樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
第二第三題🤔

望住呢堆就好灰心
考Grade 8?
係 都應該要考多次
仲以為你講 Grade5

識唔識轉調先?
基本上 記住個殼 其他都唔會太難
第二條 其實冇標準答案 合理就會有一個唔錯既分
都係識少少轉調 但係咪同第二條好有關係 成日無方向點做
同埋本書有好多Italian 6 French 6 ger 6 borrow chord N6 個d 但做paper 又吾係好覺有咩用。個堆野其實係咪可以吾洗理
figure bass 係咪只要砌到差吾多就得
第二條主要識 chord progression, resolve , non chord note, 同全首歌既統一性 只要唔好錯 reslove 個D 基本上都唔會太低分

例如 識睇個個位 係用咩chromatic chord 去轉key, 咁你要做反相應既 reslove
G8 基本上搵到個chord 就ok ,應該係文字題出
仲有 stylist writing, 最好只反小小人地點寫
pk 了 resolve 個d 已經吾係好識
快D 去睇下啦
仲有chord progression 有冇教
我剩係識cadence passing 64 同parallel 5 8
仲有Leading tone resolve,dominant chord resolve, doubling ,幾時要triple root, double third/fifth
仲有要知堆chromatic chord點resolve, 如果唔係好易中伏/搵錯key
多謝你丫 仲有冇其他重要野
小心睇音,有冇轉clef,同一小節有冇#b,件樂器有冇需要移調先搵得反concert pitch
好彩instrument 都熟d
我想問有冇話 Ⅰ Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅴ Ⅵ Ⅶ chord 之後要去咩chord
唔係一定,只係%比較高
例如:V/vii 通常去I

你樂理老師應該會教你
冇老師
你搞清 咩叫pre dominant function,dominant function,咁自然有個方向ga la
明天考了 預左retake
唔會吧,小心D做就ok la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞