臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
The night/week before is always difficult, too much time to think, so much that you’d over think.

Rmb why you chose this path in the first place, that was never an easy decision, but yet you made it.

Look back at the courage that helped you make this choice, that courage was and is always there. Most people are too afraid of change that they won’t even make the first step, but you did, so celebrate that.

To your brighter and freer future.
過到嚟好快就會覺得點解當時咁遲先走
驚係正常
再諗下仲有咩準備可以做好d
抄名狗?
想話比樓主聽
其實你擔心嘅所有事都會發生
例如身在異地同以前朋友相隔千里嘅孤獨感
喺新嘅工作環境面對唔同嘅職場文化
唔習慣英國交通冇香港咁方便 車費又貴
每一餐都要自己煮 冇咗屋企人幫手
又好少出街食(比起喺香港嗰時)
家頭細務要全部自己處理 等等

而就算你有心理準備呢啲事會發生
到你要面對嘅時候 都係會覺得辛苦
但可以話比你聽嘅係 只要你肯堅持
記得自己當初點解想走 咬緊牙關
最辛苦嘅只會係開頭三至四個月適應期
香港人嘅適應力係好強
喺香港呢啲咁高壓嘅環境下都生存到
其實好多嘢都會渡過到 只係要啲時間
過咗之後你就會有餘力去欣賞呢個國家有其他好好嘅地方

同埋足夠嘅情緒支援係好緊要
真係有啲咩嘢唔開心 唔好收埋收埋
搵吓朋友傾 或者上嚟傾下吓
點都好過自己屈住
就算你嘅難題只有你自己解決到
抒發咗出嚟都已經會舒服咗好多
起碼你會有力氣繼續面對

而且講到尾 咪當比個機會自己試吓
就算試過唔得 最多咪返香港 唔駛死㗎
點都好 你至少試過 唔會後悔

同埋 好多時你嘅恐懼可能只係恐懼本身
到你真係做嘅時候 你點都會諗到啲辦法去應付/面對
就算件事出到嚟真係做得好柒 你至少叫做完成咗
所以唔好諗太多 亦唔好比太大壓力自己
盡咗人事 就聽天命啦
最後 預祝樓主喺英國有個愉快嘅新生活
之後既你會感激宜家既你做左個咁勇敢既決定加油呀
On9仔 比人水
按錯負評sor
樓主加油
大把人想走但唔係BNO又唔係大學生
根本就唔係人地國家想要既勞動力
價值觀上唯一認同係不捨父母
其餘就一句就講完「世界這麼大,總有容身之處」
出去行下有咩壞?
冇錯 喺香港黐住屋企人係可以好輕鬆
但好多時我哋忽略咗 有啲轉變係一定要做
如果唔係就唔可以變成一個更加好嘅人

香港嘅問題係局限咗你冇得進步
關心其他人多啲 竟然會係一個問題
過到去起碼精神健康都好啲先啦

祝樓主去落地一切順利
我個人嚟講⋯⋯
真係覺得全英工作環境+新嘅job nature係大佬中嘅大佬
不過點都好,會過去的
揸緊你嘅信念,咁無論你行喺點樣嘅路上都唔會迷失
笑? at least I have the courage to try you?
點都好
記住唔好死番香港
香港已經唔需要你呢種人
你唔好話
自己住又要睇份租約幾時完
啲文件嘢真係好煩
仲要有啲一定要自己搞
英國好自由 好多嘢敢唔使同人爭
其實而家好多嘢都係班人講左就做,
冇咨詢冇反對
好似針紙單野已經係
所以你話關唔關小市民事?
放長雙眼,Hello Hong Kong
他日英國冇公義 改唔到又移民
好似得兩樣野同你唔同
一樣係性別(假設你唔係其實有棍)
第二樣係我叫有做住過外國(非UK)一年
其他野幾乎完全同你一樣

份工打到退休
人工勉強夠得閒去下日本滑下雪食好野浸溫泉
分分鐘仲有0.01%機會識到女仔拍拖結婚(which is extremely hard in the UK,香港女仔仲有少少機會接受摺毒少少既男仔,鬼妹/移民既香港人一定唔接受呢type)

但另一方面,我又知道自己唔會適應到中國既生活(我唔會幻想之後香港仲可以係199X-200X既香港),亦唔會接受到日本果套社會模式(所以無考慮過pay effort嘗試移日)
咁咪打返針囉 本身9x%人打咗
不嬲都有咨詢都反對唔到
10年膠鐵你反到咩? 18年一地兩檢反到咩?
12年五區公投 then? 咪又係咁過

d人係博港共差極有個譜 as long as係順民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞