買電視機 / 換電視機 集中討論區 (135)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
左r 右r ,最後咪又係送條得個樣有睇頭既雜牌垃圾hdmi
你望下D手機好多都轉左OLED
會唔會成日怕?
10幾粒都唔會HOLD住個畫面唔郁....
香港D台又成日去廣告
咁又係
想問LG C2 airplay 係唔係mircast唔到HEVC codec嘅片?
5條HEVC格式影片放係PC用SMB share,經iPad mini 6 nPlayer airplay出TV,大部分播唔到只係有聲出,只有1條片出到畫面但係中文內嵌字幕亂碼(顯示口口口口)。
但我用windows 10/11 投射係所有H265/HEVC片都播到,缺點係冇得揀字幕。
我估windows投射係用webOS播所以冇事,唔知有冇巴打清楚咩問題?
謝謝,如果40 有冇咩選擇?
折實價,唔係0字尾既。
恭喜巴打進入新世界
40吋得1款PANASONIC 40JX700H, 唔建議因為呢款畫面唔清
未知係咩,都有可能操勞過度,多謝關心
哦明白, 咁我自己睇睇, thanks
好好休息
咁瞓下唔好上連登
手機黎講怕都係要硬食。但電視機唔同
巴打小心呀
oled 真係好易消印
靚又點
燒印就煩,老婆又鬧
用得嗰三五七年就有少少印(可能)
點攪,係咪先

qled 啦,五年後先再轉唔燒印嘅oled 囉

希望你睇得明
幫你問咗ChatGPT

OLED 電視具有高對比度和更深的黑色,但是確實存在燒印現象的風險。燒印現象是指畫面因長期顯示靜態圖像而造成的永久性印象。不過,這種現象不太常見,並且許多 OLED 電視都配有特殊的技術,以防止這種情況的發生。如果您對此有疑慮,可以考慮選擇其他類型的電視,例如 QLED 電視。
就算電視用到十年其實五年左右都可能會換
你真係好批判性
I like
ChatGPT 意見

如果您的朋友對 OLED 電視存在疑慮,您可以這樣解釋:

1. 燒印現象不太常見:如果使用正常,燒印現象不太常見。大多數 OLED 電視都已經配有特殊技術,以防止燒印現象的發生。

2. OLED 電視的優點:OLED 電視具有更高的對比度和更深的黑色,因此畫面質量更高。

3. 正確使用方法:告訴您的朋友如何正確使用 OLED 電視,以避免燒印現象的發生。例如,避免長時間顯示靜態圖像。

如果您的朋友仍然不確定是否選擇 OLED 電視,您可以建議他們參觀電器商店或網上研究,以了解更多關於 OLED 電視的信息。
thanks巴打
巴打去左睇未
出咗去了,搞少少嘢就去
等你消息
想問電視是咪通常會四月份做prom 有特價
唔覺有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞