樂理? COME ON! 由0開始講到你明!

593 回覆
1003 Like 9 Dislike
另外想問下隻手岩岩好hand span 8 度,可唔可以彈到李斯特d 歌
我長遠目標係彈李斯特首la companella

李斯特係鋼琴界怪物
傳聞La Campanella 原版難到得佢自己彈到所以要改易(雖然到都係變態)
如果李斯特要入門建議彈愛之夢

冇撚錯
李斯特共有3個版本既 etude
1) Transcendental Étude
2) Grandes études de Paganini
3) 其他獨立出板

Grandes études既歌係改自Transcendental Étude
Grandes études係簡單版
La Campanella 係由Grandes études第3首再改易

所以前後改左2次 不過都係好難彈

至於隻手岩岩好hand span 8 度
我鼓勵你試下練, 可以練到你好多技巧
但想彈得好, 我諗有D 難, 加油
Lm 放假慢慢睇
想好似busking 果d即興伴奏咁 我係咪第一步係要練熟果百幾個Chord 先
細個考左琴 而家乜都無曬
想好似busking 果d即興伴奏咁 我係咪第一步係要練熟果百幾個Chord 先
細個考左琴 而家乜都無曬

1)睇我個post 先
2)理解每個chord 點疊
例如 你明左2x3=6 你唔會唔識2x4=8
但你唔理解 個 'x' 有咩意思, 去死背係冇用
唔係叫你唔背, 而係背d 有價值既野
3) 聽 和弦進行既感覺 聲音, 咁lee 個自己有D 難練
9.3) Augmented6th chord
Augmented6th chord既功能其實都係: 轉調/ 飾用
咁同Secondary Dominant7th chord 有咩分別?

舉個例, 你去澳門 你可以坐:
1) 車
2) 船
3) 飛機
4) 行路

唔同既Chromatic Chord 轉既音都會唔同, 佢reslove 既方法都唔同

唔係話你一定唔可以咁做, 只係做出黎個效果會冇咁順, 咁要D 遠KEY 既時候, 就要用其他技術, 例如Augmented6th chord, Neapolitan chord
我地先認樣: Augmented6th chord一共有3種:

主要先認得Italian 6th 先, French 6th 同 Greman 6th 係由Italian 6th加多粒音組成

Augmented6th chord個結構係某KEY既 iv6 Chord 組成
如果你地仲記得, 一個Chord 基本結構係3度3度上
咁轉反位就會係: F# Ab C (但咁既排法我地唔會叫Augmented6th chord)
因為要做到Augmented6th chord 其中一個要點係#4 (Eg: Cmajor Key: #4=F# )
即係話, (上圖) 本身個F 係冇#, 原本C KEY 個音係F音
F音係第4個音, 咁第1個音就係C
所以: Ab C F# (It6th) 係屬於KEY of C (Major or Minor 都唔緊要)
留名
lm
push
留名學野
留名
再簡單D, 就係睇中間個音, 就知之後要去咩KEY, 我地又再睇下點用:
Augmented6th chord resolve 方法係去新KEY 既V chord
Voice leading: 向外行: 即係 F# 升去G, Ab 降去G
因為我直家個Italian 6th係: Ab C F#
中間個個音係C, 即係C 係新KEY
C 既V chord 係 GBD
所以我最終會轉左去C major (因為V chord 有Dominant Function)

結論: 我地會話Augmented6th chord 係帶有 Pre-Dominant Function 既chord, 因為一用親Augmented6th chord 就會resolve新KEY 既V chord

睇多個例Beethoven: Sonata No.21 in C Major, "Waldstein":
https://www.youtube.com/watch?v=lbblMw6k1cU

紅圈用既音: D F# A C (D Major Triad+ Minor 7th interval )
即係話佢係某個KEY 既 V7 Chord (唔記得點解自己睇反上面……………)
D 係V, 所以G 會係I, 所以你既佢下一個Chord 係 G Major Chord (G B D)
所以佢係一個Dominant 7Th Chord
好, 聽一聽 第33秒

佢左手, CE A# 就係一個Italian 6th
中間個個音係E, 即係E 係新KEY
E 既V chord 係B Major chord, B D# F#(你見下一個小節就係)
咁最終會轉左去E major? 聽到第53秒!!!!

突然之間明明便秘緊, 但終於柯出屎既感覺~~
冇錯, 就係佢resolve 個下,

佢用既音係E G# B, 所以佢最終係有轉左去E major
lm
我唔識彈, 不過拎左你既chapter one 去教我個小朋友. 剛4 歲. 一學就上手. 你份嘢掂呀~
我唔識彈, 不過拎左你既chapter one 去教我個小朋友. 剛4 歲. 一學就上手. 你份嘢掂呀~

4歲明晒?咁佢都算幾叻仔
結他jj表示最尾兩篇睇到一頭霧水
結他jj表示最尾兩篇睇到一頭霧水

邊度唔明? 隨便問
留名學野

我唔識. 比如你話. C, 我咪同佢講中間個C 響中間. 第2個C 高過第一個C 咪即係高C 即係RIGHT 咁啦..

之後我有個玩具PIANO. 咁有本細書仔. 叫佢根住C -> D -> D 咁數咁彈. 慢慢彈彈下, 彈多幾次熟左就似隻歌.
好正, 留名

我唔識. 比如你話. C, 我咪同佢講中間個C 響中間. 第2個C 高過第一個C 咪即係高C 即係RIGHT 咁啦..

之後我有個玩具PIANO. 咁有本細書仔. 叫佢根住C -> D -> D 咁數咁彈. 慢慢彈彈下, 彈多幾次熟左就似隻歌.

小朋友比多D 鼓勵, 等佢多D 成功感
好正, 留名

9.4) Borrow chord
簡單D黎講, 即係借音! 但唔係咩音都借得既, 主要係借平衡小調既音
C Major->平衡小調-> C Minor
D Major->平衡小調-> D Minor
F# Major->平衡小調-> F# Minor

用C Major Key做個例:

C Major 冇任何 Key Signature
C Minor 有Bb Eb Ab
即係話, C Major可以借既音係Bb Eb Ab, 簡單D 黎講可以借 Flat 3,6,7
倒反轉講: C Minor可以借既音係B E A, 簡單D 黎講可以借 Sharp 3,6,7

聽個例, 其中一個用法: Well Tempered Clavier, Book 1, Prelude and Fugue No.2 in C minor
聽3:12~3:24
https://www.youtube.com/watch?v=HB8-w5CvMls

第3:22秒個一下:

Bach 升高左個 3音(Eb->E), 你會聽到最尾無啦啦光左, LEE種情況會有個名比佢: Picardy third
不過Picardy third通常係Minor Key 用

即係話你用既音可以係: C, D, E, Eb, F, G, A, Ab, B, Bb
當然唔可以下下都用, 如果唔係會好怪
就好似梅菜扣肉, 主角應該係梅菜&扣肉, D蔥, 薑應該得小小
如果蔥, 薑佔左一半, 唔好話一半,1/4 都覺得怪!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞