信用卡討論區(125)買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
計呀

張卡個5%係計每個月簽帳嘅%,唔要小數
同埋係咪好多人唔知去旅行用港幣結算係好貴

有DCC CBF 呢樣嘢
所以咪專登寫呢條FAQ囉,太多人問
我有
我有幾張卡 set 左10000
而加最強飯卡係咪建行Eye 卡?
有無大大試過alipay 綁dbs eminent 卡比餐飲有無5% ?
冇留意一排見呢家多咗好多旅行promo
DBS Eminent Card高達5%回贈計劃的條款及細則:
i. 高達5%指定簽賬類別回贈
a. 「指定簽賬類別」指餐飲簽賬、運動服飾簽賬、健身中心簽賬,及醫療服務簽賬。本行將根據Visa或商戶的收單銀行定義的交易類別商戶編號,並由本行全權酌情釐定合資格簽賬是否屬於指定類別。為免產生疑問,就本計劃而言,經網上或實體食肆訂購的酒席宴會、私人宴會、包場派對及設於酒店/百貨公司/俱樂部/會所內的食肆/飲食專櫃提供的餐飲及任何不屬於食肆商戶類別的簽賬不被視為合資格的餐飲簽賬。任何透過電子錢包(包括但不限於 PayMe、微信支付及支付寶)進行的指定簽賬類別消費將不被視為合資格指定類別簽賬。

下次自己搵下t&c?
thx
冇用佢出糧
19/1 ebanking申請
26/1 5pm批左 開左虛擬卡用
1/2 收到卡
重有JCB個日本10% 再加埋Aeon新春嗰4%真係幾正
VS點神法
賞世界5x (2.4%) + VS (1.2%) + 最紅海外 (3%) + 最紅冬日 (5%) = 11.6% 好似係
記住唔好揀錯銀聯
最紅冬日簽10000回500 再簽上去就冇
同埋過年前本身都有2.4%+1.2%+2%+5% 應該唔洗人都簽爆咗冬日個10000

但有6.6%都抵過wkwk
wkwk手續費1%咋
其實點申請visa wewa
冬日再簽上去$38000有多$400-800
分行
但係得回$300之後就冇料到
-左1.95%未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞