臨飛想後悔 求開解

735 回覆
3442 Like 340 Dislike
假膠都咁多人理
就算係假 一定有呢d case
未開始已經結束
走就踩到香港一文不值
搞唔掂就話番香港
好撚嘔心
岩!

長大之後就會覺得起碼試過,唔會後悔

然後成為一個有經歷嘅40幾歲老姑婆
昂然踏着前路去
放心,大把 BC 都係連登仔。

呢個真
例如我間中諗起去左英國反而成就解鎖左抄日本JK牌
有另一半其實好好多
心理上,有人可以互相支持最重要
而係物質上,租金/上網平一倍,council tax平1/3(單人住收平25%計),utilities/出街食果d除返開又會平少少

一條友既就......
而家啲人連移民都要心理輔導,真心cls....
咁咪繼續相信政治唔關小市民事lor
到時搞到自己就冇得瀨啦
順民就係出句聲都冇權,拉鳩你
去外國咪又係咁樣生活
驚西咩,最惡劣嘅情況咪係回流。就算喺香港既餐廳做侍應搵兩皮嘢一個月都唔死得人,咪當畀個機會自己去外國試一次囉。
玩下手,覺得嗰度真係唔適合自己,未努力返兩三年工齋儲錢唔洗,返到香港有錢喺身就唔會餓死,亦都冇人會笑你
馬死落地行
去到真係頂唔順咪返黎香港囉 又唔係話過左去就返唔到黎
頂得住咪捱夠6年拎完BC先返黎
當然最好就係過到去適應到定居啦
唔好諗咁多
決定咗就點都試下先啦
你依家卻步 全因對未來既不安感

比啲信心自己
咩都試咗先再下定論
唔好咁易動搖
唔係相信 你無得揀
你係其實一直無得揀 都係咁過

咁拉咗味?成個連登笑9 比卡超拉咗未?當然將來無人講得到 但喺香港就係咁 亦唔係人人都適合離開
得罪講句,講咩「有好多種類既人」更多既只係一種希望而唔係現實

除左你係加拿大澳洲呢d移民國家既大城市,咁有機會有比較多diversity

英國非歐洲既移民都唔係特別多,果d「好多地方既人」頂盡咪少少留學生(可能仲有支那有錢佬班小粉紅後代既)
你個logic唔太啱
有條友講錯少少野都煽動罪拉左,然後你就問成千人講都係拉一個姐其他拉左未,未拉即係唔洗怕

重點係你做既野其實同比人拉果個好似,只係佢抽唔中你黎郁
年半之前一個人去咗加拿大
以前從來冇去過加拿大 甚至連美洲都未去過
一個識既人都冇

去加拿大之前我都係住屋企
個個星期約下fd 一年去3/4次旅行
人工低你少少 不過我細你幾歲
屋企人一直唔明點解份工穩穩定定唔做 要去外國返min pay工
不過記住自己當初因為咩而走
同咗好多身邊既人講咗再見 但你會喺路上遇到好多新既人
好多一個人黎既人互相扶持 過咗落地迷惘時間之後所有野都好好多 慢慢行就會見到終點

而家慢慢搵返好啲既工 識咗好多朋友 識咗另一半

你喺英國其實得閒去吓歐洲國家旅行都好正
東歐個啲物價又低
波匈捷都可以去行吓 同我地去日本差唔多
你同同事一早講定臨走一個月先講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞