買電視機 / 換電視機 集中討論區 (135)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
如果以金額計,55應該最affordable,當然最重要係你觀看距離
我日日都要講嘢,今朝開會都唔係好開到聲,把聲衰咗真係好麻煩
迪路b 是做領導技術人員wo
玻璃大炮係咩意思

我睇netfljx 同打xbx
四五個鐘後
摸panel 前同後都係凍嘅
底背就微溫
是做小薯仔
唔關真係熱到辣手事,只係OLED高過攝氏40度已經會損耗,加上EVO係chur,散熱器係好重要
正想問,上網睇oled 好易「燒屏」咁,其實係咪真?
網上燒屏或者叫燒印,個問題係好多人都唔識分殘留同真係燒印,殘留其實好易會發生,只要熄電視一段時間(例如一晚或者一日)休息就會恢復,燒印可以係殘留積少成多,或者係真係超長時間停留同一畫面

有個叫76 post經常叫人洗板,其實我覺得殘留又洗板只會有反效果造成真燒印,所以唔識洗板最好都唔好學,如果熒幕休息完殘留依然冇改善就直接call保養等工程人員嚟幫你執行比較理想
長知識了
所以不用太擔心
長期長時間日日睇波先有可能

你睇Youtube, Netflix果D冇咩機會
放假係屋企可能真係會開10幾粒鐘
開10幾粒鐘睇咩先

睇10幾粒鐘沒有問題
波,戲

無嘢睇就開新聞台播新聞
唔好日日長時間播新聞

巴打怕就唔好買OLED

唔好去新世界
如果你粗用咁不如放棄畫質買50X85K算了
聽落有d驚,因為我老婆成鳩日開住個youtube 主頁乜都唔睇就做第2d嘢
畫面如果靜止,OLED電視會自動開screensaver同變暗
又想去新世界,又驚好快打柴
你自己決定
轉頭出去睇
時間唔係最大關係,電視本身有像素交替功能,會減輕燒印風險,反而內容(畫面)比較大關係,例如間中睇波成日播草皮,然後轉台睇返幾個鐘嘅電影如果都係綠色元素比較多嘅,都係冇意思都係會令綠色像素負擔較大繼而造成燒印

計住內容嘅顏色元素係咪好重要呢?我覺得實際上難執行之餘係有啲本末倒置,買電視本身就係要享受畫面

不過驚就唔好買OLED,我自己本身都係用EVO加有散熱器嘅A90J,最近colour test的確冇衰退嘅跡象,當然我係讀面板相關專業我自己都唔會特別就住去使用,最多燒印咪call保養,搞唔掂咪買過部囉
50X85K 同 A2 可唔可以download app 嘅? 老婆想download d 睇劇app (咩愛奇藝
係囉,好同意,我買番嚟就係想享受,但又要錫住佢咁用
X85K係SONY,系統係Google TV OS,內容幾乎同Play Store相同

A2係LG,系統係WebOS

你download咩app你搵返嗰個app有冇相關系統嘅版本就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞