樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
支持樓主 今時今日係香港玩學樂器人嘅多 不過對樂理有興趣嘅人少
大部分都係咗考級先逼住學一學

正常, 其實去理解音樂都幾花精神同時間, 本身唔係玩開音樂D 字又會好難明
舉個例 "major" lee 隻字
到底指major scale? major interval? major chord? major key? 所以冇人問係難D
不過黎緊18年 G5份卷改左, 逾整逾易
成日講首歌係咩key 咩key
係咪就係c key的歌 係咪就係d chord的音定死係一個area內?
middle c數上去?
我自學結他 唔太理解
btw樓主寫得幾好
成日講首歌係咩key 咩key
係咪就係c key的歌 係咪就係d chord的音定死係一個area內?
middle c數上去?
我自學結他 唔太理解
btw樓主寫得幾好

決定首歌咩KEY 有幾個因數, 遲下會講到
留名學嘢
0樂理鼓佬
無啦啦唔洗教琴....有時間打咁 提早出多篇
HI大家, 我又黎啦! 循例講2句廢話, 巴哈有幾勁?
係知巴哈幾勁之前, 我地睇下具多芬 同 莫札特, 2位都係公認勁人, 莫札特更加係神童(可惜早死)
https://www.youtube.com/watch?v=qT8cBX893ic
段片係講Steibelt (係當時算係幾勁既鋼琴家) 同 貝多芬PK
咁去維也納只係為左令自己更出名, 咁當時D貴族就叫左貝多芬 同佢PK, 好明顯貝多芬 勁佢好多班....咁Steibelt就收左皮, 再冇步入維也納

https://www.youtube.com/watch?v=-ciFTP_KRy4&list=RD-ciFTP_KRy4
LEE條就係Salieri(當時係皇室既音樂家) 同 莫札特PK
基本唔洗多講..... 莫札特用佢對旋律十分敏感既天才頭腦, 一下就串死左Salieri

順帶一提, Salieri層經係貝多芬既老師, 但係貝多芬 又想拜莫札特 為師, 可惜上左1堂... 莫札特就死左
咁到底巴哈點勁, 又同2位大師有咩關係? 下回分解

大家有冇試下算首MINUET IN G 呢? 答案係到

係臨時記號 個PART, 如果大家心水清會發現個琴
有C#,D#, 就係冇左E# 既? 咁係米唔會有E#?
其實都有既, E#=F個個制 只不過今次唔係黑鍵, 係白鍵姐, 其實都係一樣個個道理, 你當同一個音但唔同寫法就OK, 所以Fb =E個個制, Cb=B個個制
但請留意, 係樂理上 E# 不等於F音, Cb不等於B音, 只係彈奏一樣
但請留意, 係樂理上 E# 不等於F音, Cb不等於B音, 只係彈奏一樣

舉個例, 你老婆叫你死佬, 你上司叫你伙計, 你2奶(唔知你有冇啦, 我就冇既)叫你做豬豬
但你都係你, 只係唔同地方你既角色, 功能唔同

1.3.1 音符時值, 時間記號加強板
附"點"音: 音符旁加多粒"點", 令到時間上比本身音符攻長
而粒"點" 既時間= 前面既50%

我地當Quarter Note(四分音符) 係1秒
例左最左便Dotted Quarter Note(附點四分音符) = 1+0.5=1.5秒
中間Dotted Half Note(附點二分音符) = 2+1=3秒
右邊Dotted Whole Note(附點全音符)= 4+2=6秒

又去反時間記號 先

大家見到4/8, "每小節有4個Eighth Note(八分音符)". 即係首歌係4拍, 每1拍係用Eighth Note(八分音符) 組成
數法係咁

可能你會問, 喂咁同4/4 有咩分別? 大家拍出泥個效果係一樣GA WO!

冇錯其實真係冇分別, 但點解要咁做? 有時係出於方便, 例如首歌一開波係3/8, 但作曲家想轉4拍, 就會用4/8

例如咁, 我地當每個Eighth Note(八分音符)係1秒咁快, 咁3/8轉4/8結果如下:

咁3/8轉4/4結果如下:

當然LEE個其中1個原因, 仲有其他既原因, 例如首歌既風格啦, 作曲家本想表達既野啦, 所以LEE個係冇得解既!( 簡單D黎講, 作曲個個話事!)

為左更加好理解同令人明白, 我地重溫 再定義 時間記號

逄親上面個數字係2,3,4 我地都叫簡易拍子(Simple Time)
所以2/4 ="簡單2拍子", 3/4 ="簡單3拍子" , 4/4 ="簡單4拍子"
Strong post lm
明左LEE到我地都學多小小新野

6/8 = 每小節有6個Eighth Note(八分音符)" 咁米即係首歌係6拍?
但原來唔係...你細心睇, 其實佢係2拍
如果 2/4= 1拍係Quarter Note(四分音符), 而每1拍分到2個8分音符
6/8= 2拍子, 1拍係Dotted Quarter Note(附點四分音符), 而每1拍分到3個8分音符, 共6個Eighth Note(八分音符) 數1na 2na

9/8= 3拍子, 1拍係Dotted Quarter Note(附點四分音符), 而每1拍分到3個8分音符, 共9個Eighth Note(八分音符) 數1na 2na 3na

12/8= 4拍子, 1拍係Dotted Quarter Note(附點四分音符), 而每1拍分到3個8分音符, 共12個Eighth Note(八分音符) 數1na 2na 3na 4na
逄親上面個數字係6,9,12 我地會形容為複拍子(Compound time)
所以6/8="複2拍子", 9/8 ="複3拍子" , 12/8 ="複4拍子"

我地仲會用其他符號去代表 時間記號, "c"= 係等於4/4 "c加1"=2/2

點解會咁寫?
是咁的(有小小唔太肯定,帶反個頭盔先, 好似係咁),原來同宗教&歷史有小小關係, 好耐之前d人寫時間記號唔係"c" 係 一個完美既圓形->"o", 換算反現代係 9/8, 因為天主教好重視"聖父,聖子,聖靈",所以"3" lee個數字好重要, 佢地係作曲既時間會留意lee d野
睇反9/8= 3拍子, 1拍係Dotted Quarter Note(附點四分音符), 而每1拍分到3個8分音符, 共9個Eighth Note(八分音符)
即係話: 有3組, 每組有3個8分音符,所以9/8 ="o", 咁所以4就唔完美, 就用左"c"
隨住歷史既變化,宜家冇人咁用lu.....得反"c"

說白..其實平時我地正常聽既歌係得"2拍子(包括2/4, 6/8)", "3拍子(包括3/4, 9/8)","4拍子(包括4/4, 12/8)", 咁仲有冇其實呢? 例如5/4, 7/4? 答案係有既, 我地叫LEE D情況做Irregular time signature, 數既方法係咁既,我地會分GROUP 去數例如:
5/4---> 2+3(數12123) OR 3+2(數12312)

實際上個效果係咁(首歌係5/8 即係話用Eighth Note(八分音符)做單位) 佢既數法係2+3:
https://www.youtube.com/watch?v=G32MdnXhiN8

又可以聽下LEE首:
https://www.youtube.com/watch?v=NPrZkZNS7T4
佢係8/8 "每小節有8個Eighth Note(八分音符)". 但係佢分左做3+3+2
至於7/4 OR其他拍子點算...你可以 4+3又得....2+3+2都得....主要睇作曲家點分
但係絕對冇4/5, "每小節有4個 ??? Note(五分音符)". 世上係冇5分音符
但係絕對冇4/7, "每小節有4個 柒 Note(七分音符)". 世上係冇7分音符
但係絕對冇4/9, "每小節有4個 ??? Note(九分音符)". 世上係冇9分音符

LEE到有小小深, 明就明, 唔明都唔太大問題
如果心水清既巴打..可能會咁問.....3/4 同6/8 明明大家都可以分到6個Eighth Note(八分音符) 咁有咩分別? 睇圖!

最大分別米數起上黎有分別, 3/4 係3拍...6/8係2拍
而作曲家係會用用下3/4 轉 6/8, LEE 個技術叫: Hemiola(冇中文)
引用下其他人講既野 丁晏海(台南科技大學音樂系教授)
"拉丁文 Hemiola 是指將音樂律動由三拍變二拍,或二拍變三拍。"
"二拍變三拍很少,大多數是三變二;二變三有鬆弛感,三變二有緊湊感"
通常用個陣, 作曲家唔係專登轉時間記號(Time Signature)
例子: bagatelle "Fur Elise" WoO59
https://www.youtube.com/watch?v=WuE880rWn3c
大家見到3/8"每小節有3個Eighth Note(八分音符)", 如果計3/8咁數就會出事.....
變左數1n 2n 3n

如果當6/16 咁數"每小節有6個Sixteenth Note(十六分音符)" 就正常好多
數1na 2na, 但我宜家冇得當面彈比你地聽...自行FF先先

講多小小...雖然首歌叫"給愛麗絲" 但原來 貝多芬 唔係作比 '愛麗絲' 係作比一個叫" Therese Malfatti 既人, 佢係貝多芬既好朋友黎
留名
高質留明
支持
留明支持
留名
lm
lm
特登login劉明
劉明
留名溫故知新
寫得好詳盡 巴打加油
高質post
睇完第一段字已經眼訓
不過好似好有心教 正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞