臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
好快就後悔

去英國最老尷就你呢種

又唔係拎緊低下階層收入(少於2萬)

但又唔係專業人士/有家底

唔好講其他野 經濟問題都有排你煩
thank you
可以試下咁諗
每個人既一生都係得八十年左右
應該做一d 任性既決定令自己生命多 d 姿彩
到老既時侯多 d 回憶
好地地 做嘜鳩咁拆墜搬去一個人生路不熟嘅地方呀
唔好聽人鳩up兩句就走去移民先得架
精人出口笨人出手
比1,2年時間自己,唔得咪返香港
又唔係去左唔走得
加油,英國周街都仲有一個香港人
劇本嚟㗎咋 為開關搵啲藉口 你真係以為見到白紙都嚇到放棄清零 笑死共產黨面子最緊要 屠城都唔洗理輿論壓力 驚你白紙?
其實你都識講喺香港 “有份唔錯嘅工,又可以痴住老豆老母,唔洗理所有野,一年去3-4次日本,得閒同friend 吃好西,放工做下運動看下手機,番工同同事講下笑又一日。”

究竟有咩驅使你去一個人生路不熟嘅地方,如果你答政治真心覺得on9居然覺得政治>你上面講嘅所有優點
有另一半倍都叫勇
有西驚西,大撚把鬼佬幫你埋單,最緊要你搵到件有錢+正常嘅
到時掃唔店咪搵件英國毒撚埋單
日日含毒撚過日辰囉臭雞
住開元朗個班,比佢搬出跑馬地一樣會住唔慣。
你諗真d自己係咪適合改變先。
去到應該夏天日長夜短,好易適應
前日同一個fd 傾計,傾關於人既際遇,有d人可能到步第一星期已經處處碰壁,好似行衰運咁,覺得冬天咁凍太陽咁快落山,突然負面量一下擁哂埋黎,之後就會自我否定怪自己係咪做錯決定,唔改變咪唔錯囉。咁就走入左牛角尖。

但係其實香港人好多時忽略左好微細既開心事,我到埗第二個星期就遇到衰人,開頭好fd 之後變樣快過火箭,同人鬧完交之後我要買野儲糧,行返屋企途中嬲爆爆咁,跌左落點解新識朋友都會鬧交係咪自己問題既黑洞,咁我前面有個伯伯以為佢阻住我,所以佢say sorry 讓路,但我笑住答佢其實我岩岩同人鬧交,所以黑面,大家寒喧2句就各行各路,突然覺得世上仲有人性光輝。

又太長 lol
唔係要阿Q 精神,而係做人focus 多d 係小確辛,真係輕鬆好多。

人生不如意事十常89,所以要學識自我調節,尤其一個人異國生活未必即刻搵到傾訴對像。
英國女仔自殺?

有冇關鍵字想睇
如果你得 push factor 無 pull factor 都幾難捱

硬係覺得 d 人如果無發生 19 年就一世都唔打算移民嘅話其實好難心甘情願承受移民初期嘅唔適應

點解啲人成日覺得去到外國就會影響到當地政權
當地政府就唔會彭漲

真心想知

唔通外國個月光真係圓啲?
心態當去working holidays 咁先囉 唔好逼到自己咁緊好啲
認同,

正如有啲人,成日屌鳩中國鬧鳩中國,
但就經常用淘寶、用順豐速遞、坐藍色交通工具
經常光顧香港金拱門,
呢種惡劣行為真係唔要得。

係有骨氣既,應該全面唔准自己用所有大企業產品

啲人又要鬧又要用,
食碗面反碗底

商人日日賺到笑
你係打工皇帝?

全港平均稅款為3萬元,年薪30萬至40萬人士平均交415元,最高是年薪逾千萬的「打工皇帝」,他們平均交稅335萬元,共涉及2981人。在財政預算案寬減百分百薪俸稅措施下,只有稅款多於1萬元、即年薪50萬以上人士需繳交薪俸稅,共有60萬人。

原文網址: 報稅2022|打工仔平均交稅3萬元 年薪千萬打工皇帝繳稅額超誇張 | 香港01 https://www.hk01.com/article/747144?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
習習is watching you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞