臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
英國再仆街都唔會以鄰國利益為主啦,你望下香港又基建射水比大陸,又派錢吸引外地(實則上只係內地)遊客,本地人乜鳩都冇

睇黎好多人真係唔明「特別行政區」真正用途就係咁

蘇聯打完仗,都係窮到仆街;
如果俄羅斯有一個類似「特別行政區」咁既地方,
佢今時今日可能更加有錢。

英國的確會以自己利益為主,
搶埋法國,澳洲核潛艇訂單

其實根本無對錯,
識個有個印度佬,搵香港搵錢,
返鄉下起大屋,佢講過香港搵錢係好但生活一般。

「特別行政區」,就係用黎「搵錢」
無其他用途了。

移民都係好事黎既,如果啲人無適應障礙、又夠資源。
但有錢個堆,拎完人地公民資格又走返黎香港生活
有時都唔明佢地諗乜,
當香港係咩地方?

話黎就黎,話走就走
當然唔係,只係普通打工仔 IT dog
過往咁多年累積交既稅 - 薪俸稅,物業稅,買樓既印花稅加埋加埋都應該過左 1M
加油樓主,但好多嘢有心理準備就得,外國唔係樣樣都咁好,但都唔係生存唔到,掛住香港就整幾味中菜食下,慢慢體驗下外國嘅社會同生活,neighbourhood,多啲同人傾計,實在唔得咪返香港囉

祝你順順利利
其實真係唔會
英國做最低工資一個人都夠食有凸
你點解仲喺香港先
其實有好有唔好,乜都講下你聽下自己諗
父母呢樣真係會掛住,三張野父母都應該就來60,可想而之再見既機會真係唔係好多,可能有乜事你都未必趕到,惟有睇下接佢地過去或者多啲返香港spend 1 month per year
岩岩去到新地方捱係一定,錢未必話新聞講果啲要百幾萬都未夠,但首先一定要肯馬死落地行,未搵到本行?做住min wage先,未有錢住靚屋?住shared house先,捱半年一年,熟左啲地方你就可以各樣野都提升返個質素,岩岩去到唔知頭唔知路好多野係會買貴左用貴左做左水魚,所以開始要小心啲,都係果個字,捱
但外國既生活係真係輕鬆好多,啲人nice d個社會都舒服啲,有啲人話啲人又歧視又惡,我只能話,個個遇到既人都唔同,如果你身邊遇到既人都係仆街,咁真係唔好怪其他人,要諗諗個問題係咪自己度先
同埋穩定落來開始儲到錢,唔中意果個地區又可以試下搬去其他地方
欣賞你的勇氣
我係想走唔敢走
比d 目標自己,時間就會好快過
過到黎仲成日突然會有後悔既感覺,記住調教好自己心態,加油

利申:一家大細係英國,無樓人仕
講到英國無肺炎
以為自己去英國做民主鬥士
睇返comment 上面好多人支持你 記住呢到係連登勿認真 你肯努力 其實香港好多機會
我黎左幾個月出街食野次數極少,因為真係又貴又難食,同埋啲鬼佬做野真係唔太上心,慢慢會調整自己心態去習慣佢地既慢,改變唔到環境只可以改變自己
英國我可以請一個月假出張round the world ticket.
Project planning 係就住員工啲假。
香港有幾多公司比你咁請假?
你有幾多錢可以洗
你英國搵幾錢一個月
走啦,出去搵新機會
呢個世代,冇野係穩定
第三次工業革命呢兩年之內就要出現
唔信過兩年之後再睇翻呢個post
走咗有機會翻嚟,唔走就無機會走
自己一個走?
因為咩國家都係,人民真係唔會影響D重大政策
去到英國但係又唔遊行 反下政府D濕鳩政策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞