信用卡討論區(125)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我儲里數,如果唔計任何promotion
食飯:SCB Cathay $4/mile (DBS Eminent 5%)
網購:HSBC Red $2.5/mile (AEON Wakuwaku 6%)
外幣:HSBC VS 已有賞世界 $2.78/mile (Citi Debit Card 經Global Wallet碌0.5%;非12種指定貨幣就用HSBC Debit Card 0.4%)
搭車/指定商戶/其他零售:HSBC EveryMile $2-5/mile (SCB Simply Cash 1.5%)

而括號內嘅係之前我玩現金回贈嘅選擇,而家發現基本上只要每里兌換率高過$0.1就抵玩過現金回贈,不過如果少飛就唔洗考慮里數,換機票事前事後嘅功夫實在太麻煩
點解citi 無 free cash flow 玩
Citi Pay All
俾唔到自己ac
dbs唔係食飯5%咩
仲諗住申請定下年vs揀賞世界
兩年幾前啱啱推出嘅時候可以,嗰陣set咗個recurring keep住套free cash
之前有人講D咩餐飲唔計迎新係咪都市傳說黎
如果出糧都免到咁開邊隻戶口最好?
但效果一樣咁PREMIUM好似迎新多D優惠
但係Premium 要真出糧先計喎
即係有一款戶口SI計出糧
PREMIUM SI就唔計出糧?
普通戶口aka easy banking
真係冇預有分別
我之前就係用Premium,本來真出糧跟住轉咗SI當出糧
佢寄信嚟話我唔夠balance要downgrade 我
down又唔緊要
但最緊要免到年費
但照常理冇理由有分別
佢嗰張係單指DBS BLACK MASTER
咁Premium 係高一個grade嘅,有分別都正常

priority>premium>easy
premium戶口係客戶級別
夠廿萬係講梗成個戶口結餘
mpf戶口都計
原來係咁 多謝解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞