臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
就算真係敗走
都已經比其他人贏左幾年外國生活經驗
呢種經驗、見識係冇人攞得走
笑樓豬嘅人連去外國生活嘅機會都不曾擁有 其實冇乜好笑
同埋其實香港人bno已經好幸福
最壞最壞打算仲可以敗走返香港 最多以後完全唔理政治
人地烏克蘭、阿富汗嗰啲 真係走難完全冇退路
香港人之間要互相守望相助
但同任何群體一樣 都一定有好人有壞人 帶眼識人就得
想同樓豬你講
好多嘢都係自己抉擇
自己知自己做緊乜就得
唔使太上心別人嘅評價
當然如果睇完 覺得人地講得啱 咁咪聽 如果唔係就算

加油呀
就算最後徒勞無助
點都贏左好多人都冇嘅experience
英國女自殺就驚

香港咁多刀手案

監倉受把

無可疑浮屍 你有冇驚到入醫院
一個正常政府都唔會柒到可以令件事達到200萬人走上街嘅地步
正常政府聞到浸除都會識縮 就算支那 見到白紙都嚇到放棄清零
係得香港班官咁勇猛
本尊留言
做人做狗自己揀,ok?
咁又係,你老母都做雞都好著數

係生你嗰幾個月接唔到客蝕左少少
仲要計返人口比例
得7百幾萬人,扣返賓賓、印印,新移民
可以令200萬人上街
如果發生喺民主國家 應該有人要即刻落台
如果正常地方
應該4月尾13萬人嗰次已經縮
連69都唔會發生更何況612 615 616
Good luck
吃好西
看下手機
蔡若蓮個仔都跳樓啦

呢啲根本係個別事件
當年走同你情況差唔多 最後因為各種各樣原因而家都係自己一個無乜香港朋友

我都花左好多時間先完全settle好 比d建議你 希望幫你盡快適應

住:
我個人唔太建議住london 租貴 如果最後你未搵返本行做住其他工先 咁點解唔去其他地方做? 見工果d搭train預好時間就得 或者好多時都online interview 而且住其他中城細城更加容易令自己適應當地文化 d鬼佬都有耐性同你傾耐d

學煮飯 唔自己煮一定食到想自殺+破產 香港人過100年都唔會適應到咁單一難食嘅食物 我d同事日日食包 我每日帶自己兩餸一湯飯盒 同事笑我話3 courses

生活:
去多幾間超市 down下佢地d apps 記下物價 你會知邊間d乜野好食d又抵d

有時間真係去學車 好重要 無論for工作定日常生活

Android 有個apps叫on time 睇即時train時間非常有用 防止cancel, delay etc.

luggage star 有時去第二到探朋友 臨走可以係車站附近經apps比幾鎊 放低行李係d舖頭 自己去行街

pay by phone 揸車比停車場錢用

next door 鄰居apps 會寄一張卡去你地址 confirm你真係住果到 咁你就會睇到附近鄰居出嘅post 邊到走失動物、有意外、有人偷野之類 等自己留意下

搬屋就上網搵a van with a man 自己格價 幾方便的 大貨車同van仔都有

工作:
搵到本行當然最好 搵唔到就做d會同人傾計+去唔同地方嘅 方便你盡快提升語言能力 同了解呢邊唔同城市嘅policy同特點係點 例如reading無uber因為個council話taxi已經好多 無批licence 所以reading係call唔到uber嘅

見工就靠自己慢慢明啦 我都返左年幾周圍流浪嘅工去認識世界先搵返本行

language:
唔好怕同人講自己唔係 native speaker 佢地會明 最緊要表達到自己意思 用字果d都係小問題 feel到佢地get唔到 就用最簡短嘅語句直接講個問題係乜

唔好怕問 唔好怕錯 佢地對錯誤包容能力ok高 同埋佢地工作文化好亂 無系統 見步行步 講野兜大圈唔直接講問題係邊 一樣簡單野係要用一堆無乜內容嘅文字去描述 都係正常現像 自己都比d耐性

鬼佬d講笑有時未必係講笑 而係提緊你某樣野但又唔好意思直接講(我覺得少怪 但文化係咁) 例如琴日我開online meeting 我join果陣個team head笑話今日個太陽好好 我個腦load左陣先發現我個camera有問題 有時好光有時好暗 好似d陽光閃下閃下咁
放心 好快返黎
想留低,咁咪留低囉。
搵朋友傾吓,唔好自己一個人頂
睇你描述似係你之前太安逸姐,
睇開d啦,識個fd英文都唔識又搵唔到你既人工都去左成年,而家生勾勾幾享受。
冒昧求問,同原文有咩關係
好想好似以前咁唔洗理所有野,痴住老豆老母,一年去3-4次日本,得閒同friend 吃好西,放工做下運動看下手機
最近新年先翻咗去好癡線每日lunch dinner 都有人約搞唔掂 用曬一年社交quota
有冇人試過臨走一刻決定返轉頭
https://lih.kg/2944034
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞