買電視機 / 換電視機 集中討論區 (135)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
qd oled咪新技術
講曬要講嘅嘢先嚟開到聲算啦今日算係咁

返屋企瞓覺算
睇你今日傳染到俾幾多人先
巴打好番之後身體點?
正常冇咩特別
好好瞓下
睇左台仔mobile 01個post
好似話LG Meta Oled用左新塗層同mla,光度提升既代價係同初代qd oled一樣環境光下黑位變灰?
同埋預計2024會量產藍色磷光OLED慢慢取代舊款瑩光藍
不過我就唔等了,太耐用換唔到新機
嘩!好靚呀畫得!多謝stepmic巴打!
希望你快D好番~
頭先把聲開返只係回光返照,而家都係爛返
Budget 10000樓下,想要50寸,坐距大約2米
Sony XR-48A90K 行貨
$97XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
謝巴打等我去望下先
想問下搬屋想賣咗部電視可以點搞
型號係 sony 55X9000E
可以幫你置頂, 不過5年前款比較難賣, 我都仲緊, 等佢壞
1. 有冇盒
2. 有冇單
3. 有冇保養
4. 幾成新
5. 是否齊件
6. 幾時買, 邊度買?
7. TG
8. 如何提取
預$4000-4500
最近想買電視 追晒呢個post
有兩位巴打都問左差唔多野
房擺42吋 呢排睇左C2 另外step巴有介紹過x85k

會打機 少做電腦野 多數睇戲 唔會掛牆 因為租租
而且會4-5月買
係咪c2會好過x85k?
兩者有咩分別?

我行左好多度睇 c2個色靚過好多同廠 咩u8100個堆
但未試過拍埋x85k睇
重點係佢暗位做得好好 睇吋試機片都睇到效果

不過都多謝上面講解
一直以為去ssp個吋買會平啲 無諗過係生命七除八扣會更平
c2係oled 好過晒lcd 包括x85k
LG C2係OLED, 比X85K高幾級

OLED有無限∞對比度, 黑位純黑0漏光, 色域最廣闊, 可視角最好, 任何角度睇都靚, 0殘影, 最快畫面反應, 最強立體感, 沒有光暈問題, 高動態清晰度(比LCD高一倍左右)
跟機無Netflix 的話好似係無法後裝,因為部機冇咗Netflix 需要嘅DRM 功能
咁如果42吋黎講 佢係咪不二之選?
唔該晒兩位

我都唔知道
有冇破解版?
大陸SONY水貨都可以用APK裝NETFLIX
LG 42C2同SONY 42A90K基本係42吋最強
選邊部睇你自己, 兩款同級別
同埋我想問 水貨係無42吋c2定點?
我行ssp吋水貨舖最細都買55吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞