樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
留名
留名先
留名學野
留名學野 想當年記chords同終止式記到頭都大埋
有無關於樂理既書推介下(中英皆可)
利申:近排開始聽古典,但係唔識樂理去聽古典好無癮

the ab guide to music theory

基本上lee 本野係垃圾.....
你要知既返而係音樂史....例如作曲家作首歌既原因or 佢作首作品個排發生咩事

你要知既返而係音樂史....例如作曲家作首歌既原因or 佢作首作品個排發生咩事

A History of Western Music by J. Peter Burkholder 依本音樂史書ok?
定係Oxford History of Western Music?

佢話要樂理,,冇話要音樂史
其實我覺得樂理同你聽古典冇乜關係
有興趣既 對番首歌查下wiki都夠
強帖留名

無意攻擊你 真心覺得本野太累贅, 以新手一名睇完, 同上網睇youtube 得到既成果應該差唔多 咁何必比錢買
上面位巴打講得啱, wiki or 上其他website 都好夠 除非你想知得更深入....

無意攻擊你 真心覺得本野太累贅, 以新手一名睇完, 同上網睇youtube 得到既成果應該差唔多 咁何必比錢買
上面位巴打講得啱, wiki or 上其他website 都好夠 除非你想知得更深入....

我的確係想了解每首歌背後所有故事
留名

咁你去馬....邊本都冇所謂, 因為有時剩係睇1本都未知發生咩事, 但起碼有個概念
利申: 1本都冇睇晒, 都係跟人學, 左睇D 右睇D咁, 再加上聽呀講......
如果你真係有興趣, 可以去hkiim 讀D course, 有D 係完全新手都岩讀

咁你去馬....邊本都冇所謂, 因為有時剩係睇1本都未知發生咩事, 但起碼有個概念
利申: 1本都冇睇晒, 都係跟人學, 左睇D 右睇D咁, 再加上聽呀講......
如果你真係有興趣, 可以去hkiim 讀D course, 有D 係完全新手都岩讀

耶魯大學公開課既 聆聽音樂 我覺得ok

即刻搵下先

多謝兩位巴打
Thx

多謝兩位巴打
Thx

唔使
Hi

hi bro
CANDENCE (終止式), 簡單D黎講, 即係音樂板本既 標點符號, 放係每一句既句尾, 好, 解完!

我地試下聽: 冇錯又係K545, 聽頭7秒(岩岩第6.9秒)
https://www.youtube.com/watch?v=meop0rG3tLc
聽唔聽到, 有小小好似講完左一句野, 好似”。句號”既感覺? 原來chord去另一個chord 係會制做左一個感覺出黎, 令後音樂有進行, 有氣息既感覺, 而 ”。句號” 既感覺係來自於V chord (Dominant chord) 去I chord (Toinc chord)

岩岩尾2同最尾, 就係V63(佢轉左位, 最底個個音係B) ->I
咁V->I 我地有個名,叫 Perfect cadence (完美終止式), 即係”。句號”

所以我地都會話 V chord 有個功能, 叫 ”Dominant function”, 意思指 V chord 會想去 I chord 既個種預期性/感覺

我地又聽下另一首: 都係Mozart sonata k331, 聽頭11秒(岩岩第11.8秒)
https://www.youtube.com/watch?v=0J3X3Ey035k

聽唔聽到, 有小小好似講緊未完既野 好似”,逗號”既感覺?

我地又分析下:
首歌係A Major (睇調號, 3個#)
I chord (Tonic chord) = A C# E
IV chord (Subdominant chord) = D F# A
V chord (Dominant chord) = E G# B
vi chord (Submediant chord) = F# A C#

最尾係 I64->V, 小心最尾 個低音譜號個E 音同時存在係個I CHORD 同 V CHORD 到
所以最尾2個CHORD 可以搵到咁:
1) E A C# 轉反ROOT POSITION: A C# E
2) E G# B 冇轉位

而 ” ,逗號” 既感覺係來自於: 是但一個 chord (ANY chord) 去V chord (Dominant chord)
即係話只要最尾個Chord 係V chord, 就有咁既感覺
咁 ??->V 我地有個名,叫 Imperfect cadence (不完美終止式), 即係”,逗號”

所以我地都會話 I64 chord 有個功能, 叫 ”PreDominant function”, 意思指 I64 chord 會想去 V chord 既個種預期性/感覺, 除左I64, 仲有ii chord, IV Chord, bII6 chord (Neapolitan sixth chord), It6,Fr6 Gr6 (Augmented sixth chords), 都會有”PreDominant function”

我地又聽下另一首: 都係Mozart sonata k330 2nd mov, 聽頭9秒(岩岩第9.1秒)
https://www.youtube.com/watch?v=IRrBvUCFVUI

聽唔聽到, 有小小好係未完, 似嘆氣, 好似”! 感嘆號”既感覺?

我地又分析下:
首歌係F Major,( 睇調號, 1個b)
I chord (Tonic chord) = F A C
V chord (Dominant chord) = C E G
vi chord (Submediant chord) = D F A (個G 同Bb 係之前個Chord 既廷申)

而”! 感嘆號”既感覺係來自於: 是但一個V chord (Dominant chord) 去 vi chord( Submediant chord)
咁V-> 我地有個名,叫Interruptedcadence (阻礙終止式), 即係”! 感嘆號”

仲有一種叫Plagal Cadence(變格終止式), 類似”。句號” 既感覺?, 但係又唔同, 係似 ” ; 分號 ”
通常教音樂用得最多, 又名“Amen” Cadence(啊門終止式), 因為聽落去有D 似 緊講Amen, 我地又聽下:

我地又聽下另一首: 聽3:35~3:40…
https://www.youtube.com/watch?v=7YaGwI7GjlA

而”; 分號”既感覺係來自於: 是但一個IV chord (Subdominant chord) 去 I chord( Tonic chord)
咁IV->I 我地有個名,叫Plagal cadence (變格終止式), 即係”; 分號”

所以用親Plagal cadence (變格終止式), 90%係關於宗教既音樂
4大種cadence 講曬啦! 其實仲有其他, 不但只不過都係4大種cadence 既細分, 係到就唔多講, 初學識4大種就好足夠
7) 7th Chord(七和弦), 9th Chord(九和弦), 11th Chord(十一和弦,) 13h Chord(十三和弦)
大家都知咩係Triad(三和弦) 啦, 咁7th Chord 簡單d 解釋就係Triad(三和弦)+多個7th, 仲係唔明? 睇圖:

由上圖睇, C Major Key 每個Chord既屬性係咁:

I7 = [CEGB] C Major Triad+ Major7th interval (由C音B音) = C△7
ii7 = [DFAC] D Minor Triad+ Minor7th interval (由D音C音) = Dm7
iii7 = [EGBD] E Minor Triad+ Minor7th interval (由E音D音) =Em7
IV7 = [FACE] F Major Triad+ Major7th interval (由F音E音) =F△7
V7 = [GBDF] G Major Triad+ Minor 7th interval (由G音F音) =G7
vi7 = [ACEG] A Minor Triad+ Minor7th interval (由A音G音) =Am7
vii 7 = [BDFA] B Diminished Triad+ Minor7th interval (由B音A音) =B ø7

7 = Minor7th interval
△7 = Major7th interval
Ø7 = Diminished Triad+ Minor7th interval = 又名Half Diminished 7th
゜7 = Diminished Triad+ Diminished 7th interval = 又名Full Diminished 7th
**每一條Major Key 都會得出lee個組合
而每一個組合都會有唔同聲音出黎, 功能上都會唔同

大家有冇睇到有邊個Chord 個組合係特別D?
得V7 Chord係Major Triad+ Minor 7th interval
同vii7 Chord係Diminished Triad+ Minor7th interval
所以我地會話佢係”特別” 既Chord
只要每次見到”堆音”疊出黎係由Major Triad+ Minor 7th interval 組成, 我會都可以推斷出”堆音”係某個KEY 既V7 chord
所以V7 chord 會比個名佢: Dominant 7th chord (如果巴打門仲記得, Dominant係解第5)

9th Chord(九和弦), 11th Chord(十一和弦,) 13h Chord(十三和弦) 都會叫Extended Chords, 通常會係V Chord 出現
其實都係照疊上去, 如果係C Major 既V Chord:
V9 : G B D F A
V11: G B D F A C
V13: G B D F A C E
你見V13 Chord 都已經包含曬C MAJOR SCALE 入面既所有音, 所以冇V15chord

Extended Chords,既出現, 係由於Triad(三和弦) 既聲音, 已經不能夠滿足作曲家既要求/想追求既效果

例如7th chord:
https://www.youtube.com/watch?v=9YA46L0yIWc

第一句:
Fmaj7 - - - |Em7 - Am7 - | Fmaj7 - G - | C - - - |
True True そっと ね Trueって聴こえる

大家聽到撞撞地都和和地...甜甜地既感覺, 就係狂用7th chord 組成
留名
多謝巴野咁有心機
我係結他初學者
但成日都想有少少學理底
又想見到啲譜識得彈番啲音出黎先
睇你嘅講緊好易明
我想問下結他啲open chord點禁inversion?我識禁琴嘅inversion但係唔識砌結他chord嘅inversion
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞