mox bank 討論區(11)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
點會呀,我其他bank碌十幾萬,還剩幾百蚊,利息都係幾十蚊但mox個玩法係你還少左幾百,就將十幾萬免息期全部取消,而且新簽帳都會變0日免息期,所以爭幾百會有4,5千利息
係咪唔肯waive?
Citibank 我試過煩佢幾次
最尾waive 一半
暫時係唔肯
citi我都試過係過期還錢比人罰,不過mox仲嚴,mox還剩幾百蚊都用成張單個額由出月結單個日起計計返你日息
即時借又話做到1.67%
呃人申請完,60萬60個月開成4%
又幾多個真係批到咁低
mox唔係只計outstanding+新
係計成張單原本結欠+新
suppose 15萬月結單3月15號出,到期日還左14萬9千999,爭1蚊,佢都會用15萬呢個數字date back 返3月15開始每日計息,而唔係用1蚊做基數去計息
應該唔會 terms唔係咁寫
如您在每月到期繳款日或之前全數支付您的結單結餘,我們不會向您收取利息。否則,以下各項將被收取利息:

(i) 您的結單結餘中未付本金金額,由上一結單日期起按日計息,直至全數支付;及

(ii) 每項新交易金額(自上一結單日期起誌賬),由該項新交易的結算日期起按日計息,直至全數支付。

應該只係計結餘未比既再 way back 出單日計日息
有冇問過cs係唔係system計錯數
其他行都係我講個個做法?
我就係計過冇咁貴,打去問佢個利息咁貴,個CS解法就大約係咁我叫佢detailed d解一次,佢話交左俾相關部門同事,之後先打返俾我可能星期六計數個班唔係到,未收到回覆
因為mox credit個system唔係第一次計錯數
用terms理解係
本金結餘未付 既數 way back發單日計日息
+
新數 way back 返單日 計日息
咁樣我覺得正常,但我用你以上ge理解計係佢唔到佢條數
我明你講咩
識人做過銀行
結單結餘中未付本金金額呢個數 有兩種解法
一種係發單既時候未付本金金額
一種係起息既時候未付本金金額
呢個位佢寫得唔清楚
按常理係計起息日
就算英文版都係寫unpaid principal in your statement balance
但係冇講係幾時既unpaid balance
有得拗囉只可以話
呢期錢有人收到未?

呢個都未有
個客服係同我講呢個計法,仲話條款係咁
合唔合法就唔清楚la
因為你冇還全數所以佢將月結單總數全數起釘
呢招真係好辣
我諗你貼你個case連terms過hkcard問下班人仲好
佢地睇terms當食生菜
開戶連3%都無。用左moneyhero條優惠碼開戶都做唔到咁低
早知用其他code賺開戶回饋益左moneyhero
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞