儲值卡/上台資訊區(31)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
係唔係仲交緊月費?

交緊月費就應該仲有效, 可以差唔多完約或已經無合約時轉走, 呢種情況無需俾儲值卡號碼, 只要個人資料就可以
計插卡或過 qrcode 入電話嗰一效開始計有效期
Sun Mobile 2月12號完約。我一月就mnp咗去3。月12號已經收到短訊轉台成功。但係而家個號碼打唔到電話,又上唔到網。但係喺SoSIM嗰個Apps可以登入到。
但係喺手機設定嗰邊就顯示原本嗰張儲值咭係有服務,同埋可以打到電話。我mnp嗰個號碼就冇服務。
啱啱登入sun mobile嗰邊睇返 都係顯示已經完約
即係個plan就計1/4開始,張卡就計21/3??
手機-設定-流動網絡。撳入原本張sim卡都仲係顯示sun mobile….
請問我有張超舊既儲值卡想做實名登記
但係張卡連流動數據都冇,做唔到

如果我想keep住個number係唔係要上台?
1/4 先放 Sim Card 去手機到, 應該張卡就由 1/4 先開始計
https://www.hkcsl.com/tc/ultra-series-prepaid-sim/

想問下上邊張"Gamer 儲值卡"有冇得用CSL個自助攜號轉台?
定係張卡無得MNP
你有其他上到網嘅嘢幫張卡登記咪得,最緊要係大卡果組ICCID
即係有大卡和收到 SMS, 可以經網頁做, 去有免費 wifi 場地用手機上網頁做就得
今晚先答你, 用 48 CSL 儲值卡幫你 check, 如果可以去到嗰個攜號轉畫面, 就可以做到
感謝回覆
但係張卡好舊,大卡果D應該都dum晒
卡後面又冇ICCID no.

我見佢寫住:
插入電話儲值卡,啓動流動數據服務,關閉Wi-Fi

我試過SIM1位插想登記果張卡, SIM2位插另一張上到網既卡
但係收極都收唔到佢個sms
張卡邊個台?
半天吊情況

問 sosim 客服, 睇睇是否成功轉台

如果成功了就問點解唔得?

如果唔成功要重新安排轉台, 問客服點搞
smartone
張卡應該有差唔多廿年歷史
睇黎要搵時間去郵局試下?
再唔得就局住上台?
download果app查返iccid,用iphone就去「設定」>「一般」,然後「關於本機」
試過同你一樣
3 APP做返實名登記就即刻用到
手機開機後, 台顯示係 smartone, 可以找 smartone 門市 cs 報失, 睇可否用俾錢報失補領方式處理

如果唔得, 有可能要焗上台, 因為要用 ICCID 來登記實名
感謝樓上2位巴打解答
我自己再試下
本身已經登記咗。啱啱取消咗之後個儲值咭上唔到網,重新登記返之後又可以上網。但係我mnp嗰張卡依然都係唔得….
3ichat等咗成個鐘都冇人。1033剩係得查詢餘額服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞