臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
樓主以前去過英國/長住外國味?
stay London la
雖然我問樓主點解去。

但其實都係三十出頭。 人只有一生(有輪迴都冇用下世都唔知上世係點)
好應該聽自己內心說話而做。

如果你甘心做港豬,其實冇問題。
最慘係又唔甘心做港豬又怕聽自己內心果句出走
咁樣就算外人睇冇問題, 其實都只係浪費時間生命。

唔好比任何人既標準左右自己,標準應該由自己訂立。
係咁多。 唔好理咩所謂成功失敗。

唔實踐心中所想就係最失敗

咁撚少錢round the world ticket

我搵得多過你都未咁大諗頭
兩三個月蜜月期之後就係地獄既開始
直到你settle好,即係搵到份覺得適合長做既工
然後就會好興幸自己離開左香港
過住安定無憂無慮既生活
咁你預生活180度掉轉
你唔會後悔,加油

PS. 係英國已經一年半
加拿大stream本身就aim後生,有後生唔奇
英國你預大概95%左右係一家人/兩公婆/穩定伴侶啦
歐洲既景點,交通配套同方便程度完全係比日本屌打
我想講咁多人話無野輸,客觀講其實唔完全係

絕大多數行業既人係英國稅後收入package都輸最少兩成
如果單身人士本身可以痴屋企(even你交足家用),開支遠低於外國要租屋(如果你租1 room apartmen加council tax近千鎊走唔甩),出街食,交通,Utilities都比香港貴好多
此消彼長玩完5+1年應該會有幾十萬差額
另外如果係男仔又有一定年齡,計埋係外國會識到女既難度比香港高,你亦有幾高機率錯失左識到另一半既機會

不過相對地,逃避只能得到一個(citizenship),前進的話你可以得到兩個,算係用幾十萬+溝唔到女黎買個選擇
可以試下擺工,香港冇咩機會
你明咗啦 唔使問
因為呢個地方就係想人搵錢
咪當呢個地方搵錢only
大家都係呢個地方嘅過客 唔會有根
點革命法先
Exactly
支持樓主留港再後悔
同意去外國一定係女着數
我過左黎啦
唔好當走一世 先比兩年時間自己
當人一世物一世體驗下個世界
當去working holiday
大不了咪返返去 乖乖地同佢笑騎騎唱下國歌
認衰仔

但記住唔好一有事唔習慣就走
因為人去到新地方總有適應期 低潮期
樂觀啲捱過左先慢慢諗留定走囉
呢啲機會舊時冇2000萬都冇得試

我自己悶嘅時候 掛住香港嘅時候
好多時都會想返香港
但如果自己問自己係咪真係想返去
老實講過到黎開心嘅事我都唔捨得放棄
返香港又要日日迫地鐵返工ot
望住啲小朋友講蝗語啲錢交比黑警仲要做奴隸
返工為左60歲果時先有間兩房屋仔仲要係同政府租地
返足一年好多錢
但就係為左間屋同一年一到嘅5日4夜旅行

呢到我真係有車有樓又唔洗睇住政府面色同政策
想搞咩都得 我更唔想返香港
最多都係返去探下啲人就好夠
唔好咁中二病啦
完全冇諗後果
你好叻呀樓主,一個人做咁既決定唔簡單
加油
咪同芝麻人一樣囉
日日踩港但有咩事要搶藥搶奶粉就躝撚哂落黎
你要問自己
其實一個人去為左乜?

去英國果班大部分都係有家庭為小朋友
頭半年一定好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞