買電視機 / 換電視機 集中討論區 (135)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike

本身想買A80K
你覺得值唔值比多皮幾嘢轉oled?
你既BUDGET沒有可能
平時睇咩多?用途?
1. 想平可以考慮盛澤LG OLED水貨
2. 值唔值比多皮幾嘢轉OLED---->值
無話無可能嘅
只係想慳吓荷包啫

去豐X睇返OLED同LCD真係有分別
只係諗緊有無需要
本身都少睇電視
主要用IPAD睇NETFLIX 多
遲啲可能會買部XBOX打吓機咁

X80K好似都唔錯
沒有對比沒有傷害
去豐X睇返OLED同LCD真係有分別
係2個世代既分別
AV生命65A80K好似25K
睇吓3~4月有無可能降到20K
AVLIFE要問折實價
65A80K折實價估計$21980, 跟$1000超市卷
差咁遠
如果22K送1K超市禮券諗得過
見佢25K有啲卻步
巴打 想問下如果budget20,000左右,想買OLED,其實買Sony 定 LG 好啲

有冇話邊個抵用啲耐用啲
簡而精

SONY保養服務好, 不過100%唔包燒印
LG保養服務普通偏差, 不過有50%機會包燒印
耐用呢D問黎多餘, 睇彩數, 使用習慣, 環境
55定係65?
55可以買A95K
65‘’Mk 豐澤staff 大推A80K ,又話依家做緊$22xxx好平, Tst豐澤staff 就大推samsung oled s95,但睇完覺得Sony 聲畫出色好多感覺上(表示第一次買電視)有無巴打可以比意見
會打機同睇netflix 多的話OLED係物有所值
Panasonic 保養最長
咁如果sony水貨最好係咪90k?定85k都夠?

我sony tv迷

唔該巴打
巴打有冇咩好介紹,sony的話
Sony大陸水貨不太推薦
夠Budget就 Sony 65A95K
買番行貨65X95K, 65X90K
你屋企人睇電視唔介意字幕嗎?

SONY大陸水貨留意事項:
1. 睇電視台每次開機/轉台, 字幕都會變英文/簡體, 需要用遙控切換, 不過可以關閉字幕功能
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 跟機本身只有大陸APP
6. 跟機本身冇Airplay, 冇Homekit, 冇Chromecast, 冇Google Search, 冇Google Play Store, 冇任何Google服務
7. 可正常更新系統FIRMWARE
8. 如有需要完整GOOGLE服務可以買個chromecast with google tv
9. 如有需要更方便使用AIRPLAY, 可以買個Apple TV
咗港人話電視,堆app用用吓就更新唔到

大陸firmware通常有加速器,例如Asus router

入面類似有network scanner掃下同一個network有乜嘢行再定期send上公安機關server

唔介意嘅可以,even 小米甚至海康威視依家都唔敢係外國firmware乜都射去大陸,大部分經新加坡server先
盛..澤基本上只做到以下補救:

1. 盛..澤會安裝一個類似GOOGLE TV既易用UI介面, 取代大陸版介面
2. 盛..澤會安裝 Youtube, Netflix, Disney+, 黃VIU, 藍VIU, NOW E
3. 盛..澤會安裝 aptoide tv, 供下載APP用
4. 盛..澤會安裝 APP供投射畫面用

65X90K行貨應該冇可能落到1萬,機會少過2成,我估行貨最平都要13K

4-5月左右最平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞