儲值卡/上台資訊區(31)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我意思係post頭係咪要加返?
一定係
想問下鴨聊街係去邊到買到
個官網好似冇得網上買
另外hkprice果到d價錢平咁多有冇伏
例如張卡面值寫200佢地賣80
出去買儲值卡係咁
放心買
BTW有時旋拍都會搵到再平D
慢到仆街
留名
33果張?上網買啦順豐櫃攞
最新 Q&A - 自助 MNP[補充 - 20230214]

最近越嚟越多公司提供自助 MNP 服務,帶大家一齊睇

1. 透過應用程式辦手續
SmarTone 透過 SmarTone CARE
SoSim 透過 SoSim
3 萬能國際卡 透過 Simworld
Mo 透過 Mo
自由鳥 透過 自由鳥
Value GB 透過 ValueGB

原理:首先要買一張儲值卡或等寄一張儲值卡,並且實名,網絡供應商會給予一個電話號碼,然後在應用程式填寫個人資料,並在指定日期進行 MNP ,原有號碼將不能使用,然後用需要轉台啲號碼取代

在 2023 年 2 月 23 日或之前 [建議 2023 年 2 月 20 或之前要成功轉走] ,可用已實名啲儲值卡嚟將另一嗰未實名啲電話卡號碼轉走,但過了限期後,就需要確認同一個持有人才可以做 MNP ,因為條款有寫要係卡主本人,以前就係邊個持卡就係,呢家就要睇登記資料

好處:無須擔心無卡啲問題,而且手續最簡單

壞處:真係全程自己嚟,老人家被考起

2. 透過網站來辦手續

3 DIY
信京電訊
IMC
HK Mobile

原理:首先要登入網站,透過網上付款購買服務,然後由網絡供應商提供網頁或電郵輸入個人資料及填寫轉台表格,等待網絡供應商確認及郵寄 sim card ,在指定日期啟用並且進行實名,過程中並無涉及其他號碼

好處:有網上客服跟進,出左問題有人跟進

壞處:過程需要較長時間,未必適合距離轉台限期好短啲客戶
想問下

用緊3 DIY年卡,黎緊會去英國2個月,想照收到香港來電可以點做

入左MY3 見唔到有通話漫遊可以申請
唔洗申請
入錢就得
mnp
lm
攜號轉 Sosim
成功後
咁我係張sosim 既餘額同plan 會唔會冇左?
定係轉左先增值買plan 好的?
而家張sosim卡係$0同冇買plan
https://aem.three.com.hk/content/dam/dt-three/my3/prepaid/assets/doc/Prepaid_DIY_Roaming_Voice_Tariff_20220516.pdf

用 IDD 每分鐘要 $24.8 港紙,您真係好有錢

如果真係要收聴香港電話,我建議您買張 CSL 電話卡,實名後就開 King 傾功能好過, $88 / 365 日,雖然都要計本地分鐘收費,但化算好多,把原本的電話飛去 CSL 儲值卡就可以做到
首先,攜號轉台最重要係舊 number 仲要生效中,月費 plan 無呢嗰問題,只要完約日或之前轉走就可以,如果用儲值卡,唔可以少過 $1,有啲台講明係唔可以少過 $4

其次,呢種 MNP 係唔會影響原先啲餘額和 plan ,但要留意有效日期,如果有效日期得番一個月都唔夠,建議先增 $50 延長期限,你亦可考慮買過一張新卡先做,賺盡迎新優惠
我係月費plan轉的,有效日去到5月

轉sosim就係唔好太快active 張儲值卡囉。。。我早過1個月active 咁蝕了(以為要一個月前通知轉number,原來幾日就夠
旅遊 Sim 係唔係需要作實名登記?

關鍵在於有無提供香港流動數據服務

如果無就唔需要,例如自由鳥啲遨遊SIM

想問上面話冇上網data先唔需要實名
咁用自由鳥啲遨遊SIM 係咪可以有個香港電話號碼 可keep住打電話同收sms
唔洗上網data
好似用過, 有電話號碼但唔可以通話和收 SMS

真係要用可以考慮去 lucky sim 上台交月費, 有 $4 和 $8 plan, 收到 sms, $8 有包 100 分鐘本地通話
咁個號碼同冇用一樣 都即係需要實名登記先用到通話同sms 因為要上埋台
我已經由3上台mnp去自由鳥過冷河,拎左sim卡但寫明5/3生效,如果最終想係1/4再mnp去diy年卡,應該幾時係my3app買卡??

假設我21/3係my3app買diy年卡,講明由自由鳥mnp過來,要1/4生效,咁張diy sim卡係計21/3定係1/4開始??
本身用緊sunmobile 而家攜號轉台到sosim。但係打唔到電話…又上唔到網。點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞