臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
你去到忙到pk就冇野諗
同意
我都單身離港,咪當係一個長期既工作假期,一個人已經要面對孤獨感,唔好比回流香港係負面呢個想法控制住你,人生變幻無常,任何人都排除唔到有緊急突發事令你要放棄預先既plan。

香港人習慣諗到到好遠,我飛前幾日都好擔心,怕屋租貴,怕搵唔到工,怕坐錯車蕩失路 etc, 即使當你遇到好似失去一切既時候,其實你仲有親人朋友係香港,如果有人取笑你回流係人生失敗,果d 只係陌路人,無視哂就得,真正為你著想既人係會鼓勵你嘗試,唔試過點知啱唔啱自己,試下又唔一定成功包生仔。

sorry 太長 lol
你有saving 架麻,用完咪返香港囉,試下用見步行步/ 活在當下mode , 你會發現新大陸。
我會咁做

定好目標

如1年內收支平衡
學習一種新語言
學到一種新技能
建立一個多種族社交圈....

然後有兩種辦法去令自己投入d

1.
當打機咁
你而家要打lvl2
將所以你面對嘅問題當作關卡,逐項解決

當一個課程
總結每件事你學到d乜
你嘅生活變成提升自己嘅一份
諗做野
本身就有有能working visa
用working visa 一定諗$諗path
都只限於某d行業…..

你唔搵錢 你溝女都要錢 你成家立室都要錢 你老豆老母又要錢 你點都要錢要滾上去
有冇介紹
好好記得呢啲感覺同埋複雜嘅心情,當係一個人生鍛鍊
第日點都好,諗返自己可以經過呢個journey ,點都好過淨係記得成世人淨係喺溫室入邊玩同食,加油
你摺既玩heymandi/tinder都唔難識到
唔摺既join下d board game whatsapp/signal group,
行山group其實都好易識
最緊要係你擴闊左個社交圈之後好易fd 搭fd 就識到

我係溫哥華識露營/滑雪腳都係fd 搭fd 就識到一大堆朋友
唯一覺得 上少d連登 揾多d當地人,無論香港人定英國人
有時間多就去唔同超市格價,淨係格價都用左你勁多時間,到時就唔得閒諗咁多野

如果真係好想圍爐,fb 大把香港人在乜乜 page, 因為 fiona 事件發生之後,好多香港人街坊都會關注同單身人士溝通,不過都有toxic , 到時自己filter
講真
如果自己一個,我唔會走
做隻港豬飲飲食食算了
岩啊,
樓主願意去嘗試,
就算仆街咪仆街囉,咪番黎香港去大灣區番工囉。
世界咁撚大,
香港打工仔只能夠用廿幾日AL去旅行體驗;
但你最少去生活過,睇嘅野又多好多。
去到英國仲要捱租..
壓力只會更大
你唔係講到係英國就唔洗日日重複做狗啦
如果要London我應該要轉行先掂
我唔係覺得有咩歧視問題

好單純指搵另一半
同單純搵fd係兩個議題黎
竟然有咁多正評。
祝好運
喂呀呢個post咁多有愛comments好唔似連登 樓主加油呀!人生流流長俾個機會自己試下!
唔只啦
雖然主要係搞政治人物,但都有唔出名小薯比人告煽動
你用常識諗下,年年比咁多經費国安處,無數交點得?
出名既政治人物同傳媒就有限數,搞完佢地之後比你係度白坐出糧?
你呢段說話都安慰埋我
我下星期都準備飛
無人無物
得一兩個唔熟嘅朋友係個邊
其實我仲徬徨
自己一個去新嘅地方工作
好驚有壓力唔識釋放
唔係樓主
但我都當你講埋比我聽
呢番說話真係要記係心
起碼都令到我無咁大壓力
覺得你好叻,走出香港comfort zone

唔係每個人都可以做到

兩星期前報道個27歲女碩士生頂唔順自殺左

真心唔曬諗到咁極端..

到時頂唔順,覺得唔得啦

最多回流返香港,香港仲有大把親戚朋友係度

到時返香港見工都可以當返個經驗阿

豐富下人生經歷

無野係解決唔到,去到個心態都要變下

萬事起頭難,大把事慢慢忙就會習慣

祝樓主一路順風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞