 水既聲音, 唱歌, 到人類開始用獸皮做鼓, 到宜家唔同既樂器, 什至合成聲音. 而世上第一本樂理書大概係1720年出現, 但係我地既 “音樂之老豆” 約翰•塞巴斯蒂安•巴哈, 在世既年份係 1685~1750, 所以一定係有音樂先. 巴哈之前當然有其他作曲家, 但唔太出名, 所以唔多講. 咁樂理就係後人為左理解作曲家點作曲, 想理解用咩方法去作首歌, 去拆解再分類, 再重組, 再運用, 所以有陣時D野真係冇得解, 只係前人咁做.....

為左比你地知道 巴哈係咩水…揀首你地最熟悉巴哈既作品Minuet in G major, BWV Anh. (Anh. = Notebook for Anna Magdalena Bach) 114
https://www.youtube.com/watch?v=p1gGxpitLO8
順帶一提首歌其實唔係巴哈作, 宜係巴哈個老婆筆記搵到, 巴哈老婆係街聽到首歌之後紀錄左係佢本野到, 經過多年搵呀搵, 首歌既作家係: Christian Petzold(1677~1733)

個道理大概係咁啦, 好我地正式開始
1) 記譜法

1.1譜號
初初黎講, 最主要認得2個譜號

就好認字咁…我地係要認音, 高音譜號:

音符既次序係規定既, C->D->E->F->G->A->B->C, 記譜既次序係:線->空間->線->空間->...

最左邊個個C 我地有個名,叫 “中央C”(MIDDLE C), 冇錯,仲有低音C, 高音C
唔同既C 係用緊唔同既音高
大家都知聲音既高低同震動既頻率有關係, 震動頻率高, 你就會聽到逾高音
數字化泥講 如果”中央C” 震動頻率係~261.6Hz
低音C 就係岩岩好”中央C”除2 (261.6/2), 所以係: ~130.8Hz
高音C 就係岩岩好”中央C”乘2(261.6X2), 所以係: ~523.2Hz

所以唔好見到C 音就以為是但一個C 都係一樣, 唔同音高其實係唔同既
所以唔好見到C 音就以為是但一個C 都係一樣, 唔同音高其實係唔同既

低音譜號:

低音部份, 最右手邊個個C 係叫 “中央C”, 冇錯同高音譜號最左邊個 係同一個音黎, 震動頻率都係261.6Hz, 你當同一個音但唔同寫法就OK
舉個例: 好似 [ 3 vs 三 vs 叁 vs III vs Three ] , 大家都明白係同一樣野, 但純粹唔同寫法姐

我地平時為左快手數好, 通常唔會跟次序而係格住數,即係咁:
F->A->C->E->G->B->D-> F->A->C->E->G->B->D->...
用F A C E 英文去記快好多
所以LEE個次序無論順序定倒序都背熟佢, 大家有興趣可以做下練習
http://www.musictheory.net/exercises/note

右上角有個齒輪, Clefs: 揀Treble Clef, Bass Clef
Key Signatures: 淨係揀有個好似 "互" (但係冇左頭&底個橫) 個個
Accidentals: 淨係揀Key Signatures Only

1.2臨時記號
主要有兩種: 1)升性質 2) 降性質
我地有個符號比佢既:
"#"--->名:"Sharp" 代表升性質
"b”(佢個樣只係似英文字每, 但佢唔係)-> 名:"Flat" 代表降性質

故名思義"#" 即係去高音個邊移動半音, "b就係去低音個邊移動半音, 借一地張圖用下先

上圖所示(琴鍵個到), C# 同 Db 其實係同一個音黎, 你當同一個音但唔同寫法就OK

譜上寫法:係個音前面加臨時記號("#" / "b")
大家明左之後可以試下做練習個陣Accidentals:揀Allow All
1.3 時間記號, 音符時值

其實唔同音符只係一個比例, 舉個例:
Whole Note(全音符) 要彈4秒, 咁 Half Note(二分音符) 就2秒, Quarter Note(四分音符) 就係1 秒
Whole Note 要彈2秒, 咁 Half Note 就1秒, Quarter Note 就係1/2 秒
Whole Note 要彈1秒, 咁 Half Note 就1/2秒, Quarter Note 就係1/4 秒

大家見唔見到最左邊 有個4/4 既? LEE個唔係份數, 冇得約簡既, 上便個4 係解段音樂係4拍, 下便個4 係解Quarter Note(四分音符), 成個意思係 "每小節有4個Quarter Note(四分音符)". 所謂小節係用小節線(紅色好粗好大支個條), 平時冇咁大支既, 我為左令你到睇到先搞粗佢, 平時只係1條黑線咁, 所以由左數起Quarter Note(四分音符) 開始個個係第1小節, Half Note(二分音符) 個個係第2小節, Eighth Note(八分音符) 個個係第3小節
有時為左易D數拍子...我地會係中間加多個n字, 即係1n 2n 3n 4n咁

好處: 數Eighth Note(八分音符)個易左
壞處: 冇左個拍子感, 變左好機械人咁

大家反反第一個POST, Minuet in G major, BWV Anh. 114
留意下首歌係幾多拍? 3/4 即係每小節有3個Quarter Note(四分音符), 大家又可唔可以一路播一路數得到拍子呢? 1n2n3n

係到講多小小, Minuet 中文解小步舞曲, 所以你見到係3拍子
仲有好多種, 例如Bourrée(布雷舞曲),一種輕快的二拍子法國舞曲
其實好似記敘文,描寫文 etc.....唔同既名,都帶到唔同資信比我地, 當然有時係例外
例如: Prelude 咁...除左知道個長度比較短之外, 就冇其他資料啦
係N年之前係真係一路有人彈, D貴族係到跳, 但時移世易, 宜家大部份都用黎聽就算

今日係咁多先..原來打咁多野都幾累 希望堅持到
留明
lm
留名支持
推一推先
留名
留名學嘢
Lm
留名
巴打可唔可講多D敤樣可以練到即時睇譜,我咩都唔識就咁背琴譜用咗幾個先彈到2,3首游行曲
支持樓主
想學樂理好耐 但自己上網睇又唔明
你寫得好仔細

Btw 一直都唔明3/4 , 4/4呢d數拍子
以呢兩個做例子
兩個都係一小節4拍 , 但係一個3個四分音 一個4個四分音
咁實際數出黎既拍子係點數
支持樓主
你寫得好仔細

以呢兩個做例子

3/4 個3係解一小節有3拍, 個4係解四分音符
一個四分音符=一拍 所以得3個四分音
4/4 就係一小節有4拍
sor 1999 其實我都唔識
支持樓主
你寫得好仔細

以呢兩個做例子

冇錯上面個數字係解段音樂既拍數
3 = 數123 123
4 = 數123 1234

下面個4解 每拍既單位係4分音符
下次出post 會講詳細D
支持樓主
你寫得好仔細

以呢兩個做例子

冇錯上面個數字係解段音樂既拍數
3 = 數123 123
4 = 數1234 1234

下面個4解 每拍既單位係4分音符
下次出post 會講詳細D
巴打可唔可講多D敤樣可以練到即時睇譜,我咩都唔識就咁背琴譜用咗幾個先彈到2,3首游行曲

做多D 數譜練習
FACEGBD
DBGECAF
CDEFGABC
CBAGFEDC

LEE D 次序背熟D

當你練到1眼就知咩音
練睇音程例如C 去F, 4度 你既手對應返4度既距離
之後再練Chord
例如Cmajor key
I,IV,V chord有咩音 之後練轉位
練下arpeggio

之後搵多D 唔同歌彈
支持樓主 今時今日係香港玩學樂器人嘅多 不過對樂理有興趣嘅人少
大部分都係咗考級先逼住學一學
留名

做多D 數譜練習
FACEGBD
DBGECAF
CDEFGABC
CBAGFEDC

LEE D 次序背熟D

當你練到1眼就知咩音
之後再練Chord
練下arpeggio

之後搵多D 唔同歌彈

我覺得而家個難關位係我唔識指法,即根據個譜嘅音而去揀最適合嘅手指去彈,所以我先被迫每段仔每段仔咁背,然後係咁練每段仔去揾適合自己嘅指法

做多D 數譜練習
FACEGBD
DBGECAF
CDEFGABC
CBAGFEDC

LEE D 次序背熟D

當你練到1眼就知咩音
之後再練Chord
練下arpeggio

之後搵多D 唔同歌彈

我覺得而家個難關位係我唔識指法,即根據個譜嘅音而去揀最適合嘅手指去彈,所以我先被迫每段仔每段仔咁背,然後係咁練每段仔去揾適合自己嘅指法

上網or 借書 參巧多D人地點做
lm
支持樓主 今時今日係香港玩學樂器人嘅多 不過對樂理有興趣嘅人少
大部分都係咗考級先逼住學一學

正常, 其實去理解音樂都幾花精神同時間, 本身唔係玩開音樂D 字又會好難明
舉個例 "major" lee 隻字
到底指major scale? major interval? major chord? major key? 所以冇人問係難D
不過黎緊18年 G5份卷改左, 逾整逾易
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞