臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
咁連登群體成長環境/年紀都係果堆人
一齊圍埋 人跟我跟 跟vibe食trend
至少現實未聽過「大刀會」呢3隻字
好撚尷尬….
過來人經驗話你知,去到外國無人識你,所以放膽去做,就算又低做又如何,當你每日都去搵工買餸煮飯save money, 同多啲人傾下,搵多啲門路,以前嘅你已經過去,本身適應力要強,就得㗎啦。英文唔好唔緊要,每日進步,一定得。時間過得咁上下,你就會搵到方向。
加油啦
唔好癲啦
你覺得你係外國又可以影響到人地政權咩
咁當你係外國又有政策搞到你時,你又移去第個地方?
用你嘅講法,咁其實哩個世界人人都係豬,只係個籠嘅大小問題。
自己有獨立思考唔比人動搖到咪得。
除非你好撚有料去到外國都搵到錢,咁就建議你走,但如果去到原來生活係仲差左嘅,咁真係唔知你行動到底有咩意義了
地價呀
你哋成日話樓貴個始作俑者就係香港政府

香港一向都係行高地價政策,即係高價賣地再用所得收入補貼其他項目

如果你住在公屋,居屋,政府資助嘅房屋,咁你可能冇contribute 好多落地價到,你所謂嘅低稅都可以成立

但係對業主嚟講就唔係低稅

印花係每次買賣都要比!計落都好甘㗎 ,每次幾十萬咁比。

差餉呢啲細數都廢事計

如果你唔明,唯一原因係你未買過樓,或居住在政府資助房屋 。 所以你覺得香港低稅。

你話你薪俸稅都唔洗交,我大概知道可能我哋真係唔同世界,講你都唔明㗎啦

我之前在英國十幾年,當然知道個玩法啦,但係英國住屋比較平,拉返平均差唔多啦。
有朋友應該會好好多
有咩事記得同人講
唔好俾太大壓力自己
咁你覺得你係外國比政府玩時你有得反抗咩
只係影唔影響問題的話,第日外國因某d 政策影響到你時,係咪又再移民過?
根本哩d 問題係個個國家都有,你有錢咪唔會比個政府玩,諗點移民不如諗下點令自己成為有錢人
自由無價!
你大撚鑊, 租屋都好難, 如果你冇車牌又唔識揸車, 準備等收皮, 做倉你又唔夠力搬嘢, 我都唔知你做乜好
每個走嘅人都有咁嘅感受

利申8月走
我冇你咁有錢,買到咁多間炒
首置同二次買係差好多
你每次買都俾幾十萬係好正常喎
因為你買緊非自置單位,當然對你呢個有錢人先會用得著,對於一般市民,都係可能買一間首置時,佢交既印花稅自然低好多,而且,供樓,供養父母係可以扣唔少稅,當然你可能唔洗供養或者full pay,所以你咪係第二個世界既人囉,或者你根本唔在意果少少錢無去扣稅啦
你決定得太快, 心理又未準備好,開頭就乜咁急走
其實好多人都半年至1年等自己安排好D先走
加拿大舊年反疫苗出動緊急法
海孤狸
仲咁多人認真討論
一堆堆難民咁咪又係阻唔到
大個啦 開左個頭 就冇得臨時縮沙㗎啦
對自己唔好後悔 相信自己嘅決定
脫咗歐一9樣
有pair 去到英國求埋婚都散

所以隨緣
你冇錢冇料冇信心仲走去學人移民真係好on9
我都係首置咋

不過你冇計你付出嘅樓價裏面有幾多係地價 ,那是政府嘅主要收入。 香港樓咁貴,係因為政府嘅高地價政策。

可能我窮啦,幾十萬印花稅我都覺得貴

首置唔係第一間買嘅樓,換樓都可以係首置。如果係你所講嘅第二次買,即係手上有多過一個物業,印花稅係15%,過百萬嘅。

你好明顯未買過樓,唔係睇唔起你,不過你可能仲後生,未明白個玩法,加油啦
好多謝你打番長文覆我
我都明做人要諗多啲開心嘢
我算係盡量唔諗傷心/衰嘢嘅人
但只係怕去到外國
家人同親近嘅朋友都唔係身邊
加上時差咁大 好難即時搵到朋友傾訴
我個人又慢熱同有戒心
識新朋友都未必咁快做到好fd
只係有啲驚要搵人傾訴嘅時候可能好難
但我有陣時都會諗
攞到PR同入埋籍就已經係成就解鎖
都知道人生會遇到好多唔如意嘅事
我會試吓盡量再正面啲
不過第一步係淆底自己去左個English speaking地方工作會做得好差比人歧視
冇問咁deep 剩問左幾句知佢去左加拿大 因為唔係好熟的 同埋都係睇佢ig story先知佢話搵唔到工所以返左香港

剩係知佢係移民目的咁去左加拿大 搞左半年都搵唔到工就返左香港做社畜

出去走過唔得咪返香港囉 一係再諗去其他易啲入手既地方 一係留係香港做港豬咪算 唔好諗太多 好易鑽牛角尖就走上絕路
係高地價政策呀原來咁多人唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞