買電視機 / 換電視機 集中討論區 (135)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
A80K唔抵了
其實55A80K只值12K左右
去左av生命望過
個staff另外推薦三叔隻QN90B
都係貴X85K幾舊
二選一揀邊部好
43QN90B規格強好多好多, 光度高好多好多, 又有MINI LED分區控光系統
如果只貴幾舊, 我建議上43QN90B
50’ QN90B同 48 a90k點揀好
折完爭六舊水咋
望落真係靚一折
如果唔需要超高光, 一律建議去新世界上48A90K OLED, 睇完你回不了頭
如果比得到, 不如考慮下直上LG 42C2 OLED
行得走得就試吓$100 喺carousell 放,賣唔出就攞去回收算,之前睇過依啲機用垃圾價錢攞去賣係堅賣得出
43qn90b係就係靚d
但係個價錢點樣只差600
就咁睇淨機價差成1200蚊
同埋都係果句,夠budget 就上埋oled la
佢扣埋啲超市coupon真係差六舊
呢部有啲out bud
咁OK啦~唔緊要
想問下有冇無線mon
超高光係指通常咩情況下要咁高光?
西斜陽光直哂,電視夠光先睇得清畫面

不過超高光對睇HDR片都有大幫助,HDR片有時需要1000nits或以上光度還原陽光,閃電,爆炸,火光等場景

不過太猛太陽都係建議拉簾
岩岩買左新電視,系統android 11.0
內置有 Disney+ 有 YouTube 有prime video
有 viu nowe
但係就係冇最重要既netflix
有冇人知點樣解決
咩電視
NETLFIX基本一定內置
我屋企向東,朝早會曬住,一近黃昏就黑哂
咁既情況朝早係咪oled加遮光窗簾都夠做
電視雖然買咗年半但已經想再換,睇慣無乜feel
咁既情況朝早係咪oled加遮光窗簾都夠做
-YES

巴打用緊咩電視??
其實電視一般300nits左右就已經夠應付普通室內光, OLED都500nits以上起跳
Toshiba 40v35lk
貪平
海信貼牌機
上GOOGLE PLAY STORE搵就有啦
部oled b2用到燒印,依家d oled係咪都係咁易燒印?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞