儲值卡/上台資訊區(31)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
試下門市找職員幫手, 以前幫我搞過轉 48 儲值卡
甚至覺得係,加咗仲好似慢咗咁
慳番啲錢
都係果句,睇區睇速度
可能要轉去其他非 CSL 台,之後先轉回 Hello 卡 ?!
最新 Q&A - 儲值卡漫遊去澳門

最近澳門開番關,越嚟越多人去澳門玩,所以可以試下分析儲值卡去澳門漫遊啲情況

先睇睇澳門 4 大電訊商

1. CTM (澳門電訊)
2. 3 Macau (3 澳門)
3. SmarTone Macau (數碼通)
4. CTExcel Macau (中國電信)

通常香港啲電訊商大部分會掛頭 3 間
CSL 系 (CSL, 1010 & Sun Mobile, Your Mobile)
掛 CSL 啲 MNVO (Your Mobile, abc Mobile, HK Mobi, Hello & More Mobile)
CMHK 系 (CMHK, 鴨聊佳)
掛 CMHK 啲 MNVO (信京電訊)

3HK 系 (3HK, 3 DIY, So Sim, Mo)
掛 3HK 啲 MNVO (萬能國際卡)

3. SmarTone Macau (數碼通澳門)
SmarTone HK
掛 SmarTone HK 啲 MNVO (Value GB, 自由鳥)

4. CTExcel Macau (中國電信澳門)
CTExcel HK
China Unicom HK

知道左之後,我哋再了解接收啲情況

網絡覆蓋最多,不過用唔同公司,上網速度可能有少少分別,網絡接收比較容易跳格,尤其坐巴士

網絡覆蓋相對穩定

無用過

無用過

有人會想,關口有好多儲值卡售賣機,可唔可以去到澳門先買當地電話卡搞實名再用上網服務?答案係唔建議,因為曾經遇到不愉快經歷

可以係關口用香港八達通在自助售賣機買卡,但以香港身份證登記,未必可以在首日立刻成功登記做到實名,而且有機會用到回收舊號碼,睇到人哋銀行交易紀錄情況

可以係關口用葡幣在自助售賣機買卡,但以香港身份證登記,未必成功登記做到實名,即使找到 3 門市員工協助都未必會成功

好難揾,試都試唔到

便利店會買到,但係插落香港唔同牌子啲手機會偵測唔到訊號,入唔到實名畫面又點用到啦

點先叫做精明使用?

如果係經港珠澳大橋,建議直接購買包括香港、內地、澳門三地共用數據計劃,可以慳番啲錢和避免賬單震撼,遲下先推抵用啲選擇
鴨聊街無得自己做mnp
sosim 呢一兩個月好似慢左係咪要上返台join 4.5G算喇
可以
如果我買張新卡 實名左自己名
跟住再轉屋企人上台個NUMBER入張新卡,會唔會轉唔到
啱啱發覺萬能打電話冇跌返落去3g,而家係咪有埋volte?
冇買通話plan
仲係3G
你之前已經用咗一段時間啦?
我又似乎唔太覺
鴨聊佳,中聯通果啲
中聯通一到夜晚7-11就連片都load唔到
鴨聊佳行5g唔差,不過唔算平
用量唔高又要平用sosim好過
Cmlink 上網買 大中華1日24小時 $25
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞