樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
我諗冇一本可以學晒
想考5級樂理 但學費好似好貴 鋼琴都係初學4個月 有咩方法有效自學到
大人學最快1半月倒 應該搞得店, 有限錢
自學會唔會耐好多
咩係樂理規則
如果你目標係考5級樂理,成人黎講3個月應該可以自學完成
如果係你講嘅樂理規則係指harmony, 係6-8級樂理範圍,最後跟老師學番一段時間先,因為好多嘢記同難明

利申 用咗9個月自學考埋8級樂理,而家讀緊音樂系
如果係1-5級,可以買幾本練習番黎做
個作者好似叫黃浩義
6-8級要學harmony, 買本harmony in practice(abrsm出,橙色好撚厚嗰本)
再買past paper做吓
https://www.musictheory.net/lessons

佢已包曬G1-G6/7
既內容,不過自己學有D位置可能會比較難明,有咩可以係到問,盡量答你
係, grade 1 簡冩姐
去通利睇5級練習 無答案嘅頂
可能要訂,問下D staff
你教人5級咩價
tg 你?....係連登講錢會比人歧視
有冇巴打 打算下年2月考THEORY?
可吾可以講下melody writing
做完past paper 都吾係好知點解個ans 係咁
估唔到個POST 仲有人回覆

如果係講緊考試PPAPER既 melody writing 其實唔洗真係作, 應該係話作既成份其實好少, 主要係因為佢比左個基本材料你
1) 首先決定個曲式:
例如作 16BAR, 4個BAR 一句,咁自然就會咁分:
A |BAR1|BAR2|BAR3|BAR4|
A' |BAR1'|BAR2'|BAR3'|BAR4'|
B |BAR5|BAR6|BAR7|BAR8|
A" |BAR1"|BAR2"|BAR3"|BAR4"|
基本上 A句 題目就已經比左你, 剩反你要真係作 得B 句
2) 拍子:
條題目比你既材料會有一D 唔同既節奏, 咁你作既時候盡量用反相同既
3) 終止式:
你要知道句尾 其實係有個叫終止式既野 (EG: V->I, I->V)
咁可以幫你決定到你需要用咩音
4) 旋律工具
例如: 模進, 模仿, 重覆

可能你會問,咁米係咁repeat?
舉個例:快樂頌
3 3 4 5 | 5 4 3 2 | 1 1 2 3 | 3。 2 2 - |
3 3 4 5 | 5 4 3 2 | 1 1 2 3 | 2。 1 1 - |
2 2 3 1 | 2 34 3 1 | 2 4 3 2 | 1 2 5 - |
3 3 4 5 | 5 4 3 2 | 1 1 2 3 | 2。 1 1 - |

3 3 4 5 | 5 4 3 2 | 1 1 2 3 都 repeat左三次
連beethoven 都咁作

當然一首歌 除咗melody,仲有 harmony, orchestration,仲有唔同style 既問題
考之前搵個老師 上反幾堂咪得
再唔係係到問下 睇下答唔答到你
幾日後考
工聯會個啊sir 教得好快 完全catch up 唔到 學理底子吾好真係吾好去
新一年唔洗考 melody writing bo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞