臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
所以我而家揀市郊地方,之後買樓 Zone 2-6 都可以考慮,take the best of both worlds 要出市區玩都方便,附近又有鄉郊樹林河川
呢個post好多留言都好warm
下星期飛了,共勉之
盡力揾工,盡力適應,加油呀
唔得咪返黎,當去左個旅行
如果係因為咁樣而走,真係唔值得,因為你無諗清楚自己想要乜,純粹係唔想要乜,你擔心既問題外國一樣有,諗清楚自己想要乜啦,你一定會後悔。
Good move 係因為B地有更好發展,對個人同家人都有提升,生活質素+錢都好過A地,再加上A地環境因素助力推你去。本身有冇1989/1997/2014/2019,你都會走,你係諗個人發展,有路線圖,係果度發展一定比香港好,無論 1.exposure 2.pay 3.experience

我認為成熟成年人除咗能夠知道成個環境發生咩事,都清晰自己個腦想要咩,知點玩。正如你係香港日屌夜屌做黎生on9,咁你咪諗overrule佢,做老闆,春袋自己渣。

平移/下移都唔係一個good move。有小朋友平移仲可以50/50打和咁計。單身要玩呢隻,本身唔洗Bno/Canada,都會一早有心玩working visa / WH 去
正常.....我成家4口準備走 就4張
我份工打左15年 太太教師
買樓住父母隔離,父母湊兩個細路
完全係裙腳仔

近兩個月都瞓唔到反問自己應唔應該走
不過我份人不嬲思想夠負面,
預測曬所有最差情況,其實都唔好好差

你三十歲姐試完失敗重有機會

加油
多謝大家 睇曬所有留言 到咗步
原本影咗相 但是因為上咗xg01 廢事post

希望各位記者朋友將來唔洗再上網copy抄功課
真正學以致用 發揮所長 做好第四權監察的角色

我做個小總結,歸納到我由大家聽到的分享,一來自己mark 住,二來希望將來有有緣人都睇到尼個post
心態上:敢於接受挑戰同改變,唔好同以前比較
行動上:定立目標,多嘗試新事物突破自己/賺取經驗
能力上:量力而為,迎難而上,也要知難而退
最後有事嘗試找人幫手,有能力同興趣就留低,如果唔得唔鍾意咪比5千大元返香港,每日翻工賺錢去日本,香港差極都有工開,有物質主義你享受

多謝大家
同路人可以追曬個post
加油啊!
我有時都會有種"點解我會過左黎英國"既感覺。
但其實諗真啲,其實全世界有好多人都會去第二啲地方做野生活,
只係香港呢個地方以前比較好,比較富裕,
所以先咁少人會有去第二個地方做野既念頭。
而家難得有呢個機會,咪試下去下其他地方體驗下,
俾多個選擇自己,
覺得okay既,咪繼續係度住,
覺得唔okay既,咪番香港啦,無咩大不了。
垃圾記者
加油
走左就唔好回頭喇

英國見
都唔明而家咁撚多人過黎有咩咁多野多愁善感
我五六年前移民英國就真係咩都要自己去搵資料,而家香港人數目多左廿倍都唔只
走咪走,留咪留
決定左就做,多鳩餘
去咗試下點都好過唔去後悔
同樓主差唔多情況 係香港果時好多野都屋企人處理晒
而家過左黎年半左右
一開始係有啲panic 好多野基本生活需求嘅嘢要自己處理
返工識到唔少香港朋友同唔同國藉嘅朋友
so far都幾開心
加油 nothing to lose
香港人做事太有planning , 唔90% 可行都唔會試
所以咪咁多個黎生
炒股豬少少就牙痛咁叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞