信用卡討論區(125)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
淨係回CASH DOLLAR呢樣舊時代產物已經ON9
之前見到CITI申請 有送AIRPOD PRO2諗住網上申請 但係打錯野
之後申請多次都係彈 今日落銀行話 唔可以申請太多次 叫我兩個月過冷河再搞
本身想搞八達通卡 平時用卡都係打機課金 APPLE STEAM之類多
我自己一張信用卡都冇 以前都係靠八達通個APPS 或者TAP&GO黎課
如果易家想搞人生第一張信用卡用黎平時自動增值八達通 有時上網買下小小野同課金 係咪申請HSBC紅卡好D?
HSBC 除咗 red/em 又加番外幤2-3%
做咩skip1月

「合資格信用卡」指由香港上海滙豐銀行有限公司(及其繼承人及受讓人)於香港發出的港幣個人基本卡、綜 合、獨立戶口附屬卡及以港幣戶口簽賬的銀聯雙幣信用卡。滙豐 Red 信用卡及滙豐 EveryMile 信用卡並不適用 於本推廣
可能太多人cut卡/屌
屌硬啦 賞世界中伏中到啪啪聲
蝕撚左一月個旅行 但好過無
$11,667
銀行網購卡嚟講,HSBC Red算係最大路,簡單、方便,回4%(限每月首$12,500消費),不過留意返Red無任何迎新/迎舊優惠,可以考慮先申請其他HSBC卡(例如VS/EveryMile)拎咗迎新先,再出返張Red做日常消費
如果唔想煩,又想有迎新又想網購回贈高,咁AEON Wakuwaku呢張財仔卡會好啲,回6%,但要知道呢張卡擺唔到入Apple Pay/Google Pay,同埋每月上限低啲($5,000)
最後,兩張卡都做到八達通自動增值
於海外進行並附有簽賬存根正本或正式交易紀錄的簽賬

即係唔可以拎黎網購
定係都得, 我見everymile RC都有一樣嘅條款
https://www.redhotoffers.hsbc.com.hk/tc/latest-offers/everymile-spending-offer/terms-and-conditions/

聽日試下入1000羊落amazon 試下水溫先
網購應該算係「有正式交易紀錄」
網上交易都係有正式交易記錄啦
我見em同以前最紅都係一樣咁寫,應該冇問題

而家咁樣好似仲好d
第二期係4-6
其實即係變相最紅海外
2月頭至中仲可食兩家茶禮
以前簽過10000都係2.4%
宜家一過10000就3%

減一個月都幾rush叫做平衡返, 不過簽夠數個rate 仲好過最紅海外 不過不失啦
最緊要VS promo返左黎, 張賞世界VS又可以拎出山網購
HSBC卡好在D promo可以咁玩
但係visa 個ex. rate都幾差
可惜12月旅行已簽爆1萬
渣打smart卡
11月頭幾日簽夠 4k
計簽帳期係11月20號左右完

岩岩login戶口收到1200迎新
大貓鼓勵你簽到三萬八
以前2.4%仲要係包咗basic rebate 嘅0.4%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞