信用卡討論區(125)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我都係開戶口算,唔夠就轉埋mpf/股票過去
唔想煩了
你20%係指零售?
Red/ wkwk好過VS
本地餐飲零售etc
網上係講緊外國網上購物
咁VS唔錯
咁想問埋
門檻個400k包唔包強姦金?
同埋之後可以打上去waive年費?
除非你真係月月簽超大額
否則我覺得只玩一卡HSBC RED會好d
1%無上限 2%超市 4%網購 + 食到某d推廣 + Mastercard Travel Rewards
有時又有1RC當2~3蚊洗
仲要永久免年費唔洗煩

SCSC乜都1.5%無上限但渣打d推廣好廢
VISA呢幾年亦唔似Mastercard咁進取成日做優惠
但係Red玩唔到八達通自動增值
我意思係得0.4%,少回贈
如果淨搭車(買野食野多數有得APPLE PAY?)
一般人一個月用8仔可能都係1k左右
1.5同0.4爭11蚊
我自己就覺得計埋HSBC可以拎到既額外優惠點都會好d

當然最終都係睇條友自身消費模式
乜都唔想諗就的確係SCSC好既
但如果係hea到一個地步我又覺得要年年打去waive年費都係一種麻煩
都係嘅,但係仲有嘅係有D promo Red冇份,例如冬日
HSBC自己既推廣就好似RED一年有其中一次有份
同外面鋪頭合作既推廣多數淨係HSBC信用卡已經食到

其實不嬲係要食盡就無可能淨玩一卡
會去旅行淨係搭多張VS賞世界已經爭好遠
平時又可以食盡HSBC 90%推廣(淨低10%係Premier限定)
我都覺VS會比Red玩一卡好

但係批唔批就另一回事啦
想請教下用HSBC VS碌百老匯禮券/禮物卡, 係咪正常都食到6%果個promo?
之前未試過, 見好似玩左好多年

背景係想碌27k電器, 但張VS唔係賞家居
打算17k買禮券奶盡1000RC (17k*6%=1020RC, max 1000RC)
加埋本身17k*1.6%=272RC
剩低10k再睇下食邊張迎新…
飯卡邊張最好 VS?
唔係kcp 貴好多咩

所以我上年做緊1.5%/1.9%已經轉左過去rentsmart
今個月連red 都落埋1.5%真係差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞